Skořicový šnek vás rychle naladí na podzimní náladu. Tato pochoutka je původem ze Švédska, kde je známá jako “kanelbullar”, což v překladu znamená skořicové bochánky. Ve Švédsku je tato sladkost vskutku oblíbená: průměrný Švéd prý za rok sní 316 skořicových šneků! Krom toho od roku 1999 slaví Mezinárodní den kanelbullar, který připadá na 4. říjen. Skořicové šneky si ale podle receptu v tomto článku můžete upéct kdykoliv.
Ingredience
Pojďme se podívat, co na skořicového šneka budeme potřebovat.
Na těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- 21 g kvasnic
- 3 lžíce cukru moučka
- ½ lžičky soli
Na náplň
- 100 g změklého másla
- 6 lžic cukru krystal
- 3 lžičky skořice
Dále
- 1 vejce na potření
- cukr moučka na posypání
Postup přípravy
V míse smíchejte mléko (vlažné) s 1 lžící cukru a kvasnicemi, nechte stát 15 minut.
Navažte mouku, přidejte 2 lžíce cukru, sůl, rozpuštěné máslo a připravený kvásek. Důkladně zpracujte v těsto. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě, dokud těsto nenakyne do dvojnásobku svého objemu.
Po nakynutí těsto rozdělte na dva stejné díly. Oba díly vyválejte na obdélník. Každý obdélník potřete 50 g změklého másla a rovnoměrně posypejte cukrem smíchaným se skořicí.
Plát srolujte a krájejte na kousky silné asi 2,5 cm. Šneky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté šneky potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem krystal.
Troubu předehřejte na 210 °C. Pečte 9-13 minut, upečené šneky nechte zchladnout na mřížce.
Dobrou chuť!
Pokud se vyžíváte v neobvyklých chutích, můžete do těsta přidat i půl lžičky mletého kardamomu. Stejně tak můžou fajnšmekři šneky posypat perličkovým cukrem místo cukru krystal. Tak jako tak si na šnecích zaručeně pochutnáte - nejlepší jsou ještě teplé, skvěle se doplňují s dýňovým latté nebo s masala chai. Dobrou chuť!