Objevte umění párování vína a jídla a dopřejte svým chuťovým buňkám to nejlepší. Najdete zde skvělé tipy na ideální spojení chutí, ovšem vyzkoušet můžete i vlastní kombinace. Nabízí se různé odrůdy vína, každá z nich se přitom doplňuje s rozmanitými chutěmi.

Rulandské modré: Kombinace se zemitou chutí

Rulandské modré je skvělé červené víno, které je vhodné párovat se zemitějšími surovinami. Jde například o houby nebo čočku. Tyto suroviny se výborně doplňují s lehkostí vína, které však vyniká svou bohatostí. Můžete si připravit například houbový quiche nebo čočkový salát. K tomu lze doporučit perfektní víno Framingham Pinot Noir, které se skvěle doplňuje i s lososem – červené víno a ryby jsou v tomto případě perfektní kombinací. Možnou alternativou je odrůda Dolcetto.

Chardonnay: Skvělé k rybám

Chardonnay představuje hedvábné bílé víno s příjemně jemnou strukturou. I díky tomu se k němu skvěle hodí ryby, zejména ty tučnější. Doporučit lze tedy mečouna, případně můžete vyzkoušet lososa. Pokud máte v oblibě mořské plody, skleničku Meerlust Chardonnay si rozhodně vychutnáte s libovolnými mořskými plody ve výrazné a bohaté omáčce.

Šampaňské: Ideální volba k slaným pokrmům

Oblíbenou volbou jsou suchá šumivá vína, například Champagne Nathalie Falmet Brut, případně lze doporučit španělskou Cavu. Ačkoli jsou suchá, můžete si u nich všimnout slabého nádechu ovocné sladkosti. Skvěle tak vyvažují slanou chuť a dovedou být mimořádně osvěžující. Dokážou proniknout i skrz výraznou chuť smaženého jídla. I když se to na první pohled může zdát zvláštní, rozhodně byste měli vyzkoušet kombinaci šumivého vína a smažených bramborových lupínků.

Cabernet Sauvignon: Báječný s červeným masem

Cabernet Sauvignon je dobře známou a oblíbenou odrůdou červeného vína. Jde o hutné víno plné chuti, které vyniká obsahem tříslovin. Podobné chutě nabízí také Bordeaux. Obě tyto odrůdy se skvěle hodí k hovězím steakům nebo jehněčímu masu. Tuk a bílkoviny v mase dokážou zjemnit třísloviny, vzniká tak dokonalá kombinace v každém soustu. Doporučit lze například Bartinney Cabernet Sauvignon.

Párování vína a jídla (Foto: Freepik.com)
Párování vína a jídla (Foto: Freepik.com)

Sauvignon Blanc: Doplní kyselé dresinky a omáčky

Sauvignon představuje svěží a aromatické bílé víno, společně s Chardonnay a Ryzlinkem rýnským je součástí takzvané „velké trojky“. Rozhodně byste si ho proto neměli nechat ujít. Výborně se páruje s výraznými až pikantními jídly, hodí se také k mořským plodům. Zvolit můžete libovolné suroviny, například jednoduchý salát, který doplníte klasickou zálivkou vinaigrette. Dále se nabízí ryby a kozí sýr, i tyto pokrmy budou skvěle ladit například s oblíbeným Eva Pemper Sauvignon Blanc.

Růžové víno: Vychutnejte si ho se sýrem

K některým sýrům se hodí červené víno, k jiným zase bílé. Ovšem téměř všechny sýry se skvěle snoubí se suchým růžovým vínem. To v sobě totiž kombinuje kyselost bílého vína a ovocný charakter červeného. Takzvané rosé se velmi hodí ke grilovaným rybám, čerstvému salátu a vychutnáte si ho rozhodně i s obloženým talířem plným uzenin. Máte tedy hned několik možností, z vín lze doporučit například La Rose De Manincor nebo Figuiere Confidentielle Rose.

Rulandské šedé: Párování s lehkými rybími pokrmy

Rulandské šedé neboli Pinot Gris je lehké svěží víno, často je doplněno typickými tóny citrusových plodů či zeleného jablka. Díky své jemné chuti se skvěle doplňuje s jemným jídlem – doporučit lze tedy lehčí pokrmy z ryb. Vychutnejte si je například s Framingham Pinot Gris.

Malbec: Jedinečná kombinace s kořením

Odrůda Malbec nabízí bohatou chuť a výrazné tóny. Podobný je například také Shiraz. Tato vína jsou natolik výrazná, že je nerozhodí ani silně kořeněné pokrmy, často jsou doplňována grilovaným masem s různými marinádami a omáčkami. Pozor byste si měli dát pouze na to, aby marináda či omáčka nebyla příliš sladká, mohla by rozladit vyváženou chuť vína. Pokud toužíte po osobitém červeném víně, vyzkoušejte Wapisa Malbec či Yangarra Shiraz.

