Určitě jste se nad titulkem pozastavili. Ano, i z melounu si doma můžete připravit lahodnou marmeládu. Její jedinečná příchuť ozvláštní dezerty, ale perfektní je taky jenom namazaná na pečivu. Pokud jste ještě nikdy nezavařovali, nemějte strach - příprava je velmi jednoduchá!

Suroviny na přípravu melounového džemu

  • 1 kg dužiny ze zralého melounu (cca 1,75 kg neočištěného)
  • 2 citrony
  • 2 dl pomerančové šťávy
  • 500 g želírovacího cukru (2:1) podle chuti
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 50 g nastrouhané hořké čokolády

Nádobí a další vybavení

K přípravě marmelády budete také potřebovat větší hrnec, tyčový mixér, vařečku, naběračku, nálevku a sterilní sklenice s padnoucím víčkem. Sklenice můžete sterilizovat vypláchnutím horkou vodou, v mikrovlnce nebo v myčce na nádobí.

Postup

Meloun nakrájejte na kousky a zbavte všech semínek, ta se do marmelády nehodí. Meloun přelijte pomerančovou šťávou a 4 lžícemi šťávy z citronu. Přidejte nastrouhanou kůru z citronů. Rozmixujte tyčovým mixérem, ale nechte v marmeládě i nějaké větší kousky.

Smíchejte s želírovacím cukrem, zakryjte a nechte asi 4 hodiny stát v chladu.

Za stálého míchání přiveďte směs na mírném ohni k varu. Vařte 4-5 minut.

Podle chuti můžete přidat 2 lžičky mletého zázvoru, nebo přimíchat nastrouhanou hořkou čokoládu pro zvýraznění chuti.

Nalijte pomocí nálevky do sterilizovaných sklenic, sklenice naplňte asi 2-1,5 cm pod okraj. Okraj sklenic musí zůstat čistý! Sklenice pečlivě uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby pevně přilnulo

.

Pečlivě zavařit!

Po vychladnutí můžete zmáčknutím víčka otestovat, zda je marmeláda správně zavařená - pokud víčko “praská”, ve sklenici se nevytvořilo vakuum a marmeláda může zplesnivět. V tomto případě můžete zavařování opakovat, sklenici v horké lázni znova přivést k varu a poté postavit dnem vzhůru. Defektní marmeládu můžete také ihned spotřebovat.

Sklenice nechte dobře vychladnout, než je umístíte do sklepa nebo do spíže, abyste zajistili co nejdelší trvanlivost.

Melounová marmeláda vydrží uskladněná asi jeden rok. Pozor! Pokud přidáte čokoládu, výrazně snížíte trvanlivost marmelády kvůli obsaženému oleji. Jestliže chcete, aby vám marmeláda déle vydržela, čokoládu nepřidávejte.