Chilli con carne patří mezi velmi oblíbená jídla a své příznivce si získalo téměř po celém světě. Existuje mnoho variant. Jak ale uvařit pravé fazole chilli con carne?

Chilli con carne je dušený pikantní pokrm, který si získal srdce lidí napříč kontinenty. Název pochází ze španělštiny a znamená chilli s masem. Původní recept opravdu obsahoval jen mleté maso s velkou porcí chilli papriček. Další ingredience v podobě fazolí a zeleniny začali přidávat do jídla až evropští přistěhovalci, kteří jen těžko snášeli původní ohnivou verzi.

Dnes existuje celá řada variant, dokonce si můžeme připravit i vegetariánskou verzi, takzvané chilli sin carne neboli chilli bez masa. Chilli con carne se dočkalo takové obliby, že je považováno za národní jídlo nejen v Mexiku, ale také v americkém Texasu a Arizoně. Velmi populární je také ve Velké Británii a Austrálii.

Chilli con carne (Foto: Istockphoto.com)
Chilli con carne (Foto: Istockphoto.com)

Jak na správné chilli con carne? Důležité je dát chilli čas. Vařte ho pomalu a na nízkou teplotu, ať mají všechny ingredience čas se spojit. Na chilli pro čtyři až šest osob si připravíme následující.

Ingredience na chilli con carne

  • 500 gramů mletého hovězího masa
  • 2 menší cibule
  • 300 mililitrů hovězího vývaru
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 1 rajský protlak
  • 2 konzervy červených fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička Habanero prášku od Chilli Doctor
  • drcený římský kmín
  • mletá paprika
  • olej
  • sůl a pepř
  • 2 větší čtverečky vysokoprocentní hořké čokolády

Příprava chilli con carne

Cibuli najemno nakrájíme a necháme na oleji zesklovatět. Do pánve přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme do té doby, než maso zhnědne. Směs ochutíme solí, pepřem, drceným římským kmínem, mletou paprikou a Habanero práškem od Chilli Doctor. S chilli práškem opatrně, ať není pokrm příliš ostrý, pokud to tak ovšem nechcete.

Přidáme rajský protlak, loupaná rajčata a prolisovaný česnek. Podlijeme hovězím vývarem a necháme dvacet až třicet minut dusit. Poté přichází na řadu scezené fazole a kukuřice. Dochutíme. Na závěr můžeme do směsi přidat dvě kostičky hořké čokolády, které pokrmu dodají zajímavou lahodnou chuť.

Při servírování můžete zasypat nasekanou petrželkou nebo zakápnout limetkou. Podáváme s rýží, čerstvým chlebem nebo polentou.

Přejeme vám dobrou chuť! A kdybyste zatoužili po sladkém dezertu, nabízíme recept na skořicové šneky.