Cibetková káva patří mezi nejdražší a nejžádanější druhy káv na světě. Proč je cibetková káva tak drahá? Jak se vyrábí a jaký je správný způsob přípravy?

Většinou se prodává pod označením Kopi Luwak. Kopi znamená v indonéském jazyce kávu, luwak potom označuje cibetku. Ve světě se také používá název civet coffee.

Jak se cibetková káva vyrábí?

Cibetková káva se získává z trusu drobné cibetkovité šelmy ovíječe skvrnitého. Ten je sice převážně masožravec, jídelníček si však rád zpestřuje kávovými třešněmi. Jeho mlsný jazýček si vybírá jen ty nejzralejší a nejsladší plody. V žaludku zvířete se dužina plodu stráví, zrno však je pro cibetku nestravitelné a projde traktem téměř neporušené. Trávicí šťávy a enzymy zajistí však ztrátu veškeré hořkosti a dodají zrnům naprosto jedinečnou a nezapomenutelnou chuť. Po vyloučení zrn z trávicího traktu cibetky přichází na řadu sběrači.

Sběrači kávová zrna ručně posbírají a důkladně očistí od zbytku trusu. Tento proces je náročný a často zdlouhavý. Následně kávová zrna usuší na slunci. Poté se zrna ručně vytřídí a káva může putovat do pražírny. Oproti jiným druhům přichází káva během pražení o podstatnou část ze své hmotnosti. Z deseti kilogramů syrového zrna zbydou po upražení necelé dva kilogramy voňavé upražené kávy.

Jaká je cena cibetkové kávy?

Cena kávy se odvíjí od náročného procesu výroby a od malého množství, které lze za rok vyprodukovat. Celková roční produkce nepřesahuje 500 kg. Rozdíl mezi poptávkou a nabídkou je tak vskutku propastný. Není tak nijak výjimečné, když se cena cibetkové kávy pohybuje okolo 20 000 Kč za kilogram.

Na trhu najdete i podstatně levnější, důležité je však pořádně se podívat na složení. S označením cibetková káva můžete najít i takovou, která obsahuje pouze 1 % pravé cibetkové kávy.

Příprava cibetkové kávy

Pro přípravu cibetkové kávy je vhodný french press nebo moka konvička. Cibetková káva se dá připravit i přes filtrační papír. Postup přípravy není náročný, stačí dodržet pár základních pravidel.

  1. Koupit kvalitní a ideálně i certifikovanou cibetkovou kávu.
  2. Správně zvolit hrubost mletí kávy podle přípravy, kterou jste se rozhodli využít (hrubší pro french press, jemnější pro moka konvičku, velmi jemné pro espresso).
  3. Správná teplota vody (ideální teplota je 95 °C). Tento faktor je při přípravě cibetkové kávy velice důležitý.
  4. Správný poměr vody a kávy – doporučuje se poměr 7 gramů kávy na zhruba 170 mililitrů vody.

Pokud vše uděláte správně, tak vás výsledek pohladí po duši. Káva má hladkou, jemnou avšak plnou chuť, bez výrazné kyselosti či hořkosti, spíše sladkou a zemitou. Cítit můžete jemné tóny karamelu, čokolády a ovoce.

Kontroverze spojené s cibetkovou kávou

Cibetková káva je velmi drahá a člověk je tvor nenasytný. Proto někteří farmáři cibetky chytají, zavírají do malých drátěných klecí a krmí je pouze kávovými třešněmi. Snaží se tak zvýšit produkci své farmy.

Cibetky však trpí nedostatkem pohybu a problémy způsobenými nevhodnou skladbou potravy. Tento způsob chovu je klasifikován jako týrání zvířat. Pokud si tak chcete Kopi Luwak dopřát bez výčitek, doporučujeme vybrat takové produkty, které pocházejí z volného chovu cibetek.