„…Studená telecí pečeně a třeba i koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli.” – tak zněl recept M. D. Rettigové na bramborový salát z roku 1826. V zásadě ho vytvořila ze zbytků v kuchyni. To ještě netušila, že se tento (nyní značně upravený) recept tak vryje do srdcí lidí a stane se základním vánočním pokrmem. V tomto článku se dozvíte něco málo o historii, ale také máme pro vás na konci článku recept, který za to stojí.

Kde se zrodila historie bramborového salátu?

Ale jak paní Rettigová přišla ke svému receptu? Podle jedné teorie ho vařila belgická nebo snad francouzská kuchařka pro ruskou šlechtu a odtud se rozšířil (například v Indii se bramborovému salátu říká "ruský salát"), podle jiné pochází bramborový salát z Vídně. Kořeny jsou ale nejasné a kdo ví, klidně to mohlo být obojí. Tak či onak, trvalo až do přelomu 19. a 20. století, než začal vnikat do obecného povědomí jako příloha.

V knize Rozpočty a kuchařské předpisy z roku 1924 uvádí Marie Janko Sandtnerová vůbec první recept na smaženého kapra s bramborovým salátem. Jedná se o lehčí salát bez majonézy. Ta se objevila až v kuchařce z r. 1946 a učinila z bramborového salátu luxusní jídlo – tak byla tehdy totiž vážená majonéza. Do té doby se místo ní používala zálivka z hovězího vývaru, octa, oleje, hořčice, soli, pepři a cukru. Chyběla ale kořenová zelenina.

Základem je kořenová zelenina

Tase však rychle vrátila v 60. letech, kdy se základ salátu transformoval na brambory, vejce, klobásu, kořenovou zeleninu a majonézu. Až v této době se bramborový salát dostal na vánoční stůl. Předtím se jedla hrachová/čočková polévka nebo kaše a nakládaná zelenina s houbami, jablky a ořechy. Ale kapr se v žádném případě nepodával.

Bramborový salát je jedinečný v tom, že opravdu snad každá rodina jej připravuje trochu jinak nebo má nějaký tradiční rodinný recept. Můžete si jej upravovat dle chuti, snadno se připravuje ve velkém množství a vydrží dlouho v ledničce (za to jej mají rádi i kuchaři), jsou k dispozici i varianty pro diabetiky a dá se konzumovat za tepla i studena. Například v Německu a Rakousku jej podávají teplý až horký, v USA zase chlazený, stejně jako u nás.

Recept

Určitě Vás zajímá, jak tento recept na nejlepší bramborový salát vypadá, tak se na něj jdeme podívat.

Suroviny:

  • 4 kg brambor,
  • 2 ks cibule,
  • 0,5 ks celeru,
  • 4 ks mrkve,
  • 4 ks vajec natvrdo,
  • 2 ks petržele,
  • sterilovaný hrášek,
  • 1 ks velkého bílého jogurtu,
  • 5 lžic majonéza,
  • 1 lžíce hořčice,
  • 4 ks nakládané okurky,
  • sterilovaná paprika,
  • sůl,
  • kari,
  • pepř mletý.

Postup:

1. Brambory uvaříte ve slupce v osolené vodě, scedíte, oloupejte a nakrájíme.

2. Kořenovou zeleninu uvaříte v okyselené vodě, aby byla napůl měkká. Vše nakrojte na kostičky. Stejným postupem i nakládané okurky a papriky.

3. Na drobné kousky nakrájenou cibuli můžete spařit horkou vodou nebo ji nechat tak, jak je. Hrášek poté sceďte.

4. Vše důkladně promíchejte společně s bílým jogurtem.

5. Přidejte majonézu a dochuťte dle chuti solí, pepřem, hořčicí nebo kari.

TIP: Můžeme přidat citronovou šťávu nebo lák z okurek či paprik.

Vánoce bez salátu nejsou Vánoce

Vánoce bez bramborového salátu si neumím představit a myslím, že většina z nás. Ta lahodná chuť na jazyku je nezapomenutelná a k Vánocům patří každým coulem. Ať máte jiný rodinný recept nebo zkusíte tento, zkuste to!