Do Vánoc zbývají ani ne dva měsíce, a proto oficiálně vyhlašujeme hon za originální nadílkou pod stromeček! Přinášíme vám několik osvědčených receptů na jedlé dárky, kterými nejen oslníte, ale ještě ušetříte peněženku.
Originální, chutné, levné
Každý rok ten samý problém, ta samá otázka - co jí/mu dám letos pod stromeček, když má všechno? Mnoho z nás se v konečném zoufalství obrací ke kosmetickým sadám, ponožkám, vtipným pyžámkům nebo špatným knihám ve výprodeji, za které ve výsledku stejně utratíme poměrně dost peněz. Těch je však letos oproti loňským rokům méně, a tak stojí za úvahu, jak i vánoční přípravy a nákupy "zekonomičtit".
Zkuste překvapit mužskou část rodiny nakládaným hermelínem.Dámská část zase ocení vaječný likér nebo domácí Baileys. Nejen dětem můžete do roztomilých skleniček připravit pečený čaj. Na všechny zmíněné dobroty vám přinášíme odzkoušené recepty, ze kterých obdarované- slovy Přemka Forejta - vystřelíte z trenek.
Vaječný likér
Vaječný likér je klasika, která k Vánocům patří jako večerní promítání Pelíšků. Z níže uvedené gramáže připravíte asi 1,75 litru nápoje, který mizí rychlostí blesku, pokud ho pečlivě neschováte pod několik zámků.
Připravte si:
- 8 žloutků,
- 1/2 vanilkového lusku,
- 2 vanilkové cukry,
- 1 plechovku kondenzovaného mléka (Salko, K-Classic, ...),
- 1 litr plnotučného mléka,
- 1 tučnou šlehačku (alespoň 33 %),
- dobrý rum podle chuti (doporučujeme na celou dávku větší hrníček - 300 ml).
Žloutky s vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte kondenzované mléko a ještě trochu prošlehejte. Do směsi vlijte plnotučné mléko, šlehačku a opatrně metličkou promíchejte.
Směs vlijte do hrnce se silnějším dnem, přidejte dřeň z vanilkového lusku (pokud nedáte, svět se nezhroutí, přidejte více vanilkového cukru, jen to nebude ta pravá vanilka) a vše začněte pomalu zahřívat na střední plamen. Nezapomeňte pravidelně míchat. Směs bude postupně houstnout do konzistence řídšího pudinku. Až dojde k bodu varu, okamžitě sporák vypněte a hrnec přendejte do dřezu se studenou vodou. Pokračujte v míchání až do vychlazení směsi. V ten moment přilijte rum.
Vaječný likér nalijte do čistých vyvařených lahví, pořádně zadělejte a dejte to chladu. Díky alkoholu se směs uchová nezkažená a při správném postupování vám v ledničce vydrží až měsíc.
Domácí Baileys
Pokud v krámě občas pokukujete po sladkých likérech, určitě vám neušlo, kolik stojí sedmička lahodného Bailey's. My vám ho ve větším množství za méně peněz pomůžeme vyrobit.
Připravte si:
- 1 slazené kondenzované mléko,
- 0,5 litru plnotučného mléka,
- 2 mandlové pudinky,
- 0,3 l rumu,
- mandlové aroma.
Plechovku kondenzovaného mléka téměř celou ponořte do hrnce s vodou a pomalu dvě hodiny vařte. Teprve po úplném vychladnutí plechovku otevřete, čeká na vás karamelové "salko". V mezičase si uvařte opravdu hustý pudink a rovněž ho nechte vychladnout (jen zakryjte vršek fresh fólií, aby se vám nevytvořil škraloup).
Vychladlé mléko a pudink si zašlehejte dohromady, přilijte rum, aroma a opětovně šlehejte do hladké konzistence. Abyste předešli hrudkám z pudinku, můžete směs propasírovat přes jemné sítko. Nápojem plňte čisté lahve, skladujte v chladu.
Pečený čaj
Pečený čaj je skutečná lahůdka. V jednom šálku se schovává výtečný nápoj s vůní svařáku a zároveň dezert v podobě horkého ovoce. Várku pro dospělé je dobré dochutit rumem či brandy, děti ale ponechte pouze na ovoci.
Připravte si:
- 2 kg libovolného ovoce (doporučujeme kombinovat maliny, rybíz, jahody, švestky, hrušky, jablka, ..., prostě cokoliv kromě banánů a podobných typů ovoce, může být čerstvé i mražené),
- 1 kg cukru krupice,
- 5 ks celé skořice,
- 5 ks badyánu,
- 20 ks hřebíčku,
- rum/brandy dle chuti (jen pro dospělé).
Ovoce rozložte na plech/do pekáčku, rovnoměrně zasypte cukrem, kořením a dejte do trouby. Pečte asi 50 minut na rozumnou teplotu (mezi 150-180 °C), občas směs promíchejte. Těsně před koncem pečení můžete přidat alkohol. Ještě horkou směs nalijte do vyvařených sklenic, pečlivě uzavřete, utáhněte víčko, otočte dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout. Na přípravu nápoje postačí 2-3 lžičky zalité horkou vodou (200-250 ml).
Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je typická pochutina k pivu a vínu, kterou naleznete ve velkém množství hospůdek. Poctivě připravená sklenice udělá radost nejen mužům, ale vězte, že i ženám, i přes výrazné aroma a chuť. Tento dárek připravujte s dostatečným předstihem, potřebuje 10-14 dnů, aby se rozležel.
Připravte si:
- 6 stroužků česneku,
- 1 lžičku mleté sladké papriky,
- 1 lžičku plnotučné hořčice,
- špetku soli,
- 5 ks hermelínu,
- nakládané kozí rohy,
- 2 cibule,
- snítku rozmarýnu,
- 3 kuličky nového koření,
- 5 kuliček pepře,
- 3 ks bobkového listu,
- 400 ml slunečnicového oleje.
Na prkénku utřete česnek s trochou soli a v misce smíchejte s mletou paprikou a hořčicí. Hermelíny podélně rozkrojte, vnitřní část natřete směsí a obě půlky slepte zpět k sobě.
Nakrájejte si cibuli na kolečka a kozí rohy si sceďte z nálevu. Připravte si velkou čistou uzavíratelnou sklenici. Na dno dejte část cibule, část kozích rohů a hermelín. Postupně opakujte, dokud nedojdou suroviny. Přidejte rozmarýn, nové koření, pepř a bobkový list, sklenici naplňte opravdu až po okraj olejem a pořádně zavíčkujte. Do sklenice se nesmí dostat vzduch. Nechte v chladu a tmě odležet alespoň deset dnů, ideálně dva týdny, posléze podávejte s chlebem.
Už se také těšíte na Vánoce? My ano, a zejména na jedlé dárky.Tak ať nám to vaří jedna radost!