Po jídle se často cítíme unavení, ospalí a nevýkonní. Řada lidí má po pořádném obědě potřebu jít si lehnout. Útlum po jídle může být způsoben několika faktory nebo i jejich kombinací.[1] Podívejme se na důvody únavy a to, jak jí předcházet.
Jídlo musíme trávit
Jídlo je pro nás hlavním zdrojem energie, a to jak pro veškeré aktivity, tak i pro zajištění základních životních funkcí. Příjem paliva spočívá v tom, že naše trávení přijatou potravu přemění na glukózu. Zároveň makroživiny jako bílkoviny, sacharidy a tuky pokryjí naši energetickou potřebu, dodají nám kalorie. Tudíž jedním z důvodů únavy po dojedení je právě samotné trávení, kterému se nevyhneme. V těle se spustí řada funkcí, kdy se zvýší objem cirkulace krve. Ta se přesouvá do orgánů, které souvisí s trávením. Dochází tedy k odlivu krve z oblasti svalů nebo i mozku. Z tohoto důvodu jsme přibližně hodinu až dvě po jídle unaveni. Míra útlumu je poté závislá na dalších okolnostech jako velikost porce nebo stravitelnost živin.[2]
Pozor na sacharidy i tuky
Únava může být silnější, když sníme větší množství sacharidů. S každým jídlem totiž dodáme tělu cukry. Pokud jich ale přijmeme moc, dojde k tomu, že tělo energii rychle nabere, ale poměrně záhy ztratí kvůli výkyvům hladiny krevního cukru. Sacharidy se totiž tráví velice rychle a způsobují zvýšení hladiny krevního cukru, glukózy. Tím je spuštěna produkce hormonu inzulínu, který pomáhá krevní cukr regulovat. Současně i další hormony hrají důležitou roli při trávení. Tělo po jídle například produkuje i serotonin a melatonin, které mají vliv na náladu a spánkové cykly. Vyšší koncentrace těchto hormonů způsobuje ospalost.[3]
Jednoduché a rafinované cukry jsou rychlým, ale krátkodobým zdrojem energie. Naproti tomu ale komplexní sacharidy zapříčiní postupné uvolňování energie a nedochází tedy k únavě v takové míře.
Nesnažte se ale sacharidy nahradit tuky. Ty žaludek tráví až po sacharidech a bílkovinách. V případě velkého příjmu tuků je tedy celé trávení pomalejší. Kvůli tomu se často po těžkých jídlech cítíme unavení.[4]
Jak únavě předcházet?
Trávení můžeme snadno ovlivnit složením jídelníčku a únavu minimalizovat.
Optimální velikost porce
Čím větší porci jídla musíme zpracovat, tím déle se tělo trávením zabývá a naše únava je o to dlouhodobější. Zároveň konzumace velkých porcí přispívá ke zvýšení hladiny cukru, což únavu podporuje.
Omezte zpracované potraviny
Pokuste se vyřadit polotovary, slazené nápoje, pekárenské výrobky, smažená jídla a fastfoody. Taková jídla neobsahují ideální živiny pro naši výkonnost, protože jsou plné rafinovaných cukrů a nevhodných druhů tuku. Současně jsou to jídla hodně solená. Kombinace těchto aspektů jen umocní negativa, která mají jednotlivě. Následně neblaze ovlivňují naše zdraví i vzhled.
Zvažte i množství některých zdrojů bílkovin
Například drůbeží maso, losos, vejce, mléčné výrobky, semínka nebo špenát jsou v kategorii zdravých jídel. Jejich konzumaci ale nepřehánějte. Jsou bohaté na tryptofan, který ve větším množství ovlivňuje zmíněný serotonin a melatonin způsobující ospalost.[5]
Na druhé straně bílkoviny způsobují pocit sytosti, tedy zabraňují častému jedení. Současně proteiny ve stravě podporují uvolňování hormonu orexinu, který nástupu únavy zabraňuje.[6]
Jezte v klidu
Pokud jíme u sledování televize nebo jiných činností, jako je například aktivita na sociálních sítích, nejenže si jídlo pořádně nevychutnáme, pravděpodobně toho sníme i daleko více, než kdybychom jídlu věnovali plnou pozornost. Jestliže se uchylujeme k jedení ve spěchu a na cestách, snadněji zvolíme nezdravou variantu. A tím se vracíme k bodům zmíněným výše. Zkrátka nadměrná porce vede k únavě, podobně jako konzumace nadměrného množství cukru, tuku nebo zpracovaných potravin.
Klíčem je vyvážený jídelníček
Možností, jak předcházet únavě a ospalosti po jídle, je zejména vyvážený jídelníček a promyšlená strava. V jídle, které konzumujete, se snažte mít vyvážené množství makroživin. Tedy vynechte jídla bohatá na tuky a sacharidy. Zařaďte více bílkovin, ovšem také v rozumném množství. Sacharidy je vhodné konzumovat v podobě ovoce a zeleniny. Pokuste se mít stravu pestrou, jíst pravidelně a v menších porcích. Jezte potraviny v co nejpřirozenější podobě a vyhněte se nadměrně zpracovaným potravinám. Nezapomeňte také na dostatek vlákniny, která může podpořit stabilizaci hladiny cukru v krvi, a tedy zabránit jejímu prudkému zvýšení po jídle.
Základem je také pravidelný a kvalitní spánek. V případě nedostatku spánku dochází k rozladění cirkadiánního rytmu, což má vliv i na pocity únavy. Tedy i jídlo, které by vás jindy neunavilo, se může negativně podepsat na vaší výkonnosti. V takovém případě omezte i alkohol.
Máte rádi zdravý životní styl? Zkuste ketodiety. Která z nich vám bude nejvíc vyhovovat?
Zdroj:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9284488/
- https://edu.techmania.cz/cs/veda-v-pozadi/888
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481276/
- https://www.nzip.cz/clanek/172-slozeni-a-vyznam-jednotlivych-slozek-potravin
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23077193/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22099463/