Piškotové těsto si vás získá svou nadýchaností. Roláda je jednoduchý moučník, který můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. Vyzkoušejte piškotovou roládu s marmeládou a vanilkovou šlehačkou.

Suroviny na roládu

  • 6 vajíček
  • 165 g cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce teplé vody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky kypřicího prášku

Suroviny na náplň do rolády

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky cukru
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • ovocná marmeláda

Postup přípravy piškotové rolády

  1. Troubu dejte předehřát na 170 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte suché suroviny – mouku, kukuřičný škrob, kypřicí prášek a sůl.
  3. V druhé misce smíchejte mléko a olej.
  4. Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky.
  5. Připravte si další misku, dejte do ní lžíci teplé vody a 65 gramů cukru, promíchejte. Poté přidejte 6 žloutků a vanilku. Vyšlehejte hladkou a světlou pěnu.
  6. V další nádobě vyšlehejte tuhý sníh z 6 bílků. Postupně zašlehejte 100 gramů cukru.
  7. Polovinu vzniklého sněhu vmíchejte ke žloutkové pěně a jemně promíchejte, aby se složky spojily. Poté přisypte suchou směs a opět jemně zapracujte. Na závěr přidejte zbylou polovinu sněhu a promíchejte.
  8. K dokončení těsta už stačí jen přidat mléko s olejem a zamíchat.
  9. Těsto rovnoměrně rozlijte na plech, můžete s ním lehce zatřást a poklepat, abyste se zbavili bublin.
  10. Pečte zhruba 18 až 20 minut dozlatova. Poté nechte vychladnout.
  11. Mezitím si můžete připravit náplň – vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou.
  12. Vychladnuté těsto můžete potřít ovocnou marmeládou a poté i šlehačkou.
  13. Pak už jen stačí opatrně roládu srolovat a nechat v lednici ztuhnout. Poté můžete podávat.

Do těsta můžete přidat kakao nebo zvolit jinou náplň. Existuje spousta možností, vyberte si to, co máte rádi.

Máte rádi sladké? Podívejte se na vynikající zákusek ke kávě - skořicoví šneci nebo na nejoblíbenější dortové náplně, které zvládne i úplný začátečník.