Léto začíná a všichni se snaží jíst tak, aby byli fit do plavek. Jaká jídla uvařit, abychom po nich nepřibrali a necítili se těžko? Letní období má výhodu v tom, že roste sezonní zelenina, která přináší spoustu výhod. Mezi ně patří například cuketa.
Cuketa je nízkoenergetická zelenina obsahující velké množství vitaminů, fosforu a vápníku. I když je to pouhá „zelená“ potravina, přináší s sebou léčivé účinky, například: posiluje imunitní systém, zeštíhluje bez omezení živin, zvyšuje výkon mozku a schopnost se soustředit, nebo působí na vylučování vody, kyselin z těla a odpadních látek.[1]
Máme pro vás 4 recepty s cuketou, které nejsou kalorické, a navíc jsou i chutné.
Cuketové špagety s rajčatovým přelivem
Co budete potřebovat (4 porce):
- 4 střední cukety
- 1 balení propasírovaných rajčat (500 g)
- 2 menší stroužky česneku
- Parmazán
- panenský olivový olej
- sušená bazalka
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
V prvopočátku si umyjte cukety pod studenou vodu. Poté si je osušte a nakrájejte na tenké dlouhé nudličky. Můžete také použít speciální škrabku na špagety, pokud máte. Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje, do kterého přidejte oloupaný a na malé kousky nakrájený česnek. Zhruba minutu ho restujte, dokud nebude zlatavý. Následně do pánve přidejte nakrájené cuketové špagety, které duste na středním plamenu asi 8 minut, dokud nezměknou.
Až budou špagety měkké, přidejte do nich propasírovaná rajčata, sušenou bazalku a směs zamíchejte. Naservírujte tyto špagety na talíř a poté na ně nastrouhejte parmazán.
TIP: Já jsem na cuketové špagety přidala sušená rajčata a zakápla olivovým olejem.
Zapékaná cuketa plněná tuňákovou směsí s chřestem
Co budete potřebovat (4 porce):
- 4 střední cukety
- 4x 150 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 střední cibule
- 4 ČL lžičky mleté papriky
- 1 stroužek česneku
- 6 PL řeckého jogurtu
- 50 g chřestu
- 90 g mozzarelly
- 6 ČL hořčice
- Oregano
- sůl a pepř
Postup:
Nejdříve cukety omyjte a poté se zbavte jejich konců a rozřízněte je napůl. Lžíci vydlabejte vnitřek, který můžete použít do jiných receptů. Půlky cuket vložte do zapékací mísy nebo na plech na pečení.
V misce smíchejte tuňáka zbaveného šťávy, přidejte jogurt, hořčici, najemno nakrájenou cibuli, mletou papriku a prolisované stroužky česneku.
Až budete mít směs připravenou, nastává chvíle plnění cuket. Na naplněné cukety položte omyté chřesty a posypte nastrouhanou mozzarellou. Pečte zhruba 20 minut na 200 °C.
Cuketová buchta s čokoládou a kokosem
Co budete potřebovat:
- 500 g pšeničné celozrnné mouky (můžete samozřejmě použít klasickou hladkou mouku)
- 700 g nastrouhané cukety
- ¾ hrnku slunečnicového oleje
- 3 velká vejce
- 250 g třtinového cukru (můžete nahradit medem)
- 1x prášek do pečiva
- 6 PL kvalitního holandského kakaa
- 50 g nakrájené na malé kousky kvalitní hořké čokolády
- 4 PL kokosu
- Nastrouhaná kůra z citronu
- Špetka soli
Postup:
V prvním kroku si vymažte plech olejem a vysypejte plech hrubou moukou. A už ze začátku si zapněte troubu na 160 °C, aby se vám pěkně předehřála.
Cuketu si umyjete a nastrouhejte na struhadle na jemné straně. Šťávu, která se poté vytvoří, slijte. K nastrouhané cuketě přidejte olej, citronovou kůru, nakrájenou čokoládu a vejce. Cuketový základ pečlivě promíchejte.
V druhé míse smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, kokos, třtinový cukr, prášek do pečení, kakao a špetku soli.
Obě části promíchejte dohromady v jedno celistvé těsto. Poté přelijte těsto na plech a pečte na 160 °C na 30 minut. Hotovou buchtu poznáte tak, že když do ní píchnete špejlí, tak na špejli by nemělo zůstat syrové těsto.
V posledním kroku si rozehřejte ve vodní lázni hořkou čokoládu, kterou nalijte na vychladlou buchtu.
TIP: Na přizdobení můžete cuketovou buchtu posypat kokosem.
Cuketové placičky s jogurtem a uzeným lososem
Co budete potřebovat (5 porcí):
- 1000 g cukety
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 500 g řeckého jogurtu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 ČL sušené majoránky
- 400 g uzeného lososa
- 3 stroužky česneku
- špetka soli
- pepř
Postup:
V prvé řadě si cuketu umyjte, nastrouhejte do mísy a cuketovou šťávu slijte. Do mísy přidejte mouku, vejce, majoránku, prolisovaný česnek, špetku soli a pepř. Pokud směs pustí další vodu, odeberte ji. Pokud bude těsto příliš řídké, přisypte navíc mouku. Vše pečlivě promíchejte.
Až budete mít těsto hotové, naběračkou nalévejte těsto na pánev s rozehřátým olivovým olejem. Placičky opékejte dozlatova.
Cukeťáky podávejte s řeckým jogurtem a nakrájeným uzeným lososem.
TIP: Řecký jogurt můžete nahradit například zakysanou smetanou, která významně spojí chuť cukety s lososem. Zkoušela jsem na cuketové placičky přidat natrhaný kopr, a neměla jsem co vytknout.
Cuketové recepty, lehké a prospěšné
Tyto 4 recepty s cuketou jsou lehké jak na přípravu, tak i pro organismus. S cuketou se dá vykouzlit mnoho receptů, ale já jsem se rozepsala jen o mých nejoblíbenějších a vyzkoušených. Pokud jste ještě neměli příležitost ochutnat či uvařit nějakou dobrotu z cuket, napravte to. Nejen že je tato potravina nízkokalorická, ale i velmi chutná. Co je zelené, nemusí být vždy špatné. Přeji dobrou chuť.
Kdy může být cuketa jedovatá?
Nebezpečnou cuketu lze poznat dle extrémně hořké chuti. Takovou cuketu určitě nekonzumujte a raději ji hned vyhoďte. I proto se často říká, že cuketu je zapotřebí vždy nejdříve ochutnat. Až poté ji přidávejte do pokrmu a servírujte.