Jste milovníkem piva a kutilství je vašim druhým jménem? Pojďte se s námi podívat na to, jak si uvařit pivo v pohodlí vašeho domova.

Náčiní

Pivo vzniká vařením cukrů vyluhovaných ze sladu s chmelem, kvasinky z těchto cukrů vytvoří alkohol a zkvašený nápoj následně několik týdnů zraje. Budete potřebovat hrnec o objemu asi 15 litrů (pokud použijete menší hrnec, můžete mladinu vařit dvakrát), kvasnou nádobu o objemu asi 15 litrů), kotel, gumovou hadici a PET láhve. Jestli-že máte potřebné vybavení, můžete se pustit do vaření.

Sladina s chmelen alá mladina

Nejdříve do hrnce přilejte tekutý sladový výtažek a přidejte 9-11 litrů pitné vody. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu, přidejte chmel a vařte zhruba 90 minut a pořád míchejte. Hotovou takzvanou mladinu nechejte vychladnout a poté ji opatrně slijte do kvasné nádoby tak, aby na dně zůstal kal. V nejlepším případě použijte gumovou hadičku. Dejte pozor, aby se usazený kal nedostal do kvasné nádoby.   

Procek kvašení

Obsah sáčku pivovarských kvasnic rozmíchejte ve 2 dcl vychlazené mladiny. Teplota mladiny by měla být do 20 °C - zkuste si teplotu změřit podle teploměru. Takto rozmíchané kvasnice přelijte do mladiny v kvasné nádobě a pořádně promíchejte. Kvasnou nádobu zakryjte prodyšnou látkou tak, aby mladina mohla dýchat. Poté začne silné kvašení, při kterém se vytvoří hustá pěna. Třetí den kvašení pěnu odstraňte čistou vařečkou, ale obsah nemíchejte.

Svrchní kvašení piva (Autor: youtube)
Svrchní kvašení piva (Autor: youtube)

Přibližně po týdnu kvašení (teplota by měla být po celou dobu konstantní a nejlépe mezi 15 a 20 °C) se již netvoří nová pěna, mladé pivo nechutná sladce a začíná se vyčeřovat. Po ukončení hlavního kvašení seberte zbylou pěnu čistou vařečkou.

Zrání

Mladé pivo stáhněte z kvasné nádoby do dokvašovacích lahví – nejlépe stažením hadičkou – tak, aby se do lahví nedostala vrstva usazených kvasnic z kvasné nádoby. Nad hladinou v lahvi ponechejte minimálně 5 cm volného prostoru, protože při zrání se vytváří oxid uhličitý. Do každé lahve přidejte kávovou lžičku krystalového cukru. Lahve dobře uzavřete a protřepáním cukr rozpusťte. Dokvašování v lahvích má probíhat při maximální teplotě 20 °C.

Zhruba po dvou týdnech se pivo vyčeří. Kvasinky se usadí na dně a v lahvích vznikne tlak oxidu uhličitého. Proto musíte použít lahve s těsnými šroubovými uzávěry, aby se pivo mohlo oxidem uhličitým dobře nasytit. Před konzumací ochlaďte láhev v chladničce a před naléváním opatrným pootočením šroubového uzávěru snižte tlak v lahvi, aby pivo nevypěnilo. 

Zákon zní jasně

Zákonem povolená hranice pro lidi, kteří si vaří pivo doma je 2000 litrů ročně na domácnost za kalendářní rok. Domácí pivo se nesmí prodávat, ale může se rozdávat, takže například můžete někomu darovat pod stromeček.

Není to věda, zkuste to taky

Jsou mnoho variant, jak vařit pivo. My jsme vybrali jen jednu, ale můžeme vám říci, že neuděláte chybu, pokud to také zkusíte. Příprava je leckdy náročnější, ale ten pocit potom, že jste si sami uvařili pivo je k nezaplacení. Tož pivu zdar!