Tradičním štědrovečerním pokrmem je bramborový salát a smažený kapr, který má v křesťanské tradici nebývalý význam. Již první křesťané používali řecké označení ryby (ichthys) jako hlavní symbol křesťanství. A zobrazení ryby je s náboženstvím spojeno dodnes. Štědrovečerní menu je ale možné obměnit a zároveň zachovat slavnostní pojetí. Nezapomínejme, že správně bychom měli začít předkrmem či polévkou, pokračovat hlavním chodem a stolování uzavřít dezertem. Podívejme se na méně tradiční štědrovečerní večeře, které ale z tradic stále vychází.

Hrachovka nebo polévka s kaštany

Zvykem je podávat polévku rybí z kapří hlavy a vnitřností. Lze ji ale nahradit. Vánoční hrachová polévka může být vysloveně elegantní a lahodná, zejména ve své krémové verzi. Hrách propláchněte, následně v hrnci zalijte vodou, přiveďte k varu a nadále vařte. Hrách by měl přibližně po hodině změknout. Poté ještě vařící vodu osolte. Zároveň v dalším hrnci rozehřejte máslo a na něm osmažte mouku. Jíšku zalijte vychladlým vývarem a pozvolna vařte. Měkký hrách prolisujte přes síto do vařícího se vývaru a povařte společně. Na závěr přidejte slaninu nakrájenou na kostičky, kterou si necháte vyškvařit na pánvi. Polévku dochuťte a přidejte smetanu.

Další možností je polévka z jedlých kaštanů. V hrnci rozpusťte máslo a na něm orestujte nakrájenou zeleninu – cibuli, mrkev, celer. Poté přidejte česnek, bobkový list a petrželku. Tyto ingredience můžete zavázat do kousku přírodní látky a vhodit tak do hrnce. Následně zalijte vývarem a vařte asi 20 minut. Nasypte vyloupané kaštany, můžete nalít bílé sladké víno a vařte ještě zhruba 3 minuty. Polévku lze rozmixovat. Přilijte smetanu, dochuťte a povařte.

Můžete připravit i dýňovou nebo celerovo-jablečnou polévku, zelňačku či sváteční houbovku.

K hlavnímu chodu kuře nebo candát

U kaštanů ještě zůstaneme. Jako hlavní chod totiž můžete zvolit například kuřecí roládu s kaštanovým pyré. Na nádivku si připravte toastový chléb, který nakrájejte na kostičky. Ty opečte na pánvi a přidejte k nim žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. K opečenému chlebu přidejte rozpuštěné máslo, mléko, bílkový sníh a nadrobno nakrájené bylinky jako rozmarýn, tymián nebo muškátový oříšek. Vše promíchejte a pod folií nechte chvíli v lednici. Zatím vykostěte kuře, položte ho prsy dolů a osolte. Následně přidejte nádivku. Naplněné kuře svažte provázkem a pečte při 180 stupních přibližně hodinu. Občas polijte výpekem. Při pečení můžete připravit bramborovou kaši a současně s kuřetem péct i kaštany, kterými doplníte právě bramborové pyré.

Pokud chcete zůstat u ryby, můžete vybrat candáta. Má jemné maso, málo měkkých kostí a můžete ho připravit například v mandlovém těstíčku. Filety z candáta omyjte, osušte, osolte, dochuťte citronem a na chvíli umístěte do lednice. Zatím prošlehejte vejce s moukou, z čehož vznikne hladké těsto. Na jiném talíři smíchejte strouhanku s mandlovými plátky. Následně filety obalte a osmažte.

Losos, pstruh nebo klobásy

Mezi další pokrmy, které budou působit slavnostně, patří i losos. Jako přílohu k němu můžete zvolit šalvějové brambory nebo pečenou kořenovou zeleninu. Navíc divoký losos je tenký a doba pečení je tedy asi 8 minut. Večeře bude vcelku rychle přichystaná a vy se můžete věnovat například rodině nebo dekorování tabule.

Další variantou je uzený pstruh s glazírovanou zeleninou a kuskusem. Chod můžete obohatit i omáčkou beurre blanc, ve které se snoubí jemná chuť másla a výrazná chuť díky přidanému vínu. Možná se vám bude zdát vhodné například konfitované kachní stehno s marmeládou z červeného zelí a domácím knedlíkem nebo pečení šneci z vinné klobásy třeba s bramborovou kaší.

Pokud se tradičního kapra a bramborového salátu přece jenom nechcete vzdávat, můžete vyzkoušet kapra v parmezánovém obalu nebo kapří hranolky. Bramborový salát je možné připravit trochu odlehčeně – třeba bez majonézy nebo s kapary.

Večeře může být i bez masa

Naši předkové také jedli maso zřídka, proto se i štědrovečerní večeře může bez masa klidně obejít. Servírovat můžete sójové maso, jáhlovou či hrachovou kaši, tempeh v trojobalu, obalované plátky celeru či hlívy ústřičné nebo houbového kubu. Ten obsahuje dávku zdravé vlákniny díky obsahu krup, zároveň houby s česnekem a bylinkami Vánoce příjemně ozvláštní.

K pokrmům, které ocení i vegani, náleží zmiňovaná hrachovka nebo zelňačka. Jako hlavní chod může posloužit bramborový salát bezmasý a bezmajonézový, ovesný nekapr z vloček a celeru, marinované robi plátky, patizon v trojobalu (hladká mouka, těstíčko z Hrašky a kukuřičná strouhanka), hlívové karbanátky nebo pečená zelenina.