Když je léto v plném proudu, co s úrodou malin? Možná byste měli vědět, že vynikající jsou jak plody malinovníku, tak i jeho listy. Ty jsou prospěšné při různých zdravotních problémech. A jak pozitivní účinky listů dostat do lidského organismu? Řešení je naprosto snadné. Stačí si z nich umět připravit skvělý čaj, na kterém si smlsnou nejen chuťové pohárky, ale dokonce i celé tělo.

Maliny

Maliny patří mezi oblíbené ovoce pěstované na našich zahrádkách. Mají blahodárné účinky, stejně tak jako spousta jiných plodů. Při sklizni malin si ale neužíváme jen skvělé chuti a zdravotního působení samotných malin, ale můžeme využít i prospěšných vlastností listů malinovníku. Mezi základní prospěšné působení plodů čerstvých malin na naše zdraví patří jejich vlastnosti protizánětlivé, protirakovinné, antidiabetické, antialergické, redukční a mnoho dalších. Maliny jsou proto vysoce ceněny mezi bylinkáři a experty na zdravou výživu. 

Malinovník obecný (Autor: Jaroslav Křížek)
Malinovník obecný (Autor: Jaroslav Křížek)

Při zpracovávání různých bylinných tinktur však maliny o svoje schopnosti přichází, a tak je vhodné používat maliny jen čerstvé, které jsou bohužel dostupné jen v letní sezóně. Tyto kvalitní vlastnosti ale můžeme alternativně získat i z jiných částí než z plodů malinovníku, které jsou k použití po celé vegetační období, a to z výhonků či listů.

Malinový čaj

Malinový čaj vyrobený z malinových lístků tedy disponuje samými plusovými body. Je všestranným pomocníkem, například:

  • při nachlazení
  • při odbourávání stresu
  • při poruchách spánku
  • při problémech s trávicím traktem
  • při menstruační bolesti
  • při kožních problémech
  • při průjmu
  • při revmatu

Příprava malinového čaje

Nejlepší je si na čaj otrhat čerstvé svrchní lístky, ty následně naskládáme do třílitrové sklenice na zavařování. Tuto otevřenou sklenici umístíme na celý den na teplé místo, můžeme klidně i na sluníčko. Potom listy na dvacet čtyři hodin zmrazíme v igelitovém sáčku.

 Po vytažení z mrazáku stále ještě zmrazené listy položíme rovnoměrně na gázu a vložíme je na plech přibližně na tři hodiny do trouby, která je rozehřátá na šedesát stupňů (další možností je přikrýt listy utěrkou a nechat je sušit na slunci po několik dní). Vysušené listy poté uchováváme v papírovém sáčku, plechovce či jiné nádobě. Jednu až dvě lžičky nadrcených listů zalijeme vodou o teplotě sedmdesát až pětasedmdesát stupňů Celsia. Louhujeme cca osm až devět minut.

S maliníkem ku zdraví

Blahodárné účinky malinovníku jsou nepřehlédnutelné. Teď už navíc víme, že prospěšné jsou nejen plody, ale i listy této rostliny. Dalším krokem tedy je vyzkoušet výborný domácí malinový čaj, jehož příprava je opravdu jednoduchá a každý si tento čaj tedy zvládne nachystat levou zadní. Potom už se žádné nemoci jen tak nezalekneme, protože již jsme si předem nachystali sušené listy malinovníku. Již při prvních příznacích budeme mít první pomoc hned po ruce.