V každé domácnosti vzniká určité množství odpadu, přičemž velkou část tvoří zbytky jídla. Je vám líto potraviny vyhazovat a přemýšlíte, jak by se daly využít? Přinášíme vám tipy, které vám pomohou vše zpracovat tak, abyste zbytečně neplýtvali.

Zeleninový košťál

Při vaření brokolice nebo květáku většinou využíváme jen hezké růžičky, které otrháme z tvrdého košťálu. Výsledkem je, že značnou část zeleniny vyhodíme. I tyto na první pohled nelákavé části ale můžete v kuchyni prakticky využít. Je vhodné zbylou stopku nakrájet na menší kousky, ty pak můžete přidat třeba do polévky.

Možnou alternativou je také použít tyto zbytky jako přísadu do svěžího smoothie. Ale lze je i upéct nebo osmahnout a připravit si z nich pomazánku. Pokud je rozmixujete, nemusí vás trápit tužší konzistence.

Slupky

Při přípravě zeleniny vzniká spousta odpadu, u mrkve či cibule vyhazujeme slupky, které zdánlivě nemají využití. Ovšem tyto odkrojky a slupky stačí schovat do pytlíčku a dát do mrazáku. Postupně můžete přidávat, jakmile máte dostatek, můžete si ze zbytků připravit vývar. Nezapomeňte ale zeleninu vždy dobře očistit než ji oloupete. Cílem je získat dobré a čisté kousky do polévky. Pokud nejsou v dobré kondici, je lepší je vyhodit. Pro dobrý pocit zbytky jídla recyklujte do bio odpadu nebo si pořiďte vlastní kompost.

Využít lze rozmanité zbytky. Slupky brambor lze upéct s oblíbeným kořením a vytvořit si domácí chipsy. Jablečné slupky můžete vysušit a mít zdravý snack. Využít se dají třeba i slupky z okurek, hodí se do řeckého pokrmu tzatziki.

Cenná semínka

Spousta zeleniny v sobě ukrývá semínka, která mnohdy bezmyšlenkovitě vyhodíme. Mnoho z nich lze ale dále využít. Většinu si můžete samozřejmě zasadit a vypěstovat si vlastní rostlinky. Druhou možností je pak opražit je a sníst – k tomu se skvěle hodí například dýňová semínka. Jíst je můžete jen tak, v polévce, salátu, či je třeba přidat do domácího chleba.

Banány

Banány někdy uzrají až příliš rychle. Pokud vám doma leží hnědé banány, dejte je do mrazáku. Vyhnete se jejich zkažení a využít je můžete kdykoli později. Zmrzlé se skvěle hodí do smoothie. Ale můžete je klidně i rozmrazit a připravit si z nich palačinky nebo nějaké sladké pečivo. Škoda, že mrazáky nejsou nafukovací, viďte? Ale řešením mohou být malé kompaktní mrazáky.

Parmazánová kůrka

Parmazán se skvěle hodí při vaření, ovšem představuje pochoutku i sám o sobě. Nicméně problém přichází, když se dostanete až na konec, kde čeká tvrdý okraj. Ten k jídlu není dobrý, automaticky ho proto mnohdy vyhodíme. Ovšem i kůrka se dá využít. Přidejte ji do polévky, omáčky nebo rizota při vaření. Pak ji stačí vyjmout a můžete vyhodit. Pokrmu dodá jedinečný nádech.

Zvadlý salát

Jakýkoli čerstvý salát, špenát či jiné lístky dokáží i v lednici rychle zvadnout. Pokud se vám zdají příliš uvadlé na přípravu salátu, přidejte je do číny nebo nudlí. V těchto receptech nevadí, že nejsou zrovna čerstvé. Můžete si tak užít jejich chuť i vitamíny, i když už se zdá, že to nejlepší mají za sebou.

Zbytek chleba

Zejména v malých domácnostech je častým problémem nadbytek chleba. Poslední kousek mnohdy ztratí svou čerstvost dříve, než ho stihnete sníst. Ovšem i chleba má různé možnosti využití – lze ho využít pro přípravu dalších pokrmů. Mezi klasiku patří topinky nebo chleba ve vajíčku, ale vyzkoušet můžete i francouzský toast nebo další zajímavé recepty. Případně se okoralý chléb skvěle hodí na přípravu domácích krutonů.

Spousta věcí, které mnohdy automaticky vyhodíme, má v kuchyni další využití. Je třeba určitá dávka kreativity, nicméně s těmito tipy můžete výrazně snížit odpad, který v kuchyni vyprodukujete. I malé změny se počítají, nemusíte se rovnou vydat cestou zero waste.