Říká se, že trpělivost může být nekonečná a při přípravě svatojánských ořechů jí budete rozhodně potřebovat. Tato speciální pochoutka totiž vyžaduje minimálně rok a půl, v ideálním případě dva roky. Za spoustu trpělivosti vám bude odměnou skvělá pochoutka, která se hodí například ke zvěřině a paštikám.

Suroviny

  • 1 kg zelených vlašských ořechů
  • alkohol na zalití ořechů (slivovice, vodka, nebo jiný)
  • 1 kg krupicového cukru
  • 500 ml vody
  • 6 hřebíčků
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lusk vanilky
  • 1 bio citron (kůra)

Postup přípravy

Koncem června musíme natrhat ještě zelené vlašské ořechy i se slupkou, tradičně se sbírají na svatého Jana.

Kovovou jehlou ořechy na několika místech propícháme a narušíme tak slupku, čímž si zároveň ověříme, že ještě není vyvinutá tvrdá slupka. Pokud narazíme na ořech s tvrdou vnitřní slupkou, vyřadíme ho. Naložíme je do vody a necháme macerovat 14 dní, aby se plody zbavily hořkosti. Každý den vodu měníme.

Po dvou týdnech je vycedíme, důkladně osušíme a naložíme do tvrdého alkoholu (vodka nebo slivovice). Necháme je macerovat asi 12 měsíců na chladném temném místě.

Po roce si připravíme rozvar svařením jednoho dílu vody a dvou dílů cukru. Do tekutiny přidáme skořici, hřebíček, citronovou kůru a vanilku (vydlabaná semínka i samotný lusk). Ořechy scedíme a přidáme do rozvaru.

Varianta – sous vide

Zchladlé ořechy s rozvarem a kořením přendáme opět do čistého vakuovacího sáčku, odsajeme vzduch a ve vodní lázni zahříváme na 85 °C 24 hodin. Následně necháme sáček s ořechy vychladnout a macerovat dalších alespoň 6 měsíců (až 2 roky) na chladném tmavém místě.

Varianta – zavařování

V rozvaru ořechy uvaříme úplně do měkka, přendáme i s tekutinou do sklenic a zavaříme jako kompot na 85 °C po dobu 25 minut. Následně necháme sklenice vychladnout a ještě alespoň 6 měsíců (až dva roky) macerovat na chladném tmavém místě.

Ořechy podáváme nakrájené na tenké plátky ke zvěřině, domácím paštikám nebo k domácímu vánočnímu cukroví či dezertům.