Blíží se svatomartinské hody. K těm patří pečená husa a popíjení vína. Jde o českou tradici, která byla populární zejména na venkově, ale v průběhu času pronikla i do měst. Přinášíme tipy, jak připravit oběd pohodlně a chutně.

Svatomartinská tabule: Proč zahrnuje i husu?

Určitě znáte svatomartinské rohlíčky v jejich čtyřech příchutích, a to tvarohové, ořechové, makové a povidlové. Tradiční polévkou je poté kaldoun, vývar z drůbežích drobů. Nezapomeňme ani na zmíněné víno. Označení svatomartinské víno se začalo používat v 18. století a šlo o první podzimní ochutnávky vín z nové úrody. A proč k svátku patří husa? To není dodnes jisté, existuje více legend. Jedna vypráví, že ve chvíli, kdy měl být svatý Martin jmenován biskupem, ukryl se do husince. Projevila se tak jeho skromnost před touto poctou. Druhá legenda praví, že husy svým kejháním rušily Martinovo kázání, a proto jdou za trest na pekáč.

Jak připravit husu co nejchutněji

Příprava pečené husy vyžaduje sice málo ingrediencí, zato hodně trpělivosti.

Vyberte správné maso

Při výběru masa dejte přednost mladším a menším kusům. Mladší husy mají totiž křehčí a jemnější maso. Oproti tomu je maso starších hus tužší a tučnější. Hmotnost 5 kilogramů vystačí pro čtyř- až pětičlennou rodinu. Cena za kilogram se pohybuje v rozmezí 250–500 Kč. Na nákup myslete včas, jde o specifický druh masa.

Příprava masa

Na přípravu husy si vyčleňte dva dny. Je nutné s prací začít den předem, kdy husu očistěte od peří, omyjte a osušte. Z husy vyjměte droby, které můžete použít na vývar nebo polévku. Odstraňte křídla ohybem u druhého kloubu a následně opeřence zvenku i zevnitř vydatně osolte a posypte kmínem. Maso přes noc díky soli změkne a poté vlivem pomalého pečení zešťavnatí.

Mraženou husu rozmrazujte při teplotě kolem 4 °C (například v lednici nebo na balkoně), díky čemuž bude k rozmrazování docházet postupně. Tím maso bude stíhat vstřebávat šťávu a pečení ho nevysuší.

Pečení

Druhý den husu upečte za nízké teploty. Maso zakryjte alobalem nebo víkem a podlijte ho vodou. Pečení zabere přibližně 12 až 15 hodin dle velikosti husy. Nejprve troubu předehřejte na 90 °C a pečte cca 10 hodin. Po tuto dobu neotvírejte troubu, není třeba husu otáčet nebo podlévat. Tuto fázi pečení si můžete naplánovat na noc. Po 10 hodinách zvyšte teplotu na 120 °C a pokračujte v pečení další 4 hodiny. V poslední hodině sejměte víko či alobal a teplotu dejte na 180 °C. Pečte dozlatova. Nyní už husu kontrolujte a polévejte výpekem.

Husu můžete naplnit jablky bez jádřinců a okolo dát cibuli. Další možností je umístit husu do pekáče s nakrájenými jablky či hruškami a ovocem napěchovat i husu. V kombinaci s ovocem můžete použít i badyán, skořici nebo hřebíček. Maso můžete péct na mřížce, aby tuk stékal do pekáče. Husu lze před koncem pečení potřít medem a z husích jater pak můžete zkusit udělat paštiku.

Přílohy

Poté, co husu naporcujete, ponechejte ji v troubě ještě odpočinout. Až budete porce podávat, polijte je šťávou. Husa bývá servírována s bramborami nebo kynutými houskovými knedlíky a dušeným zelím. Můžete ji podávat i s červeným zelím s jablky, kedlubnovým zelím nebo s bramborovými drbáky či špekovými knedlíky. Chutné jsou i petrželkové knedlíky z toustového chleba nebo chlupaté knedlíky.

Kdo byl svatý Martin a jak vypadaly oslavy jeho svátku

Svatý Martin žil ve 4. století našeho letopočtu. Byl to římský voják, poustevník a biskup v Tours. Jedná se o prvního světce, jenž byl svatořečen pro příkladný život, nikoliv jako mučedník. Byl pohřben 11. listopadu. Na tento den připadá jeho svátek, který zejména v minulosti byl významnou oslavou. Šlo o období, kdy se lidé mohli najíst do sytosti před adventním půstem a užít si řádnou zábavu před vánočním rozjímáním. Zároveň tento den souvisel s ukončováním zemědělského roku a odváděním úroků vrchnosti – často právě také v podobě husy.

Vaříte rádi? Zkuste recepty z rajčat, recepty z dýně hokaido nebo recepty z cukety. A máte rádi víno k jídlu? Nabízíme tipy na párování jídla a vína.