Je léto, a v našim zahrádkách rostou rajčata o sto šest. Ta vůně rajčat je prostě parádní a upřímně si neumím představit letní sezonu bez tohoto jídla. Určitě znáte některé recepty z rajčat, které jsou rychlé, a ještě k tomu dobré. Pokud vám ale docházejí nápady, co dělat s přebytečným množstvím rajčat či chcete načerpat novou kuchařskou inspiraci, mám pro vás pár tipů, co připravit z této lahodné a voňavé zeleniny.

Asi nemusíme spekulovat o tom, zda znáte lečo či klasický rajčatový salát. V tomto článku bych se chtěla zaměřit na tyto jednoduché a vynikající pokrmy, ale také na ty, o kterých mnozí z vás nemají ponětí.

Něco málo o rajčatech

Napadla vás někdy otázka, zda jsou rajčata zelenina či ovoce? Na tuto docela jednoduchou otázku byste v největším případě odpověděli, že jednoznačně je to zelenina, ale je to velice diskutabilní. Pokud půjdete do obchodu, tak rajčata najdete pod sekcí zelenina. Není to sladké, i když domácí rajče vypěstované na zahrádce na slunci je sladké jak med, ale rajčata dáváme do slaných jídel. V roce 2011 rozhodl Evropský parament o tom, že rajčata jsou zelenina, ale pěstitelé jsou odlišného názoru. Pro pěstitele a poživatele jsou to zelenina, ale například pro botaniky je to ovocem.

Recepty

Pojďme se společně podívat na ty nejlepší recepty z rajčat podle redakce TOP.

Lečo

Lečo známe asi všichni, ale je dobré si recept připomenou a nebo se naučit nový, třeba zrovna tento neznáme

Ingredience:

  • 2 cibule,
  • 10 velkých rajčat,
  • 6 paprik,
  • 4 vejce,
  • 4 poctivé klobásky podle chuti,
  • sůl,
  • pepř,
  • slunečnicový olej.

Postup:

Nejdříve si připravte klobásku. Tu si oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Až to budete mít hotové, tak si ještě očistěte a nakrájejte cibule.

Nadrobno nakrájenou 1 cibuli (tu druhou si nechejte na později), si opečeme do zlatova na slunečnicovém oleji, nebo na oleji, který rádi používáte. Až bude pěkně zlatavá, přidejte do ní klobásu. Pražíme, dokud nebude opečená.

Na druhé pánvi si opečte druhou cibuli a nechejte na oleji lehce zpěnit. Přidejte na malé kousky nakrájené papriky. Asi 3 minuty ji nechejte povolit a přidejte na malé kousky nakrájená rajčata. Poté osolte a opepřete, podlijte lehce vodou, jestliže se připéká a nechte dusit. Až budou rajčata povolená, budete mít téměř hotovo.

V této chvíli přidejte klobásku a rozšlehaná vejce, která do pánve nalijte a rychle promíchejte. Chvilku povařte a vynikající jídlo je na světě.

Rajčatový salát s červenou cibulkou

Rajčatový salát je ideální do horkého letního dne.

Ingredience:

  • 6 rajčat,
  • 1 červená cibule,
  • ocet,
  • cukr,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Nakrájejte si rajčata na malé kousky a dejte do misky. Dejte do ní taky 3 velké lžíce cukru a jednu malou lžičku soli a necháme působit.

Až rajčata pustí trochu vody, přidejte nakrájenou na jemnou cibuli. Posledním krokem je promíchat a můžete už jen vychutnávat.

Domácí rajčatové pesto

Pesto je velmi vznešený italský název, ale dle našeho receptu ho zvládne opravdu každý!

Ingredience:

  • 250 g sušených rajčat,
  • 1 hrst hladkolisté petržele,
  • 1 hrst nesolených loupaných mandlí,
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl.

Postup:

V prvopočátku si mandle opražte nasucho na pánvi. Všechny ingredience dejte do mixéru. Jestli-že máte sušená rajčata naložená, dejte je také do mixéru i s olejem. Vše pořádně rozmixujte a sůl přidejte podle chuti. Hotové pesto vám vydrží v ledničce minimálně tři dny.

TIP: Pesto je výborné s těstovinami nebo na pečené americké brambory.

Rajčatová omáčka na těstoviny či na pizzu

Rajčatová omáčka nebo-li sugo si určitě najde uplatnění v každé české kuchyni.

Ingredience:

  • 300 g rajčat,
  • 3 stroužky česneku,
  • sůl,
  • čerstvě namletý pepř,
  • bazalka.

Postup:

Na pánvi se rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek nakrájený na tenké plátky. Jakmile česnek bude jemně zlatavý, přidejte do pánve otrhanou bazalku a poté nakrájená rajčata, která jsou na malé kousky. Vařečkou vše promíchejte a nejvíc rozmačkejte.

Směs dochuťte solí a pepřem. Až budou rajčata vařit, odeberte pánev na stranu. Omáčku přepasírujte přes jemný cedník do mísy a odstraňte česnek a bazalku. Poté pánev znovu vraťte na plotnu a nechte zhruba 5 minut vařit až bude bublat.

Konzistence by měla být jako na pizzu, ale samozřejmě každý z nás má rád omáčku jinou.

TIP: Omáčku můžete ponechat v lednici zhruba jeden týden. Ale podle vlastních zkušeností bych omáčku spotřebovala co nejdříve.

Jestli-že máte doma plnou mísu rajčat, tak zkuste tyto recepty. Nejenom že jsou rychlé, ale o to více chutné. Upřímně, rajčata se hodí skoro do všeho. Je to zelenina, která nikdy nezklame a vykouzlíte z ní mnoho lahodných jídel pro malé i velké strávníky.