Sladké sirupy mají v kuchyni rozmanité využití. Hodí se do drinků i nealkoholických nápojů, skvělé jsou i při pečení a vaření. Možnosti máte v podstatě neomezené – základem je obyčejný sirup, který pak můžete dochutit oblíbeným ovocem nebo bylinkami.

Základní sirup

Než se pustíte do přípravy tradičních i netradičních ochucených sirupů, je důležité naučit se ten nejzákladnější. Recept je velmi jednoduchý, potřebovat totiž budete jen cukr a vodu, a to v poměru 1:1. Stačí tedy hrneček krystalového cukru a hrneček vody. Smíchejte je v hrnci a nechte pomalu zahřívat na středním plamenu. Jakmile se cukr rozpustí, máte hotovo. Tento sladký sirup je využíván zejména pro přípravu různých drinků. Na dezerty a další využití se více hodí ovocné sirupy.

Konzistenci si samozřejmě můžete upravit dle individuálních potřeb. Zatímco do nápojů je vhodná řidší konzistence, na palačinky nebo vafle oceníte spíše hustější sirup. Stačí jen upravit poměr cukru a vody.

Pokud chcete dosáhnout hustší konzistence, ale nechcete přidávat více cukru, lze využít kukuřičný škrob. Lžíci škrobu rozpusťte ve zhruba dvou lžících studené vody. Dobře rozmíchejte a poté přilijte k sirupu a nechte dobře prohřát.

Medová alternativa

Med je přírodním sladidlem se skvělou chutí, i tu můžete přenést do sirupu. Při vaření stačí cukr nahradit medem a nechat ho rozpustit. Výhodou je, že výsledný sirup není tak hustý jako med a má tak rozmanitější využití. Chuť je přitom zachována.

Pokud nechcete med, ale klasický cukr vám tolik nechutná, můžete vyzkoušet třtinový cukr nebo přidat trochu melasy. Ta chuť prohloubí, navíc se skvěle páruje s ovocem.

Ovocné variace

K cukru a vodě můžete přidat v podstatě jakékoli ovoce. Důležité je nechat ho pořádně rozvařit, v průběhu ho můžete manuálně rozmačkat pro hladší konzistenci výsledného sirupu.

Poměry cukru, vody a ovoce se různí, recepty jsou rozmanité. Začít můžete klasickým poměrem cukru a vody a přidat jeden až dva díly ovoce. Při dalších pokusech můžete poměr upravovat, aby vyhovoval vašim představám.

Jestli nechcete mít v sirupu kusy ovoce nebo semínka, je třeba ho na závěr přecedit. Potřebovat budete jemné plátýnko.

Rozmanité přísady

Kromě ovoce můžete přidat i řadu dalších věcí. Skvěle se hodí citronová nebo limetková šťáva, která dodá chuti citrusové tóny. Vybalancujete tak sladkost. Případně můžete přidat i kůru z citrusu pro ještě výraznější výsledek.

Chuť lze vylepšit i různými extrakty, například vanilkovým nebo mandlovým. Přidat můžete i bylinky, nabízí se například bazalka nebo máta. V tomto ohledu můžete různě experimentovat a zkoušet nové kombinace.

Skladování sirupu

Příprava sirupu nějakou dobu trvá a větší množství se vám bude připravovat snáze. Otázkou však je, jak pak výsledný produkt uskladnit, aby dlouho vydržel. Stačit vám bude láhev s uzávěrem či případně zavařovací sklenice. Je důležité, aby sklo bylo čisté a šlo vzduchotěsně uzavřít. Pak už jen stačí sirup z hrnce přelít do lahve a po úplném vystydnutí uložit do lednice. Základní neochucená varianta vydrží takto bez problému zhruba měsíc, u těch ochucených je však doba spotřeby kratší, spotřebovat byste je měli zhruba do dvou týdnů. Pokud chcete, aby sirup vydržel déle, můžete ho případně i zamrazit.

Pokud máte rádi sladké, pak by vám domácí sirupy neměli chybět. Hodí se dokonce i do slaných pokrmů, například jako součást salátové zálivky. Zkoušet můžete rozmanité možnosti a kombinace, získáte tak skvělé dochucovadlo pro různé příležitosti.

Rádi trávíte čas v kuchyni a vymýšlíte nové věci? Podívejte se na nejlepší recepty z rajčat, podrobný recept na kysané zelí nebo recept na chilli con carne. Přejeme dobrou chuť.