V parném létě není lepšího osvěžení než zmrzliny. Proč si ji nevyrobit doma, když je to tak snadné? Kvalitu si zaručíte sami a suroviny vyberete podle vašich chutí.
K výrobě domácí zmrzliny není potřeba zmrzlinovač. Stačí vám mrazák, k tomu čas, trochu píle a samozřejmě suroviny. Existuje spoustu receptů na přípravu zmrzliny. Některé jsou až směšně snadné, jiné vyžadují jisté úsilí. My vám zde představíme výběr těch nejlepší receptů a je na vás, který z nich si vyberete.
Znáte zmrzlinu ze žloutků?
Opravdu krémové zmrzliny dosáhnete díky žloutku a smetaně nebo mléku. Ty s mlékem jsou odlehčenou, tedy dietnější možností.
Mléko dejte ohřívat na sporák a mezi tím si v misce vyšlehejte žloutky s cukrem. Jakmile začne mléko téměř vřít, ztlumte oheň a přidejte další suroviny, například čokoládu, kávu, mleté oříšky, cokoliv, čemu nevadí teplota pod bodem varu, a které mají vytvořit výslednou chuť zmrzliny. Nakonec do směsi za stálého míchání nalejte vyšlehané žloutky a pokračujte v ohřevu i v míchání, než směs dostatečně ztuhne. Ztuhnou žloutky. Pozor ať směs nepřevaříte.
Směs míchejte do doby, než vychladne dostatečně na to, abyste ji mohli přendat do krabiček či formiček. Následně ji dejte do mrazáku a občas promíchejte.
Tvarohová zmrzlina
Tvarohová zmrzlina je v létě nutnost. K tvarohu navíc můžete přidat ovoce z vlastní zahrádky a v kombinaci, kterou si sami zvolíte.
Tvaroh použijte vaničkový, který už se nemusí nijak dál upravovat. Míra tučnosti je čistě na vaší volbě. K tvarohu přimíchejte rozmixované ovoce anebo mražené ovoce rozmixujte přímo s tvarohem. Pokud by výsledná konzistence byla příliš hutná, stačí doředit mlékem nebo šlehačkou. Podle potřeby dejte cukr. Výslednou směs o do mrazících nádobek a do mrazáku.
Čokoládová zmrzlina
Čokoládová zmrzlina patří mezi ty nejoblíbenější příchutě vůbec. S tímto receptem skoro nepoznáte rozdíl mezi vaší domácí zmrzlinou a kopečkovou z dovolené v Itálii.
Čokoládu nastrouhejte a promíchejte s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přiveďte do varu, přidejte nastrouhanou čokoládu s cukrem a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak směs nechte vychladnout, přimíchejte do ní smetanu a uložte ji na hodinu do chladničky.
Studenou zmrzlinovou směs potom přelijte do širší nerezové mísy nebo na plech, zakryjte ji mikrotenovou fólií a dejte na 30 minut do mrazáku. Potom ji prošlehejte a znovu dejte na hodinu mrazit. Prošlehání a zmrazení opakujte celkem 3x. Čím více je zmrzlina prošlehaná, tím více bude krémovitá.
Vodová zmrzlina
V létě jsou dvě skupiny lidí. Ti co mají rádi tvarohové a krémové zmrzliny, a ti, co nedají dopustit na vodové a ovocné. Jak vyrobit takovou dřeň? No není to vůbec složité.
Vodová zmrzlina je vlastně směsí ovoce, případně ovocné šťávy, cukru, někdy jde přidat i vodu. Nebo můžete zamrazit jen stoprocentní džus.
Vytvořenou směs nebo džus nalijete do kelímku nebo do formiček na vodovou zmrzlinu, ze kterých se pak dobře vymačkává.
Zmrzlina z jahod a broskví
Broskev oloupejte, nakrájejte, rozmixujte a promíchejte s broskvovým džusem. Stejně tak to udělejte s jahodami. Odstopkujte je, rozmixujte a přes síto oddělte dužinu a semínka. Pak směs smíchejte s jahodovým džusem.
Část broskvové a jahodové směsi smíchejte a všechny tři směsi rozdělte do forem a dejte zmrznout. vznikne vám lahodná a barevná zmrzlina, na které si pochutnáte a navíc, nepřiberete žádná kila do plavek.
Mangovo–jogurtový nanuk
Mango oloupejte, nakrájejte, a rozmixujte s citronovou šťávou, lžící jogurtu a polovinou balíčku vanilkového cukru. Směsí naplňte formu do zhruba poloviny a dejte je zmrazit.
Zbylý jogurt smíchejte s krupicovým a zbývajícím vanilkovým cukrem. Z mrazničky vyndejte již zmrazené nanuky a formy dolijte slazeným jogurtem. Opět je pak nechte v mrazničce pár hodin zmrznout.
Smetanová jahodová zmrzlina
Z jahod odstraňte stopky, omyjte je a rozmixujte s moučkovým cukrem. Smetanu ušlehejte a do šlehačky opatrně přimíchejte zahuštěné slazené mléko. Do misek pak dejte vrstvu ovocné směsi, na ni šlehačku se Salkem, pak opět ovocnou směs a nahoru další šlehačku se Salkem.
Misky vložte na hodinu do mrazničky, potom směs můžete lehce promíchat a nechte ji zcela zmrazit. Promíchání směsi je možné vynechat, v takovém případě vám vzniknou barevné vrstvy.