Rostoucí ceny za potraviny a energie se projevily na cenách obědů v restauracích, které meziročně zdražily až o 20 %, a tak přicházejí o zákazníky. Plyne to z počtu plateb provedených stravenkovými kartami.

Bezprecedentní růst, jaký za poslední dvě dekády nepamatuje, si Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity vysvětluje zvyšováním cen surovin, energií a nájmů. Vinu přičítá i zvyšujícím se mzdám v oboru pohostinství, kde schází spousta pracovních sil.

Hlavní město vs. Morava

V roce 2020 bylo v Česku možné naobědvat se v průměru za 141 Kč. O rok později se cena obědu pohybovala kolem 152 Kč. V prosinci minulého roku stál oběd průměrně již 178 Kč.

V Česku se liší průměrná cena v závislosti na oblasti. V Praze stál v prosinci minulého roku oběd kolem 201 Kč, ale na Vysočině (Jihlava) či na Moravě (Zlín a Olomouc) bylo možné poobědvat průměrně za 160 Kč.

Dráž se strávníci naobědvají i v Plzni nebo Brně, kde se oběd pohybuje v průměru za 190 Kč, oproti tomu na severu Česka v Ústeckém kraji lidé zaplatili téměř o 30 Kč méně.

Na těchto údajích o průměrných cenách za oběd se téměř přesně shodují i společnosti, které vydávají stravenkové karty, např. Sodexo Benefity nebo Edenred.

Dnes už bez nápojů

V břeclavských restauracích se obědová meníčka pohybují od 110 Kč do 195 Kč. Ceny meziročně vzrostly i o více jak 10 %, což se projevilo nejen na počtu strávníků, ale i na jejich zvycích - uvážlivěji si vybírají své jídlo.

U nás v podniku se cena meníčka měnila v podstatě hned po vypuknutí války na Ukrajině, kdy začaly skokově růst ceny všech surovin. Polední menu zdražilo ze 129 Kč na 139 Kč, tedy o nějakých 8 %, od té doby cenu držíme.“, řekl deníku Právo číšník z nejmenovaného břeclavského podniku v městském centru.

Číšník dodává, že vzhledem k růstu cen si zákazníci objednají pouze menu, pití si ve většině případů nedávají. Hosté častěji vybírají z levnějších jídel, více než jeden nápoj je výjimkou. Dříve dorazila na oběd celá rodina, děti dostaly např. džus, a když jej dopily, dostaly další. Dnes je souhlas s dalším nápojem spíše výjimkou.

Zároveň potvrzuje, že pokud je v menu např. bramborový guláš, prodá se pár porcí. Řízek je pro hosty lákavější.

Jak nastartovat oživení gastronomie?

Jednou z možností, kterou nabízí ministerstvo práce, je optimální hodnota stravenky ve výši 194 Kč. V málokteré firmě lze ale s maximální výší stravenky počítat.

Tereza Knířová za společnost Sodexo Benefity potvrzuje, že nejčastěji jsou zaměstnancům poskytovány stravenky ve výši 110 Kč za pracovní den.

Toto tvrzení potvrzuje i Petra Prchlíková ze společnosti Up Česká republika. Dle dat eStravenky navýšili zaměstnavatelé v průměru hodnotu stravenek o 12 Kč. Vyšší hodnotu - nad 150 Kč - reálně mají jednotky zaměstnanců.

Majitel plzeňské restaurace U Švejka Miroslav Štych deníku Právo sdělil, že v tyto dny, stejně jako v jiné dny na začátku nového roku, u nich nabito není. Nicméně to nepřičítá cenám, ale již tradičně nižší lednové poptávce, protože v dlouhodobém horizontu se zájem o jejich polední menu drží plus minus na stejné úrovni. Ceny upravovali těsně před Vánoci. Obědy musel Miroslav Štych zdražit o 15 - 20 % (např. smažený karbanátek s bramborovou kaší a kyselou okurkou vyjde na 149 Kč, polévka 45 Kč).

Místo restaurace vaření doma

Společnost Edenred dle svých dat porovnávala zájem o polední menu s obdobím před pandemií. V loňském prosinci bylo zákazníků méně než v poloviční hodnotě předchozího stavu. Při započtení rozvážek restaurace přicházejí o téměř polovinu zakázek na obědy (konkrétně o 42 %).

Údaje společnosti Edenred potvrzují i analytici za Sodexo Benefity. Stále více strávníků nehodlá další zvýšení cen akceptovat, což samozřejmě vytváří další tlak na restaurace.

Z dat stravenkových společností plyne, že zákazníci stravenkami platí stále více v obchodech s potravinami, zvedají tržby mezinárodním řetězcům, případně dovážkovým firmám s hotovým jídlem nebo nákupy. Jan Michelfeit dodává, že to pouze ukazuje na to, že se lidé snaží šetřit, a tak častěji vaří doma z nakoupených surovin.

Vaříte raději doma?

Zde je text