Nechte se unést radostí z vánočního pečení s našimi deseti recepty na cukroví. Od klasických vanilkových rohlíčků po netradiční crinkles – každý kousek nabízí jedinečnou chuťovou symfonii. Vychutnejte si sváteční mlsání.

Crinkles

Crinkles představují poměrně netradiční cukroví, které si však zamilujete. Vypadají jako popraskané sušenky, skrývají v sobě bohatou chuť čokolády a nádech skořice a vanilky.

Budete potřebovat:

  • 120 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 90 g čokolády
  • 50 g másla
  • 30 g kakaa
  • 2 vajíčka
  • lžičku mleté skořice a vanilky
  • lžičku kypřicího prášku
  • moučkový cukr

Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Mezitím smíchejte suché suroviny, přidejte vajíčka a poté i čokoládu s máslem. Vypracujte těsto, tvořte kuličky a obalte je v cukru. Pečte 12 minut na 190 °C.

Mrkvová srdíčka

Jemná kombinace mrkve, ořechů a vanilky ve formě srdíček přináší netradiční cukroví. Přitom nabízí jednoduchý a chutný dezert, který rozzáří váš sváteční stůl.

Budete potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g strouhané mrkve
  • 100 g másla
  • 80 g bílého jogurtu
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 25 g cukru
  • lžičku kypřicího prášku
  • špetku mleté vanilky

Suroviny smíchejte a vytvořte těsto. Vyválejte z něj tenký plát a vykrajujte srdíčka. Pečte 15 minut na 175 °C. Poté je můžete slepovat krémem či marmeládou nebo je nechat jen tak a obalit v cukru.

Ovocné kuličky

Kuličky ze sušeného ovoce představují ideální kombinaci sladkého a zdravého mlsání. Připravte si je dle své chuti a užijte si vánoční radost ve zdravějším provedení.

Budete potřebovat:

  • ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ hrnku mandlí
  • ½ hrnku datlí
  • ½ hrnku brusinek
  • javorový sirup
  • 2 lžíce kokosu

Všechny suroviny nasekejte v mixéru. Aby směs dobře držela, přidejte dle potřeby javorový sirup. Pak už jen stačí tvarovat kuličky a nechat je ztuhnout.

Kokosové věnečky

Tyto jednoduché, ovšem lahodné kousky spojují sladkou chuť kokosu a jemnost bílé čokolády. Přináší tak osvěžující novinku pro vánoční pečení.

Budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 120 g kokosu
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vajíčka
  • bílou čokoládu
  • kokos na obalení

Všechny suroviny smíchejte, vypracujte hladké těsto a naplňte ho do cukrářského sáčku. Na plech tvořte malé věnečky. Pečte 11 minut na 180 °C. Po vychladnutí máčejte v rozpuštěné čokoládě a kokosu.

Křupavé marokánky

Marokánky představují jednoduchou, chutnou a klasickou dobrotu. V kombinaci s ovocem vznikají křupavé kousky, které potěší chuťové pohárky, a přitom nevyžadují složitou přípravu.

Budete potřebovat:

  • 200 g čokolády
  • 200 g arašídů
  • 100 g smetany
  • 100 g cukru
  • 100 g sušených višní
  • 80 g hladké mouky
  • 50 g sušených meruněk
  • 30 g másla
  • lžíci medu

Suroviny kromě čokolády a mouky zahřejte v hrnci. Poté přidejte mouku a zamíchejte. Nechte vychladnout a tvarujte placky na plech. Pečte 10 minut na 180 °C. Po zchladnutí marokánky máčejte v rozpuštěné čokoládě.

Nadýchané kokosky

Ozvláštněte svůj vánoční stůl lehkou a chutnou klasikou. Stačí pouze čtyři suroviny a pár jednoduchých kroků, abyste vytvořili tuto nadýchanou lahůdku.

Budete potřebovat:

  • 150 g cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 60 g kokosové mouky
  • 3 bílky

Z bílků s cukrem vyšlehejte sníh. Jemně přimíchejte mouku a kokos. Lžící klaďte na plech kokosky. Pečte zhruba 15 minut na 140 °C.

Linecká srdíčka

Mezi jedno z nejoblíbenějších cukroví lze rozhodně zařadit linecké. Kombinace jemného těsta s výraznou marmeládou vytváří lahodnou symfonii chutí.

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • citronovou kůru
  • marmeládu na slepování

Máslo nechte změknout, smíchejte ho s ostatními surovinami. Vyválejte tenký plát a vykrajujte srdíčka či jiné tvary. Pečte 7 minut na 180 °C. Po vychladnutí slepte marmeládou.

Myslivecké knoflíky

Křehké těsto ze sněhu v kombinaci s mletými ořechy vytváří jedinečné spojení. Nabízí výraznou oříškovou chuť a přitom jemnost.

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 vajíčka
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g mletých ořechů
  • jádra vlašských ořechů na ozdobu

Vypracujte těsto, rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka. Ze zbylých bílků a krupicového cukru ušlehejte sníh, přidejte mleté ořechy. Tuto hmotu rozdělte na kolečka. Na závěr ozdobte polovinou vlašského ořechu a pečte zhruba 15 minut na 170 °C.

Pracny

Vánoční klasikou jsou pracny, jejichž příprava je opravdu nenáročná a výsledkem je skvělé cukroví.

Budete potřebovat:

  • 270 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 200 g másla
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 vajíčka + 1 žloutek
  • 2 lžičky kakaa
  • půl lžičky skořice

Ze surovin vypracujte hladké těsto. To pak plňte do formiček, pečte 7 minut na 180 °C. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

Vanilkové rohlíčky

Dalším cukrovím, které by na stole během svátků nemělo chybět, jsou vanilkové rohlíčky. Většinou jsou první na řadě, my se na ně podíváme na závěr.

Budete potřebovat:

  • 240 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 70 g cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • moučkový cukr na obalení

Vypracujte těsto a poté z něj tvarujte rohlíčky. Ty pečte zhruba 12 minut na 180 °C. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.