Tip na zákusek ke kávě, který se ve skandinávských zemích těší po dlouhou dobu velké oblibě. Příprava je snadná a skořicové šneky si zvládne upéct každý.
Skořicový šnek je sladké pečivo z kynutého těsta, které je ochucené skořicí. Skořicoví šneci jsou typické pro skandinávské země, kde se podávají ke kávě a jsou známé pod názvy kanelbulle, sneil či skillingsbolle.
Věděli jste, že...
4. října je ve Švédsku Den skořicových šneků (Kanelbullens dag), při kterém se jich sní až 8 milionů kusů?Žádný náročný postup přípravy nečekejte, ačkoliv výsledek vypadá moc krásně, nejsou potřeba žádné „extra“ ingredience, a pokud se budete držet našeho receptu, přípravu skořicových šneků zvládnete i vy.
Na přípravu skořicových šneků budete potřebovat:
- 250 mléka,
- 2 lžičky cukru moučka,
- 21 g kvasnic,
- 400 g hladké mouky,
- 1/2 lžičky soli,
- 60 g rozpuštěného másla.
Ingredience na náplň:
- 50 g změklého másla,
- 3 lžíce cukru krystal,
- 1,5 lžičky mleté skořice.
Další ingredience:
- 1 rozšlehané vejce na potření,
- cukr krystal na posypání.
Cukrářské potřeby
Něco vám chybí? Nakupte vše na jednom místě a za skvělé ceny.Postup přípravy
V míse si smícháme vlažné mléko se dvěma lžičkami moučkového cukru a kvasnicemi. Necháme 15 minut odstát a mezitím si navážíme mouku se dvěma lžícemi cukru. Poté přidáme rozpuštěné máslo, sůl, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu.
Když je těsto nakynuté, rozdělíme ho na dva díly a z každého dílu vyválíme obdélník, na který rozetřeme 50 g změklého másla s cukrem smíchaným se skořicí.
Obdélníky srolujeme a nakrájíme na kousky o tloušťce cca 2,5 cm. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout.
Po nakynutí šneky potřeme rozšlehaným vejcem a pocukrujeme cukrem krystal.
Troubu předehřejeme na 210 °C a pečeme asi 10–15 minut.