Chilli papriček existuje velké množství, slabší odrůdy jsou oblíbené pro zostření různých pokrmů. Nicméně k dispozici jsou i opravdu ohnivé papričky, které vás pořádně prohřejí. Jde o zajímavou potravinu, na výběr je mnoho různých kultivarů, které se liší svým vzhledem, chutí a hlavně pálivostí.

Kde rostou chilli papričky?

Předpokládá se, že chilli papričky původně pochází ze Střední či Jižní Ameriky, poprvé se začaly pěstovat v Mexiku. Do Evropy a celého světa se rozšířily poté, co Kryštof Kolumbus se svou posádkou dorazil do Karibiku. Začaly vznikat nové kultivary papriček, které se používaly v potravinářství i v tradiční medicíně.

Jak pěstovat chilli papričky?

Pokud si chcete vypěstovat chilli papričky doma, je třeba zajistit jim teplé prostředí. Ideální doba pro výsadbu je polovina května, když už nehrozí mrazíky. Vhodné je slunné místo, například u jižní zdi. Ovšem tyto rostlinky si můžete vypěstovat i v interiéru, vždy je však třeba dbát na dostatek světla.

Jak se měří pálivost chilli papriček?

Pro měření pálivosti se využívá takzvaná Scovilleova stupnice. Odtud pochází dobře známý parametr SHU (z anglického Scoville heat units). Ten odpovídá množství kapsaicinu v papričce – tato látka způsobuje pálení. Tedy čím vyšší je hodnota SHU, tím výraznější je pálivost.

Dárkový set

Darujte degustační set s 10 druhy chilli papriček – od mírných po nejpálivější.

Jak se jmenuje nejpálivější chilli paprička?

Jako nejpálivější paprička je mnohdy označována „Pepper X“. Ta by měla mít zhruba 3 200 000 SHU, nicméně nejde o ověřený údaj. Často je zmiňována také odrůda Moruga Scorpion, nicméně ani ta není v Guinnessově knize rekordů potvrzena jako ta nejpálivější.

Oficiálně si tento titul drží Carolina Reaper se zhruba 1 600 000 SHU, ovšem dosahovat může až 2 200 000 SHU. Nicméně existuje spousta dalších druhů, snadno z nich lze vybírat dle stupně pálivosti. Pojďme se proto na ně podívat podrobněji.

Chilli papričky (Foto: Freepik.com)
Chilli papričky (Foto: Freepik.com)

Jalapeño

Mezi populární chilli papričky patří Jalapeño, jsou jednou z nejméně pálivých odrůd. SHU se pohybuje mezi 2 000 až 8 000, odvíjí se od podmínek pěstování, fáze sklizně a způsobu přípravy. Jde o zhruba pěticentimetrovou papričku, která je v nezralém stadiu zelená, při zrání se zbarvuje dočervena.

Serrano

Serrano se vzhledově podobá odrůdě Jalapeño, ovšem je mnohem pálivější. Pálivost se pohybuje mezi 10 000 až 25 000 SHU. V nezralém stadiu jsou zelené, během zrání se barva mění na žlutou, oranžovou, hnědou nebo červenou. Konzumují se syrové či jako součást koření a ochucovadel.

Extra pálivý balíček

Pokud chcete obdarovat sebe nebo jiného milovníka chilli papriček, tak tohle přesně hledáte.

Cayenne

Papričky odrůdy Cayenne jsou poměrně úzké a dlouhé, dosahují délky přes 15 centimetrů. Jsou desetkrát pálivější než Jalapeño, konkrétně jde o zhruba 50 000 SHU. Zpravidla mají červenou barvu, konzumovány jsou syrové, sušené či jako součást omáček, salátů a nakládané zeleniny.

Bird’s eye

Papričky Bird’s eye jsou poměrně malé a jejich semínka často roznáší ptáci – odtud pochází název „bird’s eye“. Zajímavostí je, že ptáci nevnímají kapsaicin, necítí tedy pálivost. Ta se přitom pohybuje mezi 100 000 až 225 000 SHU. Papriky jsou typicky červené či zelené.

Habanero

Velikost Habanero papriček se pohybuje mezi 2–6 cm. Setkat se můžete s různými barvami – typická je oranžová. Pálivost je 100 000 až 350 000 SHU. Pokud s chilli nemáte zkušenosti, s touto odrůdou není zrovna vhodné začínat, je totiž opravdu výrazná.

Bhut Jolokia

Bhut Jolokia, známá též jako Ghost Pepper, byla v minulosti považována za nejpálivější papričku. SHU se pohybuje kolem 1 000 000, jde tak o opravdu delikátní záležitost. Délka papričky je mezi 6,5–8,5 cm, barva může být červená, žlutá, oranžová nebo čokoládová.

Bhut Jolokia (Foto: Freepik.com)
Bhut Jolokia (Foto: Freepik.com)

Ať už jste zarytým milovníkem pálivého jídla, nebo jste teprve na začátku své cesty a objevujete kouzlo chilli, tento svět nabízí různá překvapení. Papričky lze do jídelníčku zařadit rozmanitými způsoby. Potřebujete třeba recept na chilli con carne? To pravé si přitom najde každý, na výběr totiž máte z mnoha odrůd – od těch nejjemnějších až po opravdové výzvy.