Zdravé stravování nepatří mezi nejlevnější položky v rodinném rozpočtu – zejména v době zdražování. Přinášíme vám pár tipů, jak na jídle ušetřit tisíce korun ročně, ale zároveň zachovat kvalitu pokrmů.

Zero waste systém

Slyšeli jste o způsobu zero waste? Jedná se o způsob vaření, při kterém je minimalizována tvorba odpadu. Tento styl ocení i vaše peněženka a navíc v kuchyni strávíte méně času.

Představme si dvě názorné situace. V obchodě koupíme vepřové maso s kostí (například proto, že je zrovna za akční cenu oproti vykostěnému kousku), dále do košíku přidáme vybraný druh kořenové zeleniny a nějakou uzeninu.

Rozdíl mezi vařením za běžných okolností a zero waste stylem je ten, že v prvním případě při přípravě pokrmu odřízneme kost a vyhodíme ji stejně jako mrkvovou nať. Způsob zero waste nás přiměje k tomu, že kost s natí použijeme na vývar – stačí pouze přidat cibuli s další zeleninou a máme tak například základ pro polévku nebo omáčku k masu. Můžeme si tak navařit i na několik dní dopředu a svůj volný čas využít pro jiné aktivity než vaření.

Neplýtvejme jídlem, vařme stylem „co dům dal“

Zajímavostí je, že běžná domácnost kvůli zbytečnému vyhazování potravin přijde v průměru o 20 000 Kč ročně. Důvodem je často skutečnost, že lidé nedomyslí možné kombinace zbylých potravin. Pro takové případy ale existují aplikace (v desktop verzi, i pro Android a iOS) – například Supercook. Ta vám po zadání surovin, které jste při vaření nevyužili, vygeneruje recepty, díky nimž najdete pro tyto suroviny další využití. Také si přečtěte náš návod jak si vyrobit vlastní rostlinné mléko. Jak praví slogan Hellmann's – „i z mála může být sláva“ a vy tak ušetříte peníze a navíc nemusíte chodit tak často nakupovat.

Nákup dle seznamu a za akční ceny

Než vyrazíte do obchodu, sepište si seznam věcí, které opravdu nutně potřebujete. Ty si pak můžete v pohodlí domova vyhledat například na webu Kupi, který vám nabídne všechny platné akční letáky. Stačí tedy pouze zadat potřebný produkt a dozvíme se, kde je zrovna v akci. Kupi lze stejně jako Supercook používat na počítači i na mobilu. Zároveň umožňuje vytvoření nákupního seznamu tak, že si aktuálně zlevněné zboží přidáte do košíku a seznam si vytisknete nebo pošlete na e-mail.

Také doporučujeme číst etikety a zajímat se o složení výrobků. Jako příklad můžeme uvést kečup. Levnější varianta bude plná cukru, barviv a stabilizátorů, zatímco o pár korun dražší akční výrobek bude obsahovat především rajčata a přírodní sladidla. Alternativou může být domácí kečup z rajčat nebo paprik, kde máte jistotu, že víte, co kečup obsahuje.

Využívejme specializované prodejny

Ve zdravém jídelníčku má velký podíl zelenina, kvalitní maso, luštěniny a mléčné výrobky. Zkuste se ve svém okolí poohlédnout po dobrém zelinářství či řeznictví, kde nabízené zboží často pochází z domácí produkce. Takové produkty bývají kvalitnější a někdy i levnější než například v supermarketech.

Jídlo z restaurace (Foto: Elements.envato.com)
Jídlo z restaurace (Foto: Elements.envato.com)

Nakupujme ve zlevněnkách

Popularita tzv. zlevněnek stoupá. Jedná se o obchody nabízející zejména potraviny a drogerii – v každém případě ale zlevněné zboží, kterému bude brzy končit nebo již skončila minimální doba trvanlivosti. Některé řetězce produkty i vykupují, tudíž vaše potraviny s blížícím se datem spotřeby mohou najít využití. Zda se takový obchod nachází ve vašem okolí, můžete zjistit například na webu Levných potravin (především Čechy) nebo DKS Morava. Další možností je objednávat na Expira.cz, kde je zboží nabízeno jednotlivými inzerenty.

Správně uchované potraviny vydrží déle

Oddálit další nákup je možné i díky správnému uchování potravin, které vede k prodloužení jejich trvanlivosti. Čerstvý chléb zabalte do čisté suché utěrky a dejte do chlebníku, listovou zeleninu spodní částí ponořte do vody a „spojku“ banánů obalte igelitem. Můžete si také celoročně pěstovat vlastní bylinky, a to i doma či na balkoně. Ovoce a zeleninu, které také můžete mít snadno domácí, uchovávejte v lednici suché (nikdy do lednice neumisťujte mokré hned po umytí) a především odděleně. Každý druh by měl mít svoje vyhraněné místo, aby se do vzduchu vylučované látky nemísily a nekazily tak ostatní potraviny.

Omezme restaurace a vařme si sami

S přihlédnutím k našemu zaměstnání a školní docházce našich dětí si plánujme týdenní jídelníčky – tak budeme vědět, kdy připravit jaké obědy a svačiny. Ušetří se tak i více než 10 000 Kč ročně. Pokud bychom porovnávací kalkulaci postavili na jednom strávníkovi a ceně obědu v restauraci ve výši 150 Kč, za měsíc utratí za obědy 4 500 Kč, tedy 54 000 Kč za rok. V případě přípravy pokrmů doma může být celoroční výdaj na obědy i třikrát nižší. Výhodou je i skutečnost, že díky domácím přípravám jídel budeme mít pod dohledem stravování celé rodiny. Pravděpodobně tak bude i méně docházet k přejídání.

Pokud vás dlouhodobější plánování jídelníčku neláká, postačí, když budete mít představu alespoň na jeden až dva dny. Zároveň se v tomto případě nedoporučuje chodit na nákup s prázdným žaludkem, protože pak nakoupíte víc a nákup je tedy i dražší.

Pomáhejme potřebným

Jednou z možností, jak být šetrný k jídlu a najít využití pro přebytečné potraviny, jsou potravinové banky. Jedná se o samostatné neziskové organizace, které získávají potraviny od obchodních řetězců, pěstitelů, producentů nebo i jednotlivců a následně dochází k distribuování potravin k lidem v tíživé životní situaci. Obecně lze říci, že na každý kraj připadá jedna potravinová banka a vy tak můžete přispět potravinovým darem.

Zmiňme i komunitní lednice. Jde o lednice umístěné ve veřejném prostoru – přispět potravinami může kdokoliv a současně si kdokoliv může cokoliv odnést. Projekt rozšiřuje míru solidarity a zabraňuje plýtvání. Zda se taková lednice nachází i ve vašem okolí, můžete zjistit na webu Národní potravinové sbírky.

Proč dochází ke zdražování

Ceny potravin rostou v důsledku zvyšování cen zemědělských produktů a nákladů zpracovatelů. Jedním z faktorů je zdražování cen energií z důvodu války na Ukrajině. Ekonomika také strádala v době karantén kvůli covidu-19. U nás velký cenový nárůst zaznamenaly například oleje a tuky a obecně platí, že ovoce a zelenina bývají zdražovány počátkem zimy a na začátku jara, kdy je nejvíce potřeba zainvestovat do skladování. Naopak ke klesání cen dochází koncem jara, v létě a na podzim. Jednou z možností, jak ušetřit, je právě zvážení našich stravovacích návyků a případné přivyknutí novým a poměrně jednoduchým postupům.