S prvním adventem začíná většina hospodyněk péct cukroví, které potřebuje čas na uležení, aby bylo na Štědrý den dokonale vláčné. Přinášíme vám pět osvědčených receptů, se kterými na Štědrý den nešlápnete vedle.

Vanilkové rohlíčky

Voňavé rohlíčky plné ořechů, másla a obalené v cukru s vanilkou je naprostá klasika, která nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole. Na těsto, které si připravte minimálně den dopředu, budete potřebovat:

  • 24 dkg hladké mouky,
  • 16 dkg změklého másla,
  • 5 dkg cukru moučka,
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů,
  • 1 žloutek,
  • cukr moučka a vanilka (příp. vanilkový cukr) na obalení.

Na vál si prosyjte hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte jemně namleté vlašské oříšky, žloutek a máslo. Vše hezky postaru pomocí rukou spojte v hladké a nelepivé těsto, zabalte do potravinářské folie a nechte odpočívat. Rozehřejte si troubu na 180 °C. Plech na pečení si vymažte máslem (můžete použít i pečicí papír) a pokládejte na něj v dostatečné vzdálenosti vytvarované rohlíčky (odštípneme kousek těsta, uděláme kuličku, následně váleček a zahneme).

Vanilkové rohlíčky (Autor: top recepty)
Vanilkové rohlíčky (Autor: top recepty)

Dejte péct na 10 minut (rohlíčky by měly být jen lehce zezlátlé zespod). Vyndejte z trouby, počkejte 3-5 minut a ještě horké rohlíčky obalujte ve směsi cukru a vanilky. Uložte do krabice, kterou uchováte v suchu a chladu.

Linecké cukroví

Linecká kolečka, srdíčka a hvězdičky jsou vánoční tradicí, kterou udržuje snad každá hospodyňka v Česku. Níže uvádíme dva recepty - levnější variantu a jemnější variantu. Těsto si připravte alespoň den dopředu. Postup je vždy stejný.

Jemnější varianta:

  • 21 dkg hladké mouky,
  • 14 dkg másla,
  • 7 dkg cukru moučka,
  • 1-2 žloutky,
  • vanilka.

Levnější varianta:

  • 35 dkg hladké mouky,
  • 15 dkg tuku (Omega, Stela apod.),
  • 10 dkg cukru moučka,
  • 2 žloutky,
  • 2 lžíce mléka,
  • vanilka (vanilkový cukr).

Na vál si prosyjte mouku s cukrem, přidejte vanilku, žloutky, (mléko), a máslo (tuk). Vše velmi rychle zpracujte do hladkého těsta, zabalte do potravinové folie a nechte v chladu odpočívat.

Linecké cukroví (Autor: top recepty)
Linecké cukroví (Autor: top recepty)

Po vyndání z lednice nechte těsto chvilku povolit, posléze ho na mírně pocukrovaném vále (moučkovým cukrem - kdybyste podsypávali moukou, těsto by mohlo být tuhé) vyválejte na šířku asi 3 mm a vykrajujte duplicitně oblíbené tvary - kytičky, srdíčka, kolečka, hvězdičky, dle libosti. Rozehřejte si troubu na 180 °C. Na vymazaný plech (plech s pečicím papírem) vkládejte vykrájené tvary, pečte asi 10 minut.

Nechte pár dnů odpočívat a poté promažte oblíbenou marmeládou (např. rybízovou) a pocukrujte. Uchovávejte v suchu a chladu.

Medové perníčky

Bez zdobených perníčků nejsou Vánoce. Při jejich pečení se celý domov provoní skořicí, medem a dalším kořením, navíc můžete u zdobení zaměstnat i děti. Připravte si:

  • 40 dkg hladké mouky,
  • 2 vajíčka + 1 na potření,
  • 14 dkg moučkového cukru,
  • 10 dkg změklého tuku typu Hera, Stela, Omega,
  • 2 lžíce medu,
  • 2 lžíce perníkového koření,
  • 1 lžička jedlé sody.
  • 2 lžíce kakaa (pro barvu).

Utřete celá vajíčka s cukrem a změklým tukem. Do směsi přidejte med, koření a zamíchejte. Do stejné mísy prosyjte mouku a kakao se sodou. Pečlivě zpracujte v konzistentní těsto a nechte půl hodiny odpočívat. Rozehřejte si troubu na 180 °C, plech si vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem. Vál si lehce pomoučněte, vyválejte těsto silné maximálně 2 mm a vykrajujte oblíbené tvary. Přendejte na plech a dejte péct na cca 10 minut. Ještě horké potřete rozšlehaným vajíčkem, perníčky se budou krásně lesknout.

Medové perníčky (Autor: top recepty)
Medové perníčky (Autor: top recepty)

Zdobte dle libosti. Za nás jednoznačně vede bílková poleva: jeden bílek vyšlehejte do pevného sněhu, přidejte 15 dkg třikrát prosátého moučkového cukru, jednu lžičku solamylu a jednu lžíci citronové šťávy. Pořádně promíchejte do hladka a s pomocí zdobičky nebo pytlíku zdobte. Nechte dostatečně zaschnout.

Vosí hnízda

Jestli (nejen) děti milují nějaké cukroví úplně nejvíc, jsou to vosí hnízda, chcete-li včelí úlky. Toto cukroví určitě nepřipravujte měsíc dopředu, postačí dva dny před Vánoci (především kvůli krému uvnitř). Na těsto (cca 36 hnízdeček) budete potřebovat:

  • 12 dkg másla,
  • 3 lžíce mléka,
  • 10 dkg cukru moučka + na obalení do formičky,
  • 6 lžic rumu,
  • 30 dkg dětských piškotů + další na "podstavce",
  • 2 lžíce kakaa,
  • krém: změklé máslo a moučkový cukr dle chuti.

Dětské piškoty (30 dkg) si rozdrťte na co nejjemnější kousky, ideálně do konzistence mouky. Smíchejte s cukrem a kakaem. Přidejte máslo, rum, mléko a zpracujte v jednolité těsto. Dejte tomu čas, spojení surovin chvíli trvá. Pokud by se mu stále nechtělo, přidejte mléko. Směs na vosí hnízda zabalte do potravinové folie a nechte přes noc odpočinout.

Vosí hnízda (Autor: top recepty)
Vosí hnízda (Autor: top recepty)

Těsto nechte povolit, vždy si kousek odtrhněte, udělejte si kuličku, obalte ji v cukru a vtlačte do formičky. Vařečkou si udělejte jakýsi tunýlek, do kterého např. zdobičkou vtlačte krém, zakryjte piškotem a vyklopte z formičky. Uchovávejte v chladu.

Medovníkové kuličky

Asi marně byste ve svém okolí hledali někoho, kdo nemá rád medovník. Kuličky s příchutí a vzhledem medovníku jsou trendem několika posledních let. Jsou hotové rychle a s minimem pečení. Také ale rychle mizí. Připravte si:

  • 50 dkg hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 2 lžičky jedlé sody,
  • 6 dkg rozpuštěného másla,
  • 4 lžíce medu,
  • 16 dkg cukru moučka,
  • 1 zahuštěné kondenzované mléko (Salko, K-Classic) - může být i karamelové,
  • 25 dkg změklého másla.

Rozehřejte si troubu na 180 °C. Z mouky, jedlé sody, cukru, vajec, medu a rozpuštěného másla vypracujte tuhé těsto, které si vyválejte na placku. Dejte péct na 10 minut, posléze vyndejte a nechte vychladnout. Korpus řádně rozdrobte, část si dejte stranou na obalení, zbytek smíchejte s krémem ze změklého másla a kondenzovaného mléka. Z těsta tvořte kuličky, obalte v rozdrobeném korpusu a vložte do papírového košíčku.

Medovníkové kuličky (Autor: top recepty)
Medovníkové kuličky (Autor: top recepty)

Uchovávejte v chladu.

A teď mi řekněte, co budu dělat s tunou bílku...

Do velké části cukroví patří pouze žloutek, což pro vás znamená, že vám zbyde velké množství bílku. Je určitě škoda ho vyhodit, má velké množství využití. Buď si ráno dáte nízkocholesterolová míchaná vajíčka z bílku, nebo můžete vytvořit jeden druh cukroví do plusu, a to kokosky. Osvědčený recept naleznete zde.

Pečení cukroví je tradice, která dotváří vánoční atmosféru. Nezapomeňte ji umocnit svařákem, vaječným likérem (recept zde), koledami nebo vánoční komedií. Ať to jde od ruky!