Rakytník je přírodní pilulka posilující naše zdraví. Kyselé žlutooranžové bobulky nabízí množství vitamínů a obsahují spoustu prospěšných látek, které pomáhají chránit organismus, posilují imunitu a mají příznivé účinky na pleť.
Přírodní léčitel přímo z vaší zahrady
Drobné plody mají všestranné léčebné využití. Jsou bohaté na minerály především na vitamin C, dále obsahují barviva, oleje a další zdraví prospěšné látky. Rakytník přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při prevenci, léčbě i rekonvalescenci mnoha onemocnění. Pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a vykazuje protinádorovou aktivitu. Kromě toho příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém. Je vhodný při detoxikaci organismu, příznivě působí na krevní oběh, hojí sliznice dýchacího i trávicího ústrojí. Rakytník dále pomáhá při léčbě řady kožních onemocnění, regeneruje pokožku při drobných poraněních, ale i popáleninách a omrzlinách.
Jak sklízet plody rakytníku
Trnité větve rakytníku na podzim obrůstají bobulkami na krátkých stopkách. Plody dozrávají od září do listopadu a jejich sběr může být zdlouhavý a nepříjemný. Musíte být velmi opatrní, abyste se nepopíchali. Navíc jsou plody, kvůli vysokému obsahu olejů, stále měkké a snadno se rozmáčknou.
Osvědčený způsob jsme převzali z ruského Sibiře. Tam se počká na tuhé mrazy, rakytníkové bobulky zmrznou a setřesou se na plachtu. Zde takové mrazy nemáme, a proto doporučujeme následnou vychytávku.
Ořežte nebo ostříhejte plodonosné větve. Avšak ne více jak 30 % veškerého větvoví, abyste rostlinu moc neoslabily. Odstřižené větvičky uložte do sáčků, nechte v mrazáku zmrazit na zhruba –20 °C a plody z nich pak snadno setřesete.
Jak zpracovat rakytník
Rakytníkové bobulky můžete zpracovat ihned, zamrazit je nebo usušit.
Sušený rakytník
Plody sušte několik hodin v sušičce nebo rozprostřené na plechu v pootevřené troubě při teplotě 80 °C. Správně usušený rakytník je vláčný, má svou přirozenou barvu a vůni. Když začne hnědnout, je přesušený. Po usušení můžete plody rakytníku rozemlít na masovém mlýnku na prášek.
Rakytníkový olej
Domácí rakytníkový olej na posílení imunity vyrobíte následovně:
Plody rakytníku rozdrťte a zalijte kvalitním olejem zahřátým na 45 až 50 °C. Uzavřené sklenice nechte na tmavém místě a občas je protřepte. Po zhruba dvou týdnech sceďte, zbylou hmotu důkladně propasírujte přes plátýnko. Olej skladujte v tmavé skleněné nádobě při pokojové teplotě. Domácí rakytníkový olej je prospěšný a účinný. Jako prevenci užívejte 1 lžičku rakytníkového oleje ráno na lačno.
Rakytníkový čaj
Čaj z plodů rakytníku je ideální proti chřipce a nachlazení.
Drcený rakytník zalijte vodou, pomalu přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Až zchladne, sceďte jej a oslaďte medem. Rakytníkový čaj pijete dvakrát až třikrát denně při prvních příznacích nachlazení.
Rakytníkový sirup
Budete potřebovat 1 kg rakytníku, 500 g želírovacího cukru v poměru 3:11 a 1 litr vody. Bobulky rakytníku vařte několik minut ve vodě. Zchladlou směs rozmixujte a propasírováním se zbavte semínek a slupek. Směs svařte s želírovacím cukrem. Vroucím sirupem naplňte sklenice a po zavaření nechte otočené dnem vzhůru.
Rakytníkový džem
K přípravě džemu budete potřebovat 1 kg rakytníku, 1 sáček Gelfixu a 1 kg cukru. Rakytníkové plody krátce poduste a následně rozmixujte a propasírujte. Přidejte želírovací přípravek a přiveďte k varu. Za stálého míchání přidejte cukr a pět minut vařte. Džemem naplňte sklenice a nechte asi 10 minut stát dnem vzhůru.