Všichni se asi shodneme v tom, že Češi milují houbaření. Vždyť se internetem hemží fotky, kolik vždy lidé najdou hub, někdy až naplněné přetékající košíky hub. Hub roste nespočet, ale kdo se má v nich vyznat? Jak dobře znáte houby, které rostou v srpnu a září nebo kde se sbírají? Či kde ve světě je nelegální sbírání hub? Na konci článku mám pro vás rychlý, ale zato lahodný recept z hub. Pokud vás zajímá houbaření a jste dokonce nadšenci hub, tak tento článek je pro vás.

Srpnové houby, které jsou naprosto bezpečné pro všechny

  • Bedla vysoká, vyniklá, šedohnědá, červenající, dívčí
  • Hlíva plicní
  • Čirůvka špinavá
  • Holubinka měnlivá, jahodová, namodralá, černající, nazelenalá
  • Hřib hnědý, koloděj, dubový, smrkový, plavý, žlutomasý
  • Čirůvka celerová
  • Kozák březový, topolový, topolový
  • Kotrč kadeřavý
  • Klouzek zrnitý, obecný, bílý, obecný, sličný, žíhaný
  • A další, …

Zářijové houby, které musíte najít

  • Bedla Konradova, vyniklá, orosená, vysoká, zardělá,
  • Čirůvka celerová, dvoubarvá, černošupinatá
  • Hlíva plicní
  • Holubinka celokrajná
  • Hojník třpytivý
  • Holubinka jahodová, chromová, černající, hlínožlutá
  • Hřib dubový, dutonohý, dřevojižný, hnědý, borový, královský
  • Klouzek obecný, obecný, kravský
  • Liška obecný, nálevkovitá,
  • Muchomůrka plavá, pošvatá, šafránová
  • A další, …

Pěkný úlovek! (Foto: Elements.envato.com)
Pěkný úlovek! (Foto: Elements.envato.com)

Kde se sbírají houby

Praha – i v hlavním městě najdete místa, kam vyrazit na houby. Pokud dostanete chuť na smaženici a nechcete jezdit daleko, zajděte si na tato místa.

  • Klánovický les, Obora Hvězda, Divoká Šárka

V okolí Prahy – Pokud bydlíte kousek za Prahou, nezoufejte, protože i zde se nacházejí místa k nalezení hub a těmi jsou:

  • Český kras, Brdy, Příbramsko, Křivoklátsko či České středohoří.

Jižní Morava – Pakliže je vaší domovinou Jihomoravský kraj, tak i v tomto krásném kraji naleznete houbová místa. Pokud se moravské metropoli nevyhýbá déšť, houbaři hlásí úlovky například z:

  • Ždánického lesa, na severu Brna, v Bystrici, či místa kousek za Líšní.

Šumava

  • Boubínský prales, Lipno nad Vltavou, Špičák

Beskydy

  • Staré Hamry, Lysá hora, Smrk, Pustevny, Visalaje, Bílý Kříž, Horní Bečva, Morávka, Čeladná či Ostravice

Houbaření aneb jak si vedou houby na světě

Počítali jste někdy, kolik kil hub jste nasbírali? Umíte si představit, že byste měli omezený objem, který můžete nasbírat? Pokud ne, tak si važme toho, že žijeme v České republice, protože za našimi hranicemi jsou přísná pravidla, která by se podle mého názoru našim houbařům úplně nelíbila.

V západní Evropě se omezení nejčastěji týkají povoleného množství hub, které si houbaři smějí z lesů odnést. Například v Německu se situace liší podle jednotlivých spolků. v Sasku může pokuta za porušení zákazu sběru hub v chráněných oblastech dosáhnout až 50 tisíc eur. V této zemi je povolený směr do 2 kg.

V Nizozemsku jsou nepřísnější pravidla a ta, že zde nesmíte sbírat houby mimo svůj pozemek. Za porušení hrozí pokuta a měsíční pobyt ve vězení.

V Bulharku do 5 kilogramů, ve Francii 5-10 litrů, v Rakousko do 2 kg a sběr je povolen od 7 do 19 hodin. Ve Švýcarsku maximálně 1 kg, ale pravidla jsou různá v jednotlivých kantonech. Pokud byste chtěli navštívit Chorvatsko, tak do 3 kg, a ještě se speciálním povolením. V Belgii do 10 litrů a houbaři smějí používat maximálně desetilitrový košík. Úplný zákaz v Belgii platí ve všech vlámských a bruselských lesích.

Itálie má opět odlišná pravidla podle regionů. Například v Jižním Tyrolsku musí houbaři zaplatit osm eur v každé obci, kde budou houby sbírat. To mohou pouze v sudé dny od 7 do 19 hodin a každý sběrač si může z lesa odnést maximálně kilogram hub na člověka staršího čtrnácti let.

Nejoblíbenější houby mezi houbaři

Hřib smrkový – patří mezi nejkvalitnější a nejvyhledávanější druhy hub. Najdete ho ve smíšených či jehličnatých lesích od nížin až po horské oblasti. Zaměnitelný je zejména za hřib dubový, který roste pod listnáči. Hodí se pro všechny kuchyňské úpravy a též pro sušení.

Hřib hnědý – roste ve všech typech jehličnatých i smíšených lesů zejména koncem léta a na podzim. Při sběru nás nesmí zaskočit, že někdy může dužina po rozkrojení lehce modrat.

Kozák březový – nejběžnější kozák, který roste ve smíšených a listnatých lesích, ale vždy pod břízami.

Liška obecná – je známá a ceněná houba. Má lehkou ovocnou vůni, která je pro ni typická. Roste ve větších skupinách v jehličnatých i listnatých lesích, zejména pod smrky, borovicemi a buky od května až do listopadu. Liška je vhodná pro nejrůznější úpravy v kuchyni, výborně hodí k nakládání do octa.

Bedla vysoká – je nejvyšší z bedel, lidově se jí říká bedla jedlá, svědčí jí prostředí smíšených světlých lesů, najdeme ji ve vysoké trávě lesních palouků i v městských parcích. Její klobouk může mít i kolem 40 cm v průměru. Často se vyskytuje ve skupinách, takže úlovek bývá bohatý.

Neobyčejně obyčejná smaženice

Smaženici určitě všichni známe. Existují různé recepty, jak tento recept vylepšit, ale řekněme si narovinu, klasika je klasika, ne?

Budete potřebovat:

  • Houby – 500 g
  • Sádlo – 2 PL
  • Vajíčka – 3
  • Kmín
  • Sůl a pepř
  • Cibule – 1

Postup:

Vezměte si hlubokou pánev, kde si rozehřejte sádlo a osmahněte na něm dozlatova cibuli. Přihoďte houby, kmín, osolte a opepřete. Houby hezky duste pod pokličkou a míchejte zhruba 10 minut. Může se stát, že se vám houby budou připalovat, tak v tomto případě podlijte je vodou.

Vejce si prošlehejte se solí a vlijte k houbám, následně míchejte asi 1 minutu a odstavte z plotny.

TIP: Na smaženici si nasekejte čerstvou pažitku či kadeřavou petržel a podávejte s chlebem či jakýmkoliv pečivem.

Na závěr bych vám chtěla popřát hezkou houbovou sezonu, ať najdete co nejvíce hub a uvaříte si z nich nějakou tu dobrotu. Nezapomínejte na klíšťata a další havěť, která číhá za zdmi lesa. Proto se raději před vstupem do lesa nastříkejte repelentem či jiným prostředkem proti lesním obyvatelům. Houbám zdar!