Nepečené cukroví je skvělou variantou pro ty, kteří nejdou ruku v ruce s pečením, kteří nemají čas péct cukroví dostatečně dopředu, ale i pro všechny, kteří ho prostě mají rádi. Námi nabízené recepty na nepečené cukroví jsou velmi jednoduché, proto se nebojte zapojit do jeho přípravy i menší kuchtíky a kuchtičky.

Vosí hnízda

Pomyslnou zlatou příčku v žebříčku nepečeného cukroví tradičně obsazují vosí hnízda. Cukroví z dětských piškotů plněné krémem nechybí na téměř žádném vánočním stole. A pokud tam letos náhodou chybí, vsaďte boty, že příští Vánoce tam bude v silném zastoupení.

Na cca 36 kousků si připravte:

  • 12 dkg másla (ne rostlinného tuku, ten tak dobře nepojí),
  • 3 lžíce mléka,
  • 10 dkg cukru moučka + další cukr na obalení,
  • 6 lžic rumu,
  • 30 dkg dětských piškotů + další na podstavce,
  • 2 lžíce kakaa,
  • krém: změklé máslo, moučkový cukr dle chuti.

Dětské piškoty si rozdrťte na co nejjemnější mouku, práci tu výborně zastane elektrický sekáček nebo drahá svalnatá polovička, která piškoty rozdrtí na prach válečkem. Tuto piškotovou moučku smíchejte s cukrem a kakaem. Přidejte zbytek surovin a vypracujte v kompaktní těsto. Nezoufejte, pokud nebudete mít na vále po dvou minutách ideální váleček těsta, těmto surovinám to nějakou dobu trvá, než se spojí (pokud by se těstu až podezřele nechtělo, přilejte opatrně mléko). Výsledek zabalte do fresh fólie a dejte přes noc odpočinout do chladu.

Vosí hnízda  (Foto: Pinterest.com)
Vosí hnízda (Foto: Pinterest.com)

Druhý den nechte těsto lehce povolit, vždy si odtrhněte část, z té udělejte v dlaních kuličku. Kuličku obalte v cukru a vložte do tvořítka. Do kuličky udělejte tenkým koncem vařečky tunýlek, ten naplňte krémem, přiložte piškot a vyklopte hnízdečko ven. Tento druh cukroví zpracujte tři až pět dní před Vánoci a uchovávejte v chladu a z dosahu rodiny.

Rumové kuličky

V těsném závěsu za vosími hnízdy se drží již legendární rumové kuličky, které možná už za císaře pána zdobily každý vánoční stůl. Potěšíte jimi (nejen) každého milovníka rumu a kokosu.

Na cca 30 kuliček si připravte:

  • 250 g mletých dětských piškotů,
  • 125 g cukru moučka,
  • 125 g másla,
  • 50 g mletých vlašských ořechů,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 1 lžíce rumu (přátelská dávka pro děti, ve verzi pro dospělé lze obsah rumu navýšit)
  • 100 g kokosu na obalení.

V misce spolu nejprve spojte všechny suché ingredience, následně přidejte máslo a rum. Vypracujte kompaktní těsto. Pokud bude hodně "mokré", přidejte piškoty a oříšky, v opačném případě trochu másla a rumu.

Z těsta si vždy odeberte část, vytvarujte kuličku, tu obalte ve strouhaném kokosu a vložte do malého papírového košíčku. Uchovávejte v chladu.

Domácí Raffaelo

Raffaelo kuličky jsou co do surovin a náročnosti postupu asi nejjednodušším nepečeným cukrovím, které lze připravit, a které vás slovy nejmenovaného šéfkuchaře pokrokové restaurace vystřelí z trenek. Vystačíte si s pouhými třemi surovinami:

  • 1 Salko (či jiné slazené kondenzované mléko),
  • 200 g strouhaného kokosu (a další na obalování),
  • balíček loupaných mandlí (ne sekaných ani lupínků).

V misce si smíchejte kondenzované mléko s kokosem. Pokud by hmota byla příliš tekutá, přidejte kokos, v opačném případě velmi opatrně mléko. Lžičkou si odebírejte části těsta a z něj vytvořte kuličku. Do té vmáčkněte mandli, znovu pořádně "zakoulejte", obalte v kokosu a vložte do papírového košíčku.

Uchovávejte v chladu, ale především z dosahu strávníků.

Burizonky v čokoládě

Co se vám vybaví, když se řekne slovo "Tatramelky"? Burizony v lahodném mléčném karamelu. My pro vás máme připravenou obdobu s čokoládou.

Připravte si:

  • 10 dkg ztuženého pokrmového tuku (máslo, Hera, ...),
  • 15 dkg mléčné čokolády (bez oříšků),
  • 1 balení burizonů,
  • 3 lžíce nápoje Granko (v sypkém stavu).

Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s tukem. přidejte Granko a vmíchejte sáček burizonů. Nechejte chvíli ztuhnout, aby čokoláda vyloženě netekla, poté se snažte tvořit dvěma lžičkami na plech s pečicím papírem hrudečky, které nechejte ztuhnout. Můžete vložit do papírového košíčku.

Pevně věříme, že jsme vám navnadili vánoční smysly na pár druhů cukroví. Příště se můžete těšit na netradiční až neznámé druhy. (Ne)pečení zdar!