Skořicový šnek vás rychle naladí na podzimní náladu. Tato pochoutka je původem ze Švédska, kde je známá jako “kanelbullar”, což v překladu znamená skořicové bochánky. Ve Švédsku je tato sladkost vskutku oblíbená: průměrný Švéd prý za rok sní 316 skořicových šneků! Krom toho od roku 1999 slaví Mezinárodní den kanelbullar, který připadá na 4. říjen. Skořicové šneky si ale podle receptu v tomto článku můžete upéct kdykoliv.

Ingredience

Pojďme se podívat, co na skořicového šneka budeme potřebovat.

Na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 21 g kvasnic
  • 3 lžíce cukru moučka
  • ½ lžičky soli

Na náplň

  • 100 g změklého másla
  • 6 lžic cukru krystal
  • 3 lžičky skořice

Dále

  • 1 vejce na potření
  • cukr moučka na posypání

Postup přípravy

V míse smíchejte mléko (vlažné) s 1 lžící cukru a kvasnicemi, nechte stát 15 minut.

Navažte mouku, přidejte 2 lžíce cukru, sůl, rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Důkladně zpracujte v těsto. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, dokud těsto nenakyne do dvojnásobku svého objemu.

Po nakynutí těsto rozdělte na dva stejné díly. Oba díly vyválejte na obdélník. Každý obdélník potřete 50 g změklého másla a rovnoměrně posypejte cukrem smíchaným se skořicí.

Plát srolujte a krájejte na kousky silné asi 2,5 cm. Šneky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté šneky potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem krystal.

Troubu předehřejte na 210 °C. Pečte 9-13 minut, upečené šneky nechte zchladnout na mřížce.

Dobrou chuť!

Pokud se vyžíváte v neobvyklých chutích, můžete do těsta přidat i půl lžičky mletého kardamomu. Stejně tak můžou fajnšmekři šneky posypat perličkovým cukrem místo cukru krystal. Tak jako tak si na šnecích zaručeně pochutnáte - nejlepší jsou ještě teplé, skvěle se doplňují s dýňovým latté nebo s masala chai. Dobrou chuť!