Moscato d’Asti: Perfektní k ovocným dezertům

Moscato d’Asti představuje jemné perlivé víno z Itálie, chuť je plná ovocných tónů, přičemž si zachovává svěžest. Skvěle se hodí k různým sladkým dezertům s ovocem – víno totiž zvýrazňuje chuť ovoce a vzniká tak ta nejlepší kombinace. Vychutnat si ho můžete i s jednoduchým letním ovocným salátem, či ho do něj rovnou přidat. Neváhejte ochutnat výborné La Spinetta Biancospino Moscato.

Syrah: Pro silně kořeněná jídla

Pokud si rádi vychutnáte výrazně kořeněné maso, je třeba k němu vybrat plné víno s kořeněnými tóny. Skvělou volbou je Syrah, případně lze doporučit také Cabernet Franc. Tyto odrůdy se dokážou vyrovnat výrazné chuti koření. Buďte však opatrní s chilli – čím více má víno alkoholu, tím pálivější dochuť vám zůstane v ústech. A tato vína jsou většinou poměrně silná, vyzkoušet můžete například Mullineux Syrah. Jako bonus nabízíme recept na vynikající chilli con carne.

Párování vína a jídla (Foto: Freepik.com)
Párování vína a jídla (Foto: Freepik.com)

Veltlínské zelené: K čerstvým bylinkám a zelenině

Veltlínské zelené je typické příjemnou vůní a výraznou svěží chutí, často až kořenitou. Nejlépe se doplňuje s čerstvými bylinkami. Zvolit tedy můžete v podstatě libovolný pokrm, stačí jen přidat bylinky. Ideální kombinace dosáhnete se zeleninou, vhodná jsou tedy spíše lehčí jídla, ovšem nebojte se různých chutí. Skvělou harmonii chutí si můžete vychutnat s Domane Wachau Gruner Veltliner Smaragd Achleiten.

Zinfandel: Dokonalý k paštikám a terinám

Zinfandel je označení oblíbené odrůdy v Americe. Ovšem dobře ji známe i u nás, respektive z Itálie, kde nese název Primitivo. Toto víno je bohaté, plné a jednoduše okouzlující. V chuti může nabídnout i pikantnost. Hledat byste proto měli podobná jídla plná chuti. Rozhodně lze doporučit různé paštiky, ovšem odrůda se skvěle hodí i ke grilovanému masu v marinádě. Ochutnejte americký Grgich Hills Zinfandel. Pokud vás láká spíše klasika, nabízí se výborné Attanasio Primitivo di Manduria.

Párování vína a jídla může být umění a skvělý zážitek, ovšem výborné kombinace si můžete vychutnat i v pohodlí domova. Nemusíte striktně dodržovat tato pravidla, nicméně je dobré následovat základní doporučení, abyste si mohli z vína i jídla užít to nejlepší. Užijte si romantický večer ve dvou nebo třeba zábavný den s přáteli, během kterého budete objevovat harmonie chutí. A pokud máte rádi i burčák a k tomu trochu pohybu, tak si někdy zkuste burčákový pochod z Milotic do Mutěnic.

Často se ptáte

1️⃣ Co je to vinné párování?

Párování představuje ideální spojení určitého druhu vína s pokrmem nebo ingrediencí. Umožňuje tak prohloubit zážitek z jídla a nabízí vína, která umocňují chutě jednotlivých možností menu.

2️⃣ Jak párovat víno?

Existuje několik jednoduchých pouček při vinném párování: 1. Víno by mělo být sladší nebo kyselejší než jídlo. 2. Bílá vína nejlépe pasují k lehkým masům (ryby nebo kuřecí). 3. Červená vína se nejvíce hodí k masům s výraznou příchutí (například červené maso). 4. Hořká vína nejlépe vyvážíte tukem. 5. Víno je lepší snoubit s omáčkou než s masem.

3️⃣ Co se pije ke svíčkové?

Jste-li vinaři a milujete svíčkovou, tak vybírejte z odrůd, jako je Chardonnay nebo Rulandské šedé.

4️⃣ Jaké víno k lanýžům?

Ideální k lanýžům jsou odrůdy jako Nebbiolo nebo Barolo. Podáváte-li například smetanovou omáčku s lanýži, tak zvolte raději bílé víno (burgundské Chardonnay nebo italské Soave).