Přelom léta a podzimu je obdobím sklizně dýně hokaido a její chuť je tak pro některé jednou z typických chutí podzimu. Tato drobná tykev má výrazně oranžovou barvu, takže se na talíři také krásně vyjímá! V tomto článku vám představím pět receptů, které byste měli tento podzim určitě vyzkoušet!

Zajímavosti o dýni hokaido

Dýně hokkaidó, často označovaná jako hokaido, si do českých kuchyní našla cestu teprve nedávno. Dýně typu hokaido se řadí mezi nejmenší tykve velkoplodé. Jsou kulaté s mírně zploštělým spodním koncem a mají sytě oranžovou barvu. Chuť této dýně je příjemně nasládlá a připomíná jedlé kaštany, jemné brambory nebo dokonce oříšky.

Dýně hokaido je jediná dýně, kterou před konzumací nemusíte loupat. V průběhu vaření slupka změkne, takže dýni stačí před zpracováním jen důkladně očistit kartáčkem. Když slupku oloupete, akorát se zbytečně zbavujete velkého množství vitamínů.

Při zpracování nezapomeňte odstranit semena a vlákna. Semena lze konzumovat po důkladném propláchnutí; můžete je také na 24 hodin naložit do slaného nálevu a pak usušit a opražit.

Dýni můžete vařit, smažit, grilovat, zapékat na sladko a nebo ji dokonce jíst syrovou.

Jednoduchá dýňová polévka

Dýňová polévka je jedním z nejznámějších a zároveň nejjednodušších pokrmů, které se z dýně připravují. Příprava je rychlá a polévka chutná výtečně!

Ingredience

  • 1 kg dýně hokaido
  • 2 cibule
  • olivový olej (4 lžíce)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Příprava

V hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Pozvolna opékejte, dokud cibule zesklovatí. Přidejte na kostky nakrájenou a semínek zbavenou dýni, opékejte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne (asi 15 minut). Poté rozmixujte ručním mixérem. Přidejte smetanu, dochuťte solí a pepřem a pak ještě chvíli povařte. Polévku můžete posypat opečenými dýňovými semínky nebo sýrem feta.

Podle chuti si polévku můžete ozvláštnit přidáním zázvoru, skořice nebo trochy pomerančového džusu.

Dýňová pomazánka

Tato dýňová pomazánka je základ pro skvělou svačinu! Nejlépe si ji vychutnáte na topince z kváskového chleba, s karamelizovanou cibulkou, dýňovými semínky a řeřichou.

Ingredience

  • 1 menší dýně hokaido
  • 200 g tvarohu
  • 100 g brynzy
  • smetana ke šlehání (5 lžic)
  • olivový olej
  • muškátový oříšek, čerstvě mletý pepř, sůl

Dýňová pomazánka (Foto: Elements.envato.com)
Dýňová pomazánka (Foto: Elements.envato.com)

Příprava

Dýni rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek a vložte na plech. Zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte na 180 °C dokud dýně zcela nezměkne (asi 30-45 minut). Změklou dýni rozmixujte na pyré.

Na zbytek receptu je potřeba pouze 200 g dýňového pyré, nespotřebované pyré můžete po vychladnutí schovat do lednice či mrazáku a později ho použít v jiných dýňových receptech.

K 200 g dýňového pyré přidejte tvaroh a brynzu a zašlehejte, aby se všechny složky dokonale propojily. Ochuťte špetkou muškátového oříšku, mletým černým pepřem a solí. Pomazánku nechte vychladit.

Dýňový koláč

Dýňový koláč je v Americe považován za nedílnou součást Díkůvzdání. Nebojte se proto i vy vyzkoušet dýni na sladko!

Ingredience

  • 400 g dužiny dýně
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 400 g kondenzovaného mléka
  • chlazené listové těsto (1 plát)
  • kukuřičný škrob (1 lžíce)
  • mletý zázvor, mletá skořice, mletý hřebíček, sůl

Příprava

Dýňovou dužinu nakrájejte na kousky, dejte na plech a pečte na 180 °C, dokud dýně nezměkne (cca 20 minut). Po upečení rozmačkejte vidličkou.

Smíchejte dohromady třtinový cukr, lžíci kukuřičného škrobu, lžičku mletého zázvoru, lžičku mleté skořice špetku mletého hřebíčku a špetku soli. Přidejte rozmačkanou dýni a vejce, dobře promíchejte. Přidejte kondenzované mléko.

Na vymazaný nebo pečícím papírem vystlaný plech rozložte plát listového těsta. Rovnoměrně naneste dýňovou směs. Pečte v troubě nejdříve při 220 °C po 10 minut, pak na 180 °C na dalších 30 minut.

Každý kus koláče můžete před servírováním ozdobit šlehačkou.

Dýňové kari s cizrnou

V tomto dýňovém kari se skvěle snoubí jemné chutě dýně a kokosového mléka s ostrým zázvorem a aromatickým kari kořením. Tento recept je také vhodný pro vegetariány a vegany.

Ingredience

  • 1 plechovka cizrny
  • ¼ střední dýně hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • kokosový olej
  • limetka
  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • zázvor, kari koření

Příprava

Dýni nakrájejte na drobné kostky, podobné velikosti jako jednotlivé kousky cizrny, a lehce posolte. Na pánvi rozehřejte lžíci kokosového oleje. Dýni 5 minut opečte na středním plameni, aby trochu změkla. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a nastrouhaný zázvor. Minutu restujte a všechno poprašte lžičkou kari koření. Přidejte okapanou cizrnu a zalejte kokosovým mlékem.

Omáčku nechte asi 10 minut za občasného míchání houstnout, dýně by za tu dobu měla úplně změknout. Zakápněte několika kapkami limetkové šťávy.

Vhodnou přílohou je rýže, především lepivější druhy jako je jasmínová rýže. Podle chuti můžete před servírováním ozdobit nasekanou natí koriandru.

Špagety s dýňovou omáčkou

Dýňová omáčka není velmi známá, ale chutná výtečně a její příprava je snadná a levná.

Ingredience

  • 500 g špaget
  • menší dýně hokaido
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 80 g anglické slaniny
  • 200 ml mléka
  • 200 ml masového vývaru
  • tymián, saturejka, sůl

Příprava

Dýni umyjte, rozkrojte a zbavte semínek, dužinu nakrájejte na kostičky. V hrnci na másle zlehka opečte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte dýni, vývar a mléko. Nasekejte 4 snítky tymiánu a 2 snítky saturejky, přidejte do omáčky. Omáčku přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a vařte pod pokličkou po dobu asi 15 minut, aby změkla.

Mezitím si podle návodu na obalu uvařte špagety.

Když bude dýně měkká, všechno rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a sundejte z plotny. Špagety na talíři zalijte omáčkou a posypte osmaženou slaninou.

Pro všechny milovníky dýní

Dýně hokaido nejen skvěle chutná, ale také je velice zdravá! Dýně obsahují velké množství antioxidantů, vitamínů, vlákniny a minerálních látek, jako vápník, hořčík a draslík. Zařaďte proto na podzim tyto a další lahodné recepty do svého jídelníčku abyste si dobře pochutnali a zůstali při tom při síle.