Držet bezlepkovou dietu je náročné po celý rok, natož ve vánočním čase, kdy na obilnou mouku narážíme téměř na každém kroku. Dnešní gastronomie ale naštěstí myslí i na lidi s alergií na lepek, a tak vám dnes můžeme nabídnout hned několik receptů, se kterými uspějete nejen u celiaků.

Bezlepková vosí hnízda

Vosí hnízda jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Jsou o něco málo složitější na přípravu, ale není to žádná jaderná fyzika.

Na bezlepkové piškoty, které budete potřebovat jak pro přípravu těsta, tak jako podstavce, si připravte:

  • 75 g univerzální bezlepkové směsi bez lepku,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 2 vejce,
  • špetku soli,
  • jednu polévkovou lžíci pudinku s vanilkovou příchutí,
  • 2 polévkové lžíce vody.

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g piškotů (plus další jako podstavce),
  • 60 g kakaového prášku,
  • 150 g změklého másla,
  • 300 g moučkového cukru (plus další na obalení kuliček do formičky),
  • 10 lžic rumu.

Na krém do vosích hnízd si připravte pouze změklé máslo vyšlehané s moučkovým cukrem dle chuti.

Při přípravě piškotů postupujte následovně:

Smíchejte žloutky s půlkou cukru, vodou a pudinkem. Z bílků, špetky soli a druhé poloviny cukru si vyšlehejte pevný sníh (hmota by měla připomínat plus minus pusinky), který opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. V momentě, kdy máte spojené všechny suroviny, můžete opatrně a po částech vmíchat bezlepkovou mouku. Těsto plňte do sáčku, stříkejte piškoty na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi deset minut.

Bezlepková vosí hnízda (Foto: Pinterest.com)
Bezlepková vosí hnízda (Foto: Pinterest.com)

Příprava těsta je o něco jednodušší. Rozdrcené piškoty smíchejte se zbytkem ingrediencí a vypracujte kompaktní těsto (narozdíl od klasické verze nemusí nijak dlouho odpočívat v chladu).

Vytvarujte si kuličky, ty obalte v cukru a vtlačte do formičky. Koncem vařečky si udělejte do těsta ve formičce jamku, tu naplňte krémem a uzavřete piškotem. Vyklepněte z formičky, uchovávejte v chladu. Vosí hnízda tvořte nejdříve týden před Vánoci. Jedná se o nepečené cukroví z másla, navíc s krémem. Dávejte pozor na trvanlivost surovin.

Bezlepkové kakaové crinkl

Jistě jste zaznamenali cukrářský hit poslední doby, a to sušenky crinkles. Jsou jednoduché na přípravu a jednoduše se po nich také zapráší. Na dva plechy sušenek si připravte:

  • 120 g univerzální směsi bez lepku,
  • 30 g namletých mandlí,
  • 50 g změklého másla,
  • 50 g kakaa,
  • 2 vejce,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 1/2 bezlepkového kypřicího prášku do pečiva,
  • směs ze 100 g moučkového cukru a jednoho vanilkového cukru na obalení.

Vyšlehejte si vejce s třtinovým cukrem a máslem do hladké pěny. Do těsta opatrně vmíchejte mouku, namleté mandle, kakao a kypřicí prášek. Vše pečlivě vypracujte v kompaktní těsto a nechte alespoň hodinku odležet v chladu.

Troubu si předehřejte na 175 °C. Z těsta si vyválejte kuličky a ty obalte v moučkovém cukru. Přendejte na plech, dbejte na dostatečnou vzdálenost. Kuličky se při pečení roztečou do stran. Pečte cca 10-12 minut.

Bezlepkové kakaové crinkles (Foto: Pinterest.com)
Bezlepkové kakaové crinkles (Foto: Pinterest.com)

Po upečení nechte sušenky úplně vychladnout na plechu, aby vám šly lehce odlepit od pečicího papíru.

Bezlepkové linecké cukroví

Linecké cukroví je tradice, kterou dodržuje snad každá hospodyňka. Naštěstí se dá připravit i jeho bezlepková varianta, a tak si na těchto jemných sušenkách s marmeládou pochutnají i ti, kteří mají alergii na lepek. Připravte si následující suroviny:

  • 250 g bezlepkové směsi,
  • 170 g másla Moravia nebo bezmléčného tuku,
  • 70 g cukru moučka,
  • jeden vanilkový cukr,
  • 2 žloutky,
  • citronová kůra,
  • rybízová marmeláda.

Na vál si nasypte směs z mouky a cukru, přidejte na kostky nakrájený změklý tuk, citronovou kůru a nakonec žloutky. Vše vypracujte v kompaktní těsto a nechte pár hodin odpočívat v chladu.

Bezlepkové linecké cukroví (Foto: Pinterest.com)
Bezlepkové linecké cukroví (Foto: Pinterest.com)

Těsto rozválejte na cca 4 mm silný plát a vykrajujte z něj duplicitně různé tvary. Ty přendejte na plech s pečicím papírem, příp. plech vymazaný tukem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C do zezlátnutí. Jakmile vše vychladne, můžete cukroví namazat marmeládou a spojit. Uchovávejte v suchu a chladu.

Bezlepkové šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví našich babiček je v ústech jako obláček. Jemné, nadýchané a sladké. Zde přinášíme recept na bezlepkovou variantu tohoto pokladu. Připravte si:

  • 250 g červené Doves Farm mouky,
  • 200 g Doves Farm chlebové mouky,
  • 250 g másla,
  • 200 ml studené vysokoprocentní šlehačky,
  • tři polévkové lžíce cukru,
  • jeden vanilkový cukr,
  • moučkový cukr na obalení.

Z mouky, másla, šlehačky, cukru a vanilkového cukru vypracujte hladké a kompaktní těsto. Zabalte ho do fresh fólie a nechte pár hodin odpočívat v chladu. Před zpracováním nechte těsto povolit.

Vyválejte plát silný 5 mm a vykrajujte z něj libovolné tvary (spíše menší). Ty dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 8 minut (přibližná doba pečení; cukroví by vám mělo lehce zrůžovět a nafouknout se). Ještě horké obalujte v moučkovém cukru.

Přejeme dobrou chuť a ať se dílo podaří!