V parném létě není lepšího osvěžení než zmrzliny. Proč si ji nevyrobit doma, když je to tak snadné? Kvalitu si zaručíte sami a suroviny vyberete podle vašich chutí.

K výrobě domácí zmrzliny není potřeba zmrzlinovač. Stačí vám mrazák, k tomu čas, trochu píle a samozřejmě suroviny. Existuje spoustu receptů na přípravu zmrzliny. Některé jsou až směšně snadné, jiné vyžadují jisté úsilí. My vám zde představíme výběr těch nejlepší receptů a je na vás, který z nich si vyberete.

Znáte zmrzlinu ze žloutků?

Opravdu krémové zmrzliny dosáhnete díky žloutku a smetaně nebo mléku. Ty s mlékem jsou odlehčenou, tedy dietnější možností.

Mléko dejte ohřívat na sporák a mezi tím si v misce vyšlehejte žloutky s cukrem. Jakmile začne mléko téměř vřít, ztlumte oheň a přidejte další suroviny, například čokoládu, kávu, mleté oříšky, cokoliv, čemu nevadí teplota pod bodem varu, a které mají vytvořit výslednou chuť zmrzliny. Nakonec do směsi za stálého míchání nalejte vyšlehané žloutky a pokračujte v ohřevu i v míchání, než směs dostatečně ztuhne. Ztuhnou žloutky. Pozor ať směs nepřevaříte.

Jahodová zmrzlina (Foto: Pinterest.com)
Jahodová zmrzlina (Foto: Pinterest.com)

Směs míchejte do doby, než vychladne dostatečně na to, abyste ji mohli přendat do krabiček či formiček. Následně ji dejte do mrazáku a občas promíchejte.

Tvarohová zmrzlina

Tvarohová zmrzlina je v létě nutnost. K tvarohu navíc můžete přidat ovoce z vlastní zahrádky a v kombinaci, kterou si sami zvolíte.

Tvaroh použijte vaničkový, který už se nemusí nijak dál upravovat. Míra tučnosti je čistě na vaší volbě. K tvarohu přimíchejte rozmixované ovoce anebo mražené ovoce rozmixujte přímo s tvarohem. Pokud by výsledná konzistence byla příliš hutná, stačí doředit mlékem nebo šlehačkou. Podle potřeby dejte cukr. Výslednou směs o do mrazících nádobek a do mrazáku.

Čokoládová zmrzlina

Čokoládová zmrzlina patří mezi ty nejoblíbenější příchutě vůbec. S tímto receptem skoro nepoznáte rozdíl mezi vaší domácí zmrzlinou a kopečkovou z dovolené v Itálii.

Čokoládu nastrouhejte a promíchejte s krupicovým a vanilkovým cukrem. Mléko přiveďte do varu, přidejte nastrouhanou čokoládu s cukrem a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak směs nechte vychladnout, přimíchejte do ní smetanu a uložte ji na hodinu do chladničky.

Studenou zmrzlinovou směs potom přelijte do širší nerezové mísy nebo na plech, zakryjte ji mikrotenovou fólií a dejte na 30 minut do mrazáku. Potom ji prošlehejte a znovu dejte na hodinu mrazit. Prošlehání a zmrazení opakujte celkem 3x. Čím více je zmrzlina prošlehaná, tím více bude krémovitá.

Vodová zmrzlina

V létě jsou dvě skupiny lidí. Ti co mají rádi tvarohové a krémové zmrzliny, a ti, co nedají dopustit na vodové a ovocné. Jak vyrobit takovou dřeň? No není to vůbec složité.

Vodová zmrzlina je vlastně směsí ovoce, případně ovocné šťávy, cukru, někdy jde přidat i vodu. Nebo můžete zamrazit jen stoprocentní džus.

Vytvořenou směs nebo džus nalijete do kelímku nebo do formiček na vodovou zmrzlinu, ze kterých se pak dobře vymačkává.

Zmrzlina z jahod a broskví

Broskev oloupejte, nakrájejte, rozmixujte a promíchejte s broskvovým džusem. Stejně tak to udělejte s jahodami. Odstopkujte je, rozmixujte a přes síto oddělte dužinu a semínka. Pak směs smíchejte s jahodovým džusem.

Část broskvové a jahodové směsi smíchejte a všechny tři směsi rozdělte do forem a dejte zmrznout. vznikne vám lahodná a barevná zmrzlina, na které si pochutnáte a navíc, nepřiberete žádná kila do plavek.

Mangovo–jogurtový nanuk

Mango oloupejte, nakrájejte, a rozmixujte s citronovou šťávou, lžící jogurtu a polovinou balíčku vanilkového cukru. Směsí naplňte formu do zhruba poloviny a dejte je zmrazit.

Zbylý jogurt smíchejte s krupicovým a zbývajícím vanilkovým cukrem. Z mrazničky vyndejte již zmrazené nanuky a formy dolijte slazeným jogurtem. Opět je pak nechte v mrazničce pár hodin zmrznout.

Smetanová jahodová zmrzlina

Z jahod odstraňte stopky, omyjte je a rozmixujte s moučkovým cukrem. Smetanu ušlehejte a do šlehačky opatrně přimíchejte zahuštěné slazené mléko. Do misek pak dejte vrstvu ovocné směsi, na ni šlehačku se Salkem, pak opět ovocnou směs a nahoru další šlehačku se Salkem.

Misky vložte na hodinu do mrazničky, potom směs můžete lehce promíchat a nechte ji zcela zmrazit. Promíchání směsi je možné vynechat, v takovém případě vám vzniknou barevné vrstvy.