Jablečný ocet je velmi oblíbený potravinářský produkt s širokým spektrem prospěšných účinků na zdraví. Můžete si ho připravit doma nebo koupit hotový v obchodě. Jak ho konzumovat a při jakých potížích pomáhá?

V tomto článku najdete:

  • Co je to jablečný ocet a jak vzniká?
  • Vlastnosti jablečného octa
  • Jablečný ocet - použití
  • Jak pít jablečný ocet?
  • Vedlejší účinky pití jablečného octa

Co je to jablečný ocet a jak vzniká?

Jablečný ocet je produktem fermentace jablek. Můžete si ho připravit doma tím, že přelijete přefiltrovanou šťávu z jablek do čisté skleněné lahve nebo sklenice a necháte ho na tmavém, chladném místě asi čtyři týdny. Po této době je třeba ho znovu přefiltrovat, dokud se původní alkohol nezmění v ocet. Tento proces je v domácích podmínkách poměrně dlouhý a vyžaduje vysokou úroveň hygieny. Jakékoli nečistoty mohou efektivně zabránit vytvoření octu. Proto stojí za to koupit hotový produkt, zejména v ekologické verzi, z ověřených jablek.

Vlastnosti jablečného octa

Jablečný ocet je známý hospodyněmi po staletí nejen díky své chuti, ale také díky svým zdravotním vlastnostem. Je to díky jeho obsahu mnoha výživných látek. Obsahuje vitamíny a minerály, které účinně zlepšují stav vlasů a nehtů. Také zlepšuje paměť. To nejsou všechny výhody, které nabízí.

  • Zabíjí bakterie. Hlavní složka jablečného octa, kyselina octová, má baktericidní účinky a brání množení patogenů.
  • Konzervuje potraviny. Ocet je také konzervační látkou. Mnoho studií prokázalo, že brání růstu bakterií, jako je E. coli, a zkáze potravin.
  • Snižuje hladinu cukru. Bylo prokázáno, že může pomoci v léčbě diabetu 2. typu. Po jeho konzumaci se zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje se hladina cukru v krvi.
  • Podporuje hubnutí. Ocet může také zvyšovat pocit sytosti, což vede k menšímu příjmu kalorií a hubnutí.
  • Může snižovat cholesterol a krevní tlak. Z několika studií na zvířatech vyplývá, že ocet může snižovat hladinu triglyceridů v krvi, cholesterol a krevní tlak. Zatím ale nelze jednoznačně říci, že ocet bude mít stejný účinek u lidí.

Vlastnosti jablečného octa (Foto: Zdravoslav)
Vlastnosti jablečného octa (Foto: Zdravoslav)

Jablečný ocet na hubnutí

Je dobře známo, že jablečný ocet podporuje proces hubnutí díky stimulaci trávicích procesů. Kromě toho také snižuje vstřebávání tuků. Pokrm s jeho přídavkem rychleji dává pocit sytosti. Navíc mnoho výzkumů potvrdilo jeho účinky v tomto směru. V jedné studii bylo zjištěno, že bez jakýchkoli změn v životním stylu a bez významných změn ve stravě, snížil jablečný ocet denní příjem kalorií až o 200 kcal ve srovnání s kontrolní skupinou. Nejlepší je pití ráno. 1-2 polévkové lžíce jablečného octa (15-30 ml) smíchejte ve sklenici horké vody.

Jablečný ocet na vlasy

Z jablečného octa můžete připravit výborný vlasový kondicionér nebo vlasovou vodu. Je užitečný při problémech s zánětlivými stavy pokožky hlavy a lupy. V této formě má osvěžující účinek.

Jablečný ocet na zánět kloubů

Mnoho zánětů kloubů je chronických. To znamená, že je nelze úplně vyléčit, ale pouze zmírnit nepříjemné symptomy. Existují samozřejmě vhodné léky, ale jejich dlouhodobé užívání může mít vedlejší účinky. Jablečný ocet je jedním z přírodních způsobů, jak podpořit léčbu. To je způsobeno jeho schopností snižovat otoky kloubů. Kromě toho má také antioxidační účinky. Volné radikály tedy nebudou dále poškozovat klouby, protože onemocnění kloubů často mají autoimunní příčinu. V případě těchto problémů lze jablečný ocet pít, používat jako léčebné koupele nebo obklady.

Jablečný ocet na ischias

Ischias je běžné označení pro poškození sedacího nervu. Může k tomu dojít například v důsledku sedavého způsobu života. Jedním z domácích způsobů, jak zmírnit tuto bolestivou potíž, je nožní koupel. Připravte směs hrsti soli, 1 l jablečného octa a 10 l horké vody. Do roztoku namočte nohy a nechte je tam, dokud voda nevychladne. Poté si obujte ponožky. Jablečný ocet pomůže již při prvním použití.

Jablečný ocet - použití

Kombinace jablečné chuti s kyselostí dělá z jablečného octa skvělý doplněk k mnoha pokrmům. Je také užitečný v marinádách, protože dodává měkkost a dobře konzervuje. Můžete ho také použít pro domácí sirupy a léky na nachlazení. Osoby trpící ucpaným nosem by měly také vyzkoušet tento užitečný produkt.

U jablečného octa je základním pravidlem mírnost. Má velmi výraznou chuť. Proto byste měli do jídel přidávat pouze malé množství, aby se zvýraznila chuť.

Jak pít jablečný ocet?

Nerozředěný jablečný ocet může podráždit sliznici. Měli byste jej pít zředěný. Nejlepší poměr je lžíce octa na sklenici vody. Pokud jej pijete občas, neměl by mít žádné negativní účinky. To je zvláště důležité, pokud je součástí vaší diety na hubnutí.

Sklenice směsi vody, medu a jablečného octa po jídle pomáhá odstranit nepříjemný zápach z úst.

Vedlejší účinky pití jablečného octa

Jablečný ocet by neměl být konzumován během těhotenství nebo pokud máte problémy s vředy nebo játry. Může způsobit pálení žáhy. Obvykle se to však týká přílišného konzumace tohoto produktu.