Marně byste hledali ve svém okolí někoho, kdo by v horkém letním dni nesáhl po kousku vychlazeného melounu, ať už vodního, žlutého, melounu galia nebo cantaloupe. Výborně se hodí nejen ke svačince, jako přísada do smoothie, ale skvěle funguje i v salátech, které můžete sníst jen tak k večeři nebo je použít jako přílohu ke grilování. Připravili jsme pro vás rovnou tři jednoduché a rychlé recepty, jejichž výsledek ohromí všechny strávníky.
Zázrak zvaný meloun
Meloun je tykvovitá zelenina s dlouhou historií, která sahá až do starověkého Egypta, do roku zhruba 3 000 př. n. l.. Jednalo se o významný kus zeleniny, která bývala součástí posmrtné výbavy faraonů. O pár tisíc let později dorazilo kouzlo melounu do Číny, která se postupně stala nejvýznamnějším producentem. Sedm set let zpět si tato zelenina našla cestu i do Evropy.
Vitamínů není nikdy dost
Nejkomplexnější výběr vitamínů a minerálů pro Vaše tělo.Jaké výhody meloun přináší? Pro ty z vás, kteří mají problém dodržovat pitný režim, je skvělou alternativou doplnění vody v těle. Jeden kus obsahuje zhruba 80 – 90 % vody. Potěší také všechny, kteří se dali na cestu zdravého životního stylu a stravování. Ve sto gramech melounu najdete pouze 19 – 30 kcal a cukr ve formě fruktózy. Rovněž se jedná o vitamínovou bombu. Nabízí vitamíny C, A, B1, B2 a B6. S kusem melounu také doplníte draslík v těle.
Výběr správného melounu
Existuje mnoho rad a návodů, jak vybrat správný meloun, který bude zralý, sladký a šťavnatý. Pokud byste byli na Balkánu, prodejce vám meloun z malé části otevře a sami můžete posoudit jeho zralost. To je však nejen v českých podmínkách nemyslitelné, proto vám přinášíme osvědčenou metodu výběru, která nebude v kolizi s hygienickými požadavky.
Poohlédněte se po melounu, který bude na svou velikost relativně těžký, bude mít suchou stopku a z jedné strany žlutý flek. Ten značí, že nějakou dobu ležel na poli a zrál. Pokud stopka není suchá, je pravděpodobné, že meloun není ještě dost zralý.
A pak tu máme oblíbené poklepání, které je paradoxně nejméně průkazné. Raději zkuste meloun trochu zmáčknout, to vám většinou řekne mnohem víc. Když bude působit již trochu "gumovým" dojmem, tak je nejspíš přezrálý a to nejlepší má již za sebou.
V neposlední řadě bych doporučil kupovat vždy meloun s peckami, je méně vyšlechtěný a tudíž obsahuje více vitamínů a dalších prospěšných látek.
Meloun skladujte v ledničce, ale ne příliš dlouho. Stále zraje, proto by se mohlo stát, že i přes počáteční výběr posléze rozkrojíte přezrálý kus, který bude směřovat spíše do odpadkového koše, než do oblíbených pokrmů. Jestliže jste si domů donesli již rozkrojený meloun, snězte ho co nejdříve, velmi rychle se kazí.
Pokud jsme vás dostatečně naladili na melounovou vlnu, můžeme se vrhnout na recepty!
Osvěžující melounový salát
Salát laděný do italsko-řeckého stylu je třeba podávat řádně vychlazený, proto si připravte nejen místo v lednici, ale také dostatek času na odležení.
Na šest porcí budete potřebovat:
- ½ vodního melounu bez pecek,
- jednu červenou cibuli,
- 200 g sýru Feta,
- 100 g černých oliv,
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje,
- 3 snítky čerstvé bazalky,
- hrst čerstvého baby špenátu,
- sůl, čerstvě namletý pepř.
Meloun si nejprve nakrájejte na menší výseče, posléze na kostičky a pečlivě ho vypeckujte (semínka by v salátu nedělala dobrotu). Cibuli nakrájejte na tenké proužky, sýr Feta rozdrobte, olivy pokrájejte na poloviny. Vše smíchejte dohromady s olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte vychladit na pár hodin do lednice. Těsně před podáváním salát zasypte lístky bazalky a baby špenátu.
Salát se výborně hodí ke grilovanému masu či sýru místo klasického coleslawu, jíst ho ale můžete jen tak, např. s čerstvou opečenou bagetkou.
Melounový salát s mátou a sýrem Feta
I zde se chuťově přesouváme do slunečných krajin Řecka a na dovolenou do Itálie. Salát ocení především milovníci balzamikového octa a čerstvé máty.
Pro přípravu salátu si nachystejte:
- jeden meloun dle vašeho výběru (nejlepší je vodní meloun),
- jednu červenou cibuli,
- 100 g sýru Feta,
- hrst černých oliv,
- hrst čerstvé máty,
- olivový olej na zakápnutí,
- sůl, pepř,
- balzamikový ocet.
Vypeckovaný meloun si nakrájejte na malé výseče velikosti sousta a ty posléze rozložte na servírovací talíř. Kousky posypte cibulí nakrájenou na tenké plátky, přidejte nadrobený sýr Feta, rozpůlené olivy a čerstvou mátu (lze nasekat na menší kousky, my však doporučujeme celé lístky). Vše zakapejte olivovým olejem, dochuťte pepřem a solí, se kterou ale buďte opatrní, protože sýr je sám o sobě dost slaný, tudíž možná nebude ani potřeba salát dosolit. Přípravu