Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka či perníčky. Vánoční tradice, která se u nás dodržuje již desítky, ne-li stovky let. Tradice se ale mohou měnit, mohou vznikat nové, a proto vám přinášíme hned několik receptů na netradiční vánoční cukroví, které vás svojí chutí určitě překvapí a třeba si najde stálé místo ve vaší sbírce receptů.

Cukroví z bílého vína

Již Karel IV. velmi dobře věděl, jak delikátní nápoj a zároveň surovina bílé víno je. Waldemar Matuška o něm koneckonců pěl ódy při večeři na hradě Karlštejn. My si pro vás nachystali recept na cukroví z bílého vína, které je velmi jednoduché na přípravu, ale velmi rychle také mizí.

Připravte si:

  • 25 dkg hladké mouky,
  • 25 dkg Hery,
  • 7 lžic bílého vína,
  • misku s moučkovým cukrem.

Těsto si připravte alespoň půl dne dopředu. Všechny ingredience kromě cukru smíchejte a vypracujte z nich kompaktní těsto, zabalte do fólie a nechte odpočívat v chladu. Vyválejte ho na tloušťku 3-5 mm a vykrajujte libovolné tvary (doporučujeme kolečka, srdíčka, obdélníčky - nebudou se tolik lámat při obalování v cukru) a přendejte na plech s pečicím papírem.

Cukroví pečte ve vyhřáté troubě na 160-170 °C po dobu asi patnácti minut, cukroví se vám lehce nafoukne. Až bude na povrchu zezlátlé, můžete vyndat a ještě horké obalit v cukru. Skladujte v suchu a pod zámkem až do Štědrého dne.

Brigadeir

Pokud se chcete ve vánoční čas alespoň myšlenkami přesunout do prosluněné Brazílie, můžete si připravit tyto nepečené čokoládové kuličky. Jejich výroba je velmi jednoduchá, proto můžete do procesu zapojit i děti.

Připravte si:

  • dvě konzervy Salka,
  • 2x 2 dkg másla,
  • 4 vrchovaté lžíce kakaa,
  • 4 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu,
  • čokoládová rýže/kuličky, strouhaný kokos na obalení.

Do hrnce se silnějším dnem nalijte jednu konzervu Salka, kakao a 2 dkg másla. Míchejte na mírném ohni až do zhoustnutí - směs by se měla odlepovat ode dna. Nesmí se vařit, aby se nepřipálila (proto míchejte celou dobu). Po zhoustnutí přendejte na mělký talíř vymazaný máslem a nechte zchladnout. Mezitím si připravte stejnou směs, ale kakao vyměňte za kokos.

Brigaderios (Foto: Depositphotos.com)
Brigaderios (Foto: Depositphotos.com)

Dlaně a prsty si poctivě potřete máslem, lžičkou vykrojte část těsta, tu vytvarujte v kuličku a dle směsi obalte buď v kokosu nebo v čokoládové rýži. Přendejte do papírového košíčku a uchovávejte v chladu.

Kourambied

U nás velmi netradiční, v Řecku však naprostá klasika. Lahodné vánoční cukroví z mandlového těsta s kapkou koňaku a vůní hřebíčku vás mile překvapí.

Připravte si:

  • 5 dkg moučkového cukru, jeden cukr vanilkový,
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva,
  • 10 dkg loupaných mletých mandlí,
  • 1 lžíce koňaku,
  • 22,5 dkg másla,
  • 27 dkg hladké mouky,
  • 1 žloutek,
  • špetka soli,
  • hřebíček.

Oba cukry vyšlehejte s máslem do pěny, přidejte žloutek, sůl, mouku, kypřicí prášek, mandle a koňak. Suroviny vypracujte do hladkého těsta, zabalte do fólie a nechte alespoň dvě hodiny odpočívat v chladu.

Z těsta tvarujte kuličky. Ty pak přesuňte na plech s pečicím papírem, lehce je zploštěte a vmáčkněte do nich celý hřebíček. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C až do zezlátnutí. Nechte chvíli zchladnout a poté hřebíček vyndejte. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru. Skladujte v suchu.

Turrón

Pokud nevládnete španělským jazykem ani umem španělské gastronomie, pravděpodobně vám bude výraz turrón cizí. Vězte ale, že se nejedná o nic jiného, než jen o pyrenejskou verzi nugátu. Pro Španěly je turrón něco jako pro nás vanilkové rohlíčky, Vánoce tam bez nugátu jednoduše neexistují.

Připravte si:

  • 30 dkg loupaných mletých mandlí,
  • 25 dkg medu,
  • 10 dkg cukru,
  • 1 bílek,
  • nastrouhanou kůru z jednoho citrónu.

V menším kastrůlku si smíchejte med s cukrem a zahřívejte, dokud se vše nerozpustí v jednolitou směs. Přidejte citronovou kůru, mandle a vše dobře promíchejte. Bílek ušlehejte v tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do vzniklé směsi.

Hluboký plech vyložte pečicím papírem a směs do něj přelijte. Nechte v chladu ztuhnout a posléze krájejte na kostičky. Uchovávejte v chladu v papírových košíčkách.

Dobrou chuť!