Bez kávového nápoje si mnozí z nás nedokážou svůj život vůbec představit. Některým ale káva nechutná nebo jim ji nedovoluje pít jejich zdravotní stav, pak existuje jistá alternativa kávy.

Výbornou alternativou kávy je sušený a posléze nadrcený čekankový kořen. V lidové mluvě je proslulý spíše pod pojmem cikorka. Jedná se o skvělou náhražku kávy.

Co si představit pod pojmem čekanka?

Čekanka je v našich zemích hojně rozšířená světle modře zbarvená divoká bylinka. Najdeme ji například podél luk, polí či lesů. Jak jsme již zmínili výše, tak právě z čekankového kořene se vyrábí náhražka pravé černé kávy, známá více jako cikorková káva.

Čekanka kvete v období od července do října a sklízí se nejčastěji na podzim. Rostlina se jednoduše podebere za pomoci lopatky a vyjme se z půdy, jednáme tak, abychom neporušili kořen. Kořen se pak očistí, to znamená, že jej zbavíme hlíny, a omyjeme a usušíme jej. Sušíme při teplotě 220 stupňů Celsia, tím se kořen rozpadne na prach, ten vzhledově připomíná instantní kávu.

Léčivé účinky čekanky

Čekanka se dá využívat nejen jako kulinářská plodina, ale také jako léčivá bylina. Mezi zdravotní benefity patří:

  • zlepšení trávení, avšak pozor na žlučové kameny
  • podněcování chuti k jídlu
  • udržování hladiny cukru v krvi
  • léčba zácpy
  • léčba zánětu močových cest

Dějiny čekankové kávy

Čekanková káva a káva z kávových zrn mají společný leda tak proces přípravy nápoje. Oba nápoje se vyrábí z rostliny, suší se, mele se a zalévá horkou vodou.

Stejně tak jako u mnoha jiných různých alternativ, tak i u zrodu cikorkové kávy stála nouze. Pěstování čekanky není vůbec náročné, a proto se stala velice oblíbenou plodinou hlavně v dobách hospodářských a kávových krizí a v období světových válek.

Jakmile se svět oklepal z kávové krize, tak se čekanková káva propadla do zapomnění. Avšak v současné době opět zažívá velký rozkvět a těší se oblibě u lidí napříč generacemi, hlavně u těch, kteří vyznávají zdravý životní styl.

Káva z čekanky

Cikorková káva neobsahuje kofein. Kořen čekanky lze stejně jako kávová zrna pražit, mlít nebo také vařit. Tím lze vytvořit velmi chutný kávový nápoj. Čekanková káva má několik zdravotních benefitů. Jakých? Je plná inulinu, to je rozpustná vláknina, která napomáhá trávení a podporuje zdravé fungování střev a růst přátelských bakterií. Inulin také podporuje funkci žlučníku, který pak produkuje vyšší podíl žluči, což je přínosné pro trávení tuků. Také je čekanková káva bezlepková. Je ovšem možné, že některým lidem bude čekanková káva způsobovat trávicí problémy nebo nadýmání.

Pro zvýraznění chuti se do čekankové kávy mohou přidávat další plodiny, nejčastěji se například používá pražený ječmen, cukrová řepa, fíky nebo dokonce i hrušky.

Káva z čekanky (Autor: Slevomat)
Káva z čekanky (Autor: Slevomat)

Notoricky známým je nápoj Melta či Caro, který je směsí čekanky, ječmene, žita a ječného sladu.

Příprava čekankové kávy

Příprava je závislá na naší cílevědomosti. Co to znamená? Čekanku si můžeme nasbírat sami, nebo pokud nám chybí ambice ke sběru, si můžeme koupit přímo čekankovou kávu, nejlépe v nějaké BIO kvalitě.

Sběr čekanky

Po sběru čekanky je nutné rostlinu usušit. Po usušení ji pak nameleme mlýnkem na kávu. Pokaždé si ale nameleme jen takové množství čekanky, které zpracujeme. Ani čekankové kávě se totiž nevyhýbá zvětrávání, které se negativně podepíše na její chuti.

Postup přípravy kávy

Příprava čekankové kávy je opravdu jednoduchá:

  1. do kávového filtru vložíme 2 čajové lžičky prášku a uvaříme stejně jako filtrovanou kávu, použijeme asi 150 ml vody
  2. směs zalijeme převařenou vodou
  3. hotový nápoj můžeme dochutit mlékem, cukrem, popřípadě i medem

Někteří pijí dokonce čekankovou kávu i zastudena.

Další použití čekanky

Vedle použití čekanky v čekankové kávě se čekanka využívá i v různých jídlech a dalších nápojích.

Sirup z čekanky

Čekankový sirup je vhodný k podpoře imunity a také pomůže při potížích se žlučníkem nebo játry. Můžeme jej použít k doslazování pokrmů i nápojů.

Postup přípravy sirupu

Sirup si připravíme snadno i zastudena:

  1. natrháme 1 hrnek okvětních lístků čekanky, nasekáme je nadrobno a rozdrtíme je nejlépe ve hmoždíři
  2. nadrcené lístky smícháme s cukrem, vložíme je do dobře uzavíratelné nádoby a nádobu postavíme na slunečné místo
  3. vyluhováním lístků začne do pár dní vznikat tekutina, která bude díky cukru patřičně hustá

Takto vzniklý čekankový sirup užíváme po lžičkách nebo jím můžeme sladit.

Čekanka, bylinka mající různé zdravotní výhody

Modrá bylinka s názvem čekanka má mnoho léčebných účinků. Pomáhá nejen při problémech s trávením či žlučníkem. Její využití je všestranné. Velkým plusem je, že čekanku lze využít i jako levnou a chutnou náhražku kávy. To jistě ocení ti, kteří kávu z různých důvodů nemohou konzumovat.