Mnoho z nás si nedovede Velikonoce představit bez tradičního velikonočního beránka. Pokud není pečení zrovna vaše největší hobby, i tak si můžete beránka připravit. S tímto receptem to bude naprosto jednoduché. Navíc si vaše rodina určitě pochutná. Do přípravy můžete zapojit i své děti – a budete mít krásně strávený společný čas.

Proč se na Velikonoce peče beránek?

Nejčastější pověrou je, že beránek je považován za křesťanský symbol, který ztotožňuje samotného Ježíše Krista, který se obětoval za spásu světa. A právě Velikonoce připomínají ten nejdůležitější křesťanský svátek – zmrtvýchvstání Krista. Tomuto svátku také předchází dlouhá příprava v podobě 40denního půstu od Popeleční středy do Bílé soboty.

Recept na velikonočního beránka

Na tento recept si přepravte hlavně hrnek, protože bude vaším nejlepším společníkem.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu (nepovinné)
  • špetku soli
  • citronovou kůru

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  2. Ze všeho nejdříve vyšleháme v mléce vejce.
  3. Všechny sypké suroviny smícháme ve velké míse a přidáme citronovou kůru.
  4. Do této směsi přilejeme mléko s vejci.
  5. Přidáme rum a začneme vytvářet těsto.
  6. Těsto vlijeme do předem připravené beránkové formy, kterou nesmíte zapomenout vysypat hladkou moukou. Náš tip: Namísto mouky ale můžete použít také kokos či drcené ořechy, aby měl beránek ještě lepší chuť.
  7. Pečte ve vyhřáté troubě cca 50 minut podle výkonu vaší trouby.
  8. Po této době vytáhněte a nechte zcela zchladnout.
  9. Po vychladnutí vyklopte z trouby a dle chuti přelijte polevou či ozdobte krémem dle vaší chuti.

Nezapomeňte hlavně na beránkovu mašli – a dílo je dokonáno.