Rostlinná mléka nabývají na popularitě: najdete je v obchodě anebo je nabízejí jako alternativu živočišného mléka v kavárně. Když si ho ale vyrobíte doma, získáte mléko vyšší kvality za daleko nižší cenu. Výroba je přitom velmi jednoduchá. Celý postup najdete v tomto článku!
Není mléko jako mléko
Rostlinné mléko samozřejmě není opravdové mléko - je to nápoj z vody a oříšků, luštěnin nebo obilovin. V mnohých receptech ale živočišné mléko spolehlivě nahradí díky podobné konzistenci a chuti, proto si vysloužily označení rostlinná mléka.
Rostlinná mléka do svého jídelníčku zařazují hlavně lidé s intolerancí na laktózu nebo vegani, ale chutnat vám bude i pokud nepatříte ani do jedné z těchto kategorií. Rostlinná mléka se hodí na vaření i na pečení, chutnají skvěle v kávě i samotná.
Z čeho lze rostlinné mléko vyrobit
Rostlinné mléko si můžete vyrobit prakticky z jakéhokoliv zrnka, oříšku či semínka. Běžná jsou mléka ze sójových bobů, mandlí, kokosu, rýže, ovesných vloček, špaldy, lískových oříšků, ořechů kešu či máku, sáhnout ale určitě můžete i po jiných ingrediencích - záleží, co máte zrovna po ruce, jak chcete aby mléko chutnalo a jakou mělo konzistenci.
Zvažte také, na co mléko chcete použít. Ne každé rostlinné mléko se hodí na všechno! Například rýžové mléko je nevhodné na přípravu pudinků, často totiž nezhoustne.
Ingredience můžete také kombinovat, například rýže-kokos nebo oves-kokos.
Postup přípravy rostlinného mléka
Příprava domácího rostlinného mléka je opravdu jednoduchá, sestává pouze ze tří kroků. Tento návod můžete použít při výrobě mléka z jakékoliv základní suroviny.
Ingredience (cca na 0,5 l mléka)
- 100 g základní suroviny (oříšky, semínka, luštěniny…)
- 520 g vody
- 3 datle/hrstka rozinek/2 lžíce zdravého sladidla (datlový či javorový sirup)
- podle chuti: nepražené kakao, vanilkový extrakt, skořice, ovoce (čerstvé/mrazem sušené)...
Dále budeme potřebovat mixér a látku na cezení mléka - můžete použít pytlík, utěrku, jemné sítko, staré triko, gázu a podobné.
1. Namočit zrno
Základní surovinu namočíme do dostatečného množství čisté vody. Necháme namáčet minimálně 5 hodin, nejlépe přes noc.
2. Rozmixovat ingredience
Zrno slijeme a dáme do mixéru. Přidáme 520 g čisté vody, odpeckované datle, rozinky nebo sladidlo a mixujeme cca 2 minuty na vysoké otáčky. Pokud mléko chcete ochutit ovocem, kakaem nebo jinak, přidejte ingredienci dle chuti a znova rozmixujte.
3. Přecedit mléko
Nachystáme si větší hrnec nebo mísu a látku na cezení mléka. Mléko nalijeme do látky a postupně mačkáme, aby nám vyteklo veškeré mléko do hrnce. Hotové mléko přelijeme do čisté sklenice s uzávěrem.
Pokud mléko vyrábíte z luštěnin a obilovin, je vhodné ho před požitím aspoň 5 minut převařit.
Jak mléko skladovat
Doma vyrobené rostlinné mléko můžete v lednici skladovat až 3 dny. Pokud mléka vyrobíte více a nezvládáte ho v té době spotřebovat, zamrazte ho! Rozlijte mléko do formiček na led pro lepší dávkování. Pak stačí do pokrmu jen přidat pár kostek zmrzlého mléka podle potřeby.
S chutí do toho!
Jak vidíte, na výrobě domácího rostlinného mléka opravdu není nic složitého. Navíc si mléko vždy můžete jednoduše vyladit přesně podle vaší chuti a potřeby. Tak tedy s chutí do toho!