Jak ušetřit na potravinách, ale zároveň jíst zdravě

Zdravé stravování nepatří mezi nejlevnější položky v rodinném rozpočtu, obzvláště dnes, kdy se všechno s rostoucí inflací a energetickou krizí zdražuje. My vám přinášíme pár tipů, jak na jídle ušetřit tisíce korun ročně, ale zároveň zachovat kvalitu surovin.

Zero-waste systém

Slyšeli jste o způsobu zero-waste? Pokud ne, pak vězte, že se jedná o způsob vaření, při kterém je "surovinný" odpad minimální, ideálně žádný. Jednak vám ulehčí peněženku a jednak i strávený čas v kuchyni. 

Představte si situaci, kdy v obchodě koupíte vepřové maso s kostí (protože je zrovna za akční cenu, narozdíl od vykoštěného kousku - povíme si posléze), do košíku přihodíte nějakou kořenovku, kus nějaké uzeniny apod. Doma byste za normálních okolností odřízli kost a vyhodili ji do koše. Při krájení mrkve byste odřízli nať a poslali ji do odpadků. Při způsobu zero-waste můžete vepřové maso hodit se zeleninou do pekáče, kost s natí do hrnce, přidat cibuli, kořenovou zeleninu a voilà, k masu máte navíc vývar, který můžete použít do omáčky. Navaříte si na pár dnů dopředu a ušetříte čas v kuchyni, který zužitkujete jinde (s dětmi, při cvičení, procházkou...).

Neplýtvejte jídlem, vařte stylem "co dům dal"

Ač si většina z nás stěžuje, jak je všechno víc a víc dražší, přesto jídlem plýtváme. Běžná domácnost vypustí do vzduchu ve smyslu zbytečného vyhazování potravin až 20 000 Kč za rok, což opravdu není málo, a to jen z toho důvodu, že jí nedávají smysl jakékoliv kombinace surovin, které v lednici zbyly.

Co když vám prozradíme, že pro takové případy existuje aplikace (jak v desktop verzi, tak pro Android a iOS) Supercook, která vám po zadání surovin, které vám zbyly, vygeneruje množství receptů, díky kterým vykouzlíte gastro zážitek? Ušetříte tak spoustu peněz a nepůjdete na nákup pokaždé, když si nebudete vědět rady.

Nákup dle seznamu za akční ceny

Před tím, než vyrazíte do obchodu, si sepište seznam věcí, které opravdu nutně potřebujete. Ty si pak můžete v pohodlí domova vyhledat např. na stránce https://www.kupi.cz/, která vám nabídne všechny platné akční letáky. Kuřecí maso bývá velmi často v akci v XXL balení v Lidlu, Globus zase mívá lepší ceny na čerstvé hovězí (které mnohdy bývá levnější než kuřecí prsa v základní ceně). Stačí jen hlídat (a hledat) ceny.

Čtěte také etikety, kolik se čeho v daném balení výrobku nachází. Typickým příkladem je kečup. Levnější varianta bude plná cukru, barviv a stabilizátorů, zatímco o pár korun dražší akční výrobek bude obsahovat především rajčata a přírodní sladidla. Úplně nejlevnější variantou je domácí kečup, buď z rajčat nebo z paprik (zde máte jistotu, že víte, co kečup obsahuje).

Využívejte specializované prodejny

Ve zdravém jídelníčku se značným způsobem objevuje zelenina, kvalitní maso, luštěniny a mléčné výrobky. Zkuste se ve svém okolí poohlédnout po dobrém zelinářství, často mívají i poloviční ceny vůči supermarketům (např. Globus nabízí červené papriky za cenu 79,90 Kč/kg, ale v obchodě s ovocem a zeleninou si papriky nakoupíte i za 39,90 Kč/kg). Stejně tak si zkuste najít dobré řeznictví. Maso bude kvalitnější a pravděpodobně i levnější.

Správně uchované potraviny vám vydrží déle

Oddálit další nákup se vám podaří i díky správnému uchování potravin, a tudíž prodloužení trvanlivosti. Právě donesený chleba zabalte do čisté suché utěrky a dejte do chlebníku. Listovou zeleninu ponořte spodní částí do vody, "spojku" banánů obalte igelitem, bylinky si můžete pěstovat vlastní po celý rok (pokud máte možnost zahrádky, ať už na balkoně či při rodinném domě, využijte možnost pěstování - balkonová varianta jahod, rajčat, paprik, do skleníku na zahradě můžete zasadit salátové okurky apod.). Zeleninu a ovoce uchovávejte v lednici suché (nikdy nedávat ihned po omytí mokré) a především odděleně. Každý druh by měl mít svůj "chlívek", aby se do vzduchu vylučované látky nemísily a nekazily tak ostatní potraviny.

Omezte restaurace a obědová meníčka, vařte si sami

Pokud si naplánujete týdenní jídelníček, víte přesně, kdy a co budete vařit. Když to dáte dohromady se svým zaměstnáním, případně školou svých pokladů, můžete si dokonale rozplánovat obědy do práce a všechny svačiny jak pro vás, tak pro děti.

Ušetříte tím více než deset tisíc korun ročně. Jeden oběd v restauraci se dnes pohybuje mezi 130 Kč až 170 Kč. Člověk, který chodí každý den do blízké hospůdky, tak nechá za měsíční obědy něco ke třem tisícům (plus minus), což dělá zhruba 36 000 Kč ročně. Pokud byste si uvařili doma, oběd vás vyjde mnohem levněji (cca 50 Kč), což dělá nějakých 12 000 Kč za rok. Významný rozdíl, že?

Jídlo z restaurace (Autor: elements.envato)
Jídlo z restaurace (Autor: elements.envato)

Navíc si díky krabičkám do práce přesně nastavíte správné stravování. Vezmeme-li v úvahu, že se nasnídáte doma, do malé krabičky si můžete k dopolední svačině nachystat např. 2x knäckbrot, nakrájenou mrkvičku a cottage (sníte ho půlku), k obědu třeba kuskus s tuňákem, zeleninou a vajíčkem, k odpolední svačině sníte druhou půlku cottage s jablíčkem a večeříte opět doma.