Hebká textura, jejich sladká chuť a rozmanité barvy dělají z makronek neodolatelné cukroví. Když se na vás smějí v cukrárně, tak jim lze jen stěží odolat. Můžete si je dát ke odpolední kávě, nabídnout hostům jako pohoštění i věnovat jako dárek. Makronky vypadají jednoduše, ale upéct je správně vyžaduje dodržení určitých postupů. Pokud některý opominete, výsledek nebude takový, jaký očekáváte. Vždyť i mistři cukráři jejich přípravu roky pilují k dokonalosti.
Co jsou makronky?
Jazýček Francouzů je vytříbený a v mnohém hodně mlsný. Rádi si pochutnávají na vybraných pokrmech. Pokud se ale podíváme hlouběji do historie[1], tak ořechové pečivo podobné makronkám vyráběli v daleké Persii. Odtud se dostalo na Sicílii a do španělského Toleda, což byl styčný bod mezi křesťanskou a muslimskou kulturou.
V 8. století se makronky vyráběly ve francouzském klášteře v Cormery v údolí Loiry. Nejstarší známý recept na jejich přípravu pochází z počátku 17. století. V 90. letech 19. století získaly makronky proslulost díky jeptiškám-karmelitánkám, které hledaly azyl před zuřící francouzskou revolucí ve městě Nancy.
Jeptiškám se přezdívalo Makronkové sestry. Jejich výrobou si vydělávaly na živobytí. V této době se makronky prodávaly ještě bez náplně. Zvyklost plnit je pochází ze 30. let minulého století. To makronky dostaly prakticky svoji současnou podobu.
Ingredience na makronky
Na přípravu 16 kusů tradičních makronek[2] byste si měli z ingrediencí nachystat:
- ¾ hrnku jemně mleté mandlové mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- ¼ hrnku krupicového cukru
- 2 vaječné bílky
- případně potravinářské barvivo
Jak správně upéct makronky?
- Mandlovou mouku a mletý cukr dáte do mixéru a asi 20 sekund je budete zpracovávat.
- Do mísy nalijete vaječné bílky a ušleháte je do sněhu, který by neměl být příliš pevný. Postupně do něho zašleháte krupicový cukr. Vzniknout by vám měla lesklá a pevná hmota.
- Do připravené hmoty jemně zapracujete pomocí gumové nebo silikonové stěrky rozmixovanou mandlovou mouku s moučkovým cukrem. Pak budete hmotu míchat tak dlouho, až bude lesklá, hustá a ze stěrky poteče jako stuha. V této fázi lze hmotu obarvit potravinářským barvivem. Můžete jim ale ponechat i jejich přirozenou barvu.
- Plech vyložíte pečicím papírem a pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou budete tvořit makronky. Mělo by jich být 32 kusů – koleček o průměru asi 3 centimetry.
- TIP: Abyste těsto zbavili vzduchovým bublin, několikrát plechem s makronkami klepněte o stůl.
- Makronky necháte na plechu odpočívat při pokojové teplotě půl hodiny. Během této doby by měl jejich povrch zaschnout. POZOR – jedná se o velmi důležitý krok v přípravě makronek. Nebude-li povrch zaschnutý, neupečou se vám správně. Pevnost zaschnutí poznáte podle toho, po dotyku těsto nelepí.
- Troubu rozehřejte na teplotu 160 °C. Vložíte do ní makronky a pečete asi 10 až 15 minut.
- Upečené makronky vytáhnete z trouby, necháte je 12 minut chladnout a sundáte je z papíru.
- Jakmile jsou makronky zcela vychladlé, je možné je naplnit náplní.
Jednoduchá kávová náplň do makronek
V misce smícháte 2 ks sýru Lučina nebo žervé, 30 g změklého másla, 2 lžičky silné černé kávy a moučkový cukr dle chuti. Vymícháte hladký krém, kterým spojíte vždy dvě makronky k sobě.
Rádi konzumujete nebo podáváte sladké dezerty? Podívejte se také na recept na oblíbené dortové náplně nebo recept na skořicové šneky.
Zdroj:
- https://www.macarooz.com/pages/history-of-macarons
- Makronky - 30 receptů na dokonalý požitek, ISBN 978-80-7391-624-4