Tip na zákusek ke kávě, který se ve skandinávských zemích těší po dlouhou dobu velké oblibě. Příprava je snadná a skořicové šneky si zvládne upéct každý.

Skořicový šnek je sladké pečivo z kynutého těsta, které je ochucené skořicí. Skořicoví šneci jsou typické pro skandinávské země, kde se podávají ke kávě a jsou známé pod názvy kanelbulle, sneil či skillingsbolle.

Věděli jste, že...

4. října je ve Švédsku Den skořicových šneků (Kanelbullens dag), při kterém se jich sní až 8 milionů kusů?

Žádný náročný postup přípravy nečekejte, ačkoliv výsledek vypadá moc krásně, nejsou potřeba žádné „extra“ ingredience, a pokud se budete držet našeho receptu, přípravu skořicových šneků zvládnete i vy.

Na přípravu skořicových šneků budete potřebovat:

  • 250 mléka,
  • 2 lžičky cukru moučka,
  • 21 g kvasnic,
  • 400 g hladké mouky,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 60 g rozpuštěného másla.

Ingredience na náplň:

  • 50 g změklého másla,
  • 3 lžíce cukru krystal,
  • 1,5 lžičky mleté skořice.

Další ingredience:

  • 1 rozšlehané vejce na potření,
  • cukr krystal na posypání.

Cukrářské potřeby

Něco vám chybí? Nakupte vše na jednom místě a za skvělé ceny.

Postup přípravy

V míse si smícháme vlažné mléko se dvěma lžičkami moučkového cukru a kvasnicemi. Necháme 15 minut odstát a mezitím si navážíme mouku se dvěma lžícemi cukru. Poté přidáme rozpuštěné máslo, sůl, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu.

Když je těsto nakynuté, rozdělíme ho na dva díly a z každého dílu vyválíme obdélník, na který rozetřeme 50 g změklého másla s cukrem smíchaným se skořicí.

Obdélníky srolujeme a nakrájíme na kousky o tloušťce cca 2,5 cm. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout.

Po nakynutí šneky potřeme rozšlehaným vejcem a pocukrujeme cukrem krystal.

Troubu předehřejeme na 210 °C a pečeme asi 10–15 minut.

Tip redakce

Do náplně také můžete přidat půl lžičky kardamonu, který šnekům dodá kořenitou a nasládlou vůni.