Bedle vysoká je miláček všech houbařů. Podařilo se vám najít tyto chutné houby během výpravy do lesa? Přestavíme vám zajímavé recepty, jak bedly upravit a vykouzlit tak v kuchyni gurmánské zázraky.

Jak bedlu očistit?

Bedla vysoká má poměrně široké kulinářské využití a dá se připravit na celou řadu různých způsobů. Dříve než se však pustíte do jejího zpracování, je nutné houbu očistit od špíny a nečistoty.

Čištění bedel hravě zvládnete, nejde o nic těžkého. Stačí pouze odstranit jehličí, mech, trávu a zeminu, a poté jemně oškrábat povrch houby, aby zmizela svrchní vrstvička šupinek. Můžete to udělat již v lese pomocí houbařského nožíku.

Věděli jste, že si můžete vypěstovat bedly na zahrádce?

Předpěstované sadby od ověřeného českého dodavatele.

Jestli jste bedly našli při houbaření v lese, pamatujte si, že byste je měli domů nést zvlášť v ruce. Do košíku se bedly většinou ukládají bez nohou a měly by zde být položené lupeny dolů, aby se mezi ně nedostaly žádné nečistoty. Vždy si přitom dejte pozor, aby nedošlo k záměně za jiný druh bedel, jako je bedla ostrošupinná či bedla červenající, nebo za některou z muchomůrek.

Je to jedlé?

Na bedly v lese narazíte obvykle mezi červencem a říjnem. První z vodítek, které vám prozradí, zda je houba jedlá, je prsten na nožičce. Pokud je prsten pohyblivý a dá se jím po nožičce bedly pohybovat nahoru a dolů, pak jde jednoznačně o houbu jedlou. Dalším poznávacím znamením je typicky šupinatý klobouk a dřevnatá dužina. Jestliže si ani tak nejste jisti, houbu ochutnejte. Rozhodně do ní nekousejte jako do chleba, nýbrž si vložte kousek houby na jazyk. Jedlá bedla bude mít jemnou houbovou chuť již zasyrova.

Recepty

Bedla vysoká má jemnou vůni a v syrovém stavu její chuť připomíná čerstvé lískové oříšky. Mladé klobouky bývají masité, díky čemuž jsou mezi houbaři tak oblíbené. Nohy jsou naopak spíše tužší. V lednici vám vydrží zhruba dva dny, ale nejlepší je zpracovat bedly okamžitě, aby chutnaly co nejlépe.

Jak bedle upravit, aby si pochutnala celá vaše rodina?

Bedle sušená i drcená

Některé úpravy jsou ale pro bedly specifické. Sušení je typické pro všechny druhy jedlých hub. Takové houby ve spíži nezaberou příliš místa, a pakliže jsou v těsnící nádobě a mimo sluneční svit, vydrží vám v podstatě do doby, než je dále zpracujete. Ze sušených bedel ovšem navíc můžete připravit prášek, který poslouží jako velice chutné koření. Stačí je rozemlít na prach a opět uzavřít do těsnící nádoby. Prášek z bedel se dokonale hodí k pečenému i dušenému masu, k zelenině nebo do omáček.

K prášku z bedel se hodí ještě poznamenat, že k jeho výrobě můžete využít celou houbu. Přestože se mnoho lidí třeni u bedly vyhýbá pro její dřevnatost, v tomto případě vám to nemusí vadit. I třeň bedly má svou charakteristickou chuť a vůni. Nohy bedly však můžete upravit i zasyrova. Stačí je najemno nakrájet a přidat do smaženice nebo omáček, kde změknou a uvolní houbovou chuť.

Bedla na kmíně

Mezi nejoblíbenější recepty, patří bedle na kmíně.

Bedly důkladně očistěte, zbavte je nožiček a nakrájejte na kousky dle vašich preferencí. Někdo rád houby vcelku a jen je na dvou nebo třech místech nařízne, aby se nekroutily.

V první řadě na pánvi rozehřejte tuk. Můžete houby smažit na másle, oleji, ale nejlepší je údajně bedla na sádle. Ještě předtím bedly posypte kmínem a dochuťte solí a pepřem. Na rozpáleném sádle pak houby orestujte z obou stran. Udržujte je přitom spíše na menším ohni a restujte, dokud se neodpaří všechna voda, kterou bedly pustí. Podávejte ještě teplé, ideálně s čerstvým chlebem.

Řízky z bedly

Klasický způsob zpracování většiny hub je obalování v trojobalu. A není divu, je to pochoutka.

Ačkoliv by se to mohlo zdát na první pohled jednoduché, vždy je lepší znát správný postup, abyste houbám zbytečně neuškodili. K obalování jsou vhodné spíše klobouky, nohy se k jídlu příliš nehodí.

Obalujte až těsně před tím, než je vložíte na rozpálenou pánvičku. Sůl totiž z hub vytahuje vlhkost, takže pokud byste je obalili příliš dlouho dopředu, byly by nakonec úplně rozmočené a trojobal by to zničilo. Osolit přitom můžete samotné bedly, nebo nasypte trochu soli do vajíčka připraveného na obalování.

Klobouky obalte nejprve v mouce, kterou jste si předem okořenili, poté je vložte do rozšlehaného osoleného vajíčka, a nakonec také do strouhanky. Jednotlivé houbové řízky pak smažte ve vysoké vrstvě sádla či oleje dozlatova.

Jakmile budou první řízky hotové, položte je nejprve na talíř nebo na tác vyložený papírovými ubrousky, které odsají veškerý přebytečný tuk. Bedly pak okamžitě servírujte, protože nejlépe chutnají horké. Přílohu zvolte dle libosti. Velmi dobré jsou s vařenými brambory či zeleninovým salátem.

Grilované bedly

Vzhledem k tomu, že se bedly sbírají od července do října, kdy probíhá grilovací sezóna, rozhodně byste si neměli nechat ujít recept na grilované bedly.

Tuhé nohy od klobouku oddělte. Houby očistěte, ale před grilováním je rozhodně nemyjte. Klobouky pouze osolte, lehce opepřete a posypte drceným kmínem. Poté si připravte alobal, pomažte ho máslem a jednotlivé klobouky do něj zabalte.

Bedly v alobalu opékejte z každé strany zhruba 3 minuty. Jakmile bude hotovo, alobal rozbalte a klobouky z něj vyndejte. Okamžitě je servírujte spolu s dalšími grilovanými pokrmy, přičemž chuť bedel skvěle doplní také čerstvé pečivo nebo zeleninový salát. Bedla se výborně hodí i na pizzu.

Předpěstované sadby hub

Vypěstujte si vlastní houby na zahrádce, kupte si sadby od ověřeného českého dodavatele.

Plněné bedly

Mezi lidmi jsou v současné době velice oblíbené také plněné bedly. Zatímco někteří připravují plněné bedly v troubě, jiní dávají přednost houbám, které po naplnění jednoduše obalí do trojobalu a osmaží.

Potřebovat budete pouze kloboučky, které naplníte nádivkou. Prvně si připravte náplň. Do připravené mísy najemno nastrouhejte tvrdý sýr a vejce natvrdo. Přidejte šunku a cibuli nasekané na drobné kousky a rozetřený česnek. Na závěr do směsi nasypte pažitku či petrželku, osolte ji, opepřete a pro chuť přidejte také mletý kmín. Vše pak důkladně promíchejte a zahustěte strouhankou, aby se nádivka dala dobře vkládat do připravených kloboučků. Jakmile bedly naplníte, obalte je v mouce, vejci a strouhance. Poté je dozlatova osmažte na oleji a podávejte třeba s bramborem nebo s čerstvou zeleninou.

Bedlovka aneb omáčka z bedly

Ten, kdo ochutnal, nedá na tohle jídlo dopustit. Bedlová omáčka se dá připravit různými způsoby, ale výtečně chutná vždycky.

Stejně jako u předchozích receptů bedly nejprve očistěte, odstraňte z nich nohy, které nebudete potřebovat, a poté je nakrájejte na menší kousky. Nasekejte si nadrobno cibuli, kterou necháte zpěnit na másle v připraveném hrnci. Jakmile bude hotovo, přidejte bedly, orestujte je a podlijte vývarem takovým způsobem, aby houby částečně vykukovaly nad hladinou. Pod pokličkou nechte směs na slabém stupni zhruba čtvrt hodiny dusit.

Bedlová omáčka (Foto: Pinterest.com)
Bedlová omáčka (Foto: Pinterest.com)

V misce pak rozkvedlejte smetanu ke šlehání spolu se dvěma lžícemi hladké mouky. Obsah hrnce přiveďte opět k varu, za stálého míchání postupně přilévejte zahuštěnou smetanu a nechte vše zhruba 5 až 10 minut povařit. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, kapkou citronové šťávy a případně i dalším kořením dle chuti. Poté omáčku odstavte a můžete rovnou podávat například s houskovým knedlíkem.

Bedlové škvarky

Bedlové škvarky možná neznáte, ale jakmile je vyzkoušíte, tuhle pochoutku si zamilujete.

Bedly nejprve očistěte, odstraňte nohy a poté klobouky nakrájejte na zhruba centimetrové kousky. Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C, plech vymažte olejem nebo sádlem a vložte ho do trouby, aby se rozehřál. Na rozpálený plech pak vysypte kousky bedel, osolte je a opepřete a vložte plech zpět do trouby.

Bedly v troubě nechejte, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Vyhněte se však příliš vysokým teplotám, abyste je nespálili. Aby se osmažily rovnoměrně, čas od času je promíchejte obracečkou. Jakmile budou hotové, můžete je podávat třeba s čerstvým pečivem. Další možností je nalít bedlové škvarky i se sádlem do sklenice a poté je použít jako pomazánku.