Pizza jako pizzerie přímo z vaší trouby? Proč ne! S tímto receptem dosáhnete skutečné chuti Itálie.

Udělat doma opravdu dobrou pizzu může být pěkný oříšek. Leckdo raději zavolá donáškovou službu. Téměř hříšného činu se dopouštějí ti, kteří konzumují mražený polotovar, který je s pizzou příbuzný leda jako vzdálený bratranec. Tento recept vám zaručí, že si dáte pizzu jedině domácí, protože je jednoduchý, spolehlivý a vytvoříte skutečné požehnání pro chuťové buňky.

Co budete k přípravě těsta potřebovat:

Pojďme se podívat na ingredience, které budeme potřebovat.

  • 360 g hladké mouky,
  • 30 g droždí,
  • 1 lžíce medu,
  • 1 lžíce oleje,
  • 240 ml teplé vody,
  • 2 lžičky soli.

Jak postupovat:

Kvásek spolu s polévkovou lžící lehce promíchejte v teplé vodě. Nechte směs 10 minut odstát, až začne lehce bublat. Poté ji přidejte k mouce s olejem a solí. Těsto opět lehce promíchejte.

Pokud máte doma robota, vaše práce končí a přenechejte to jemu. Jestli však robota nemáte, chopte se dřevěné vařečky, bude to chtít sílu a vytrvalost. První minutu robota zapněte jen na nízké obrátky, aby se suroviny spojily. Pak přepněte na vysoký stupeň zhruba po dobu 5 minut. Těsto bude trochu lepkavé a vláčné.

Teď jej nechte odpočinout. Vložte jej do olejem vymazané mísy a přikryjte ho folií. Kynutí by se mělo odehrávat na teplém místě, ideální je trouba s režimem kynutí těsta. Výsledek se dostaví za zhruba hodinu až hodinu a půl.

Příprava pizza těsta (Foto: Elements.envato.com)
Příprava pizza těsta (Foto: Elements.envato.com)

Těsto rozválejte na tenkou placku a přeneste ji na plech. Poupravte ji a okraje nechte lehce vystouplé. Naneste omáčku a obložíte dle libosti. No a hurá do trouby. Troubu rozehřejte na 200 stupňů a pizzu nechte péct 20-30 minut. Těsně před dopečením ji posypte sýrem.

Inspirace na náplň:

Nevíte, jaké ingredience umístit na vrchní část pizzy? Tady jsme vám připravili pár návrhů.

Pizza caprese

Základem je rajčatová směs, kterou těsto potřete. Posypte mozzarellou a rajčaty, nakrájenými na plátky. Dochutit ji můžete oreganem a balzamikovým octem.

Pizza s cuketou a nivou

Nakrájejte cuketu na kolečka nebo na plátky a osmahněte je na oleji. Na těsto se omáčkou rozložte cukety, slaninu nebo kousky kuřete. Nakonec navrch rozdrobte nivu.

Pizza s tuňákem a olivami

Omáčkou z rajčat potřete těsto a posypte jej strouhanou mozzarellou. Na sýr rozprostřete tuňáka ve vlastní šťávě, černé olivy a plátky červené cibule.

Pizza quattro formaggi

Těsto potřete smetanou. Na ni pak pokládejte sýry, jaké vás napadnou. Klasicky se používá mozzarella (strouhaná i v nálevu, plísňoví sýr (Hermelín, Niva) a parmazán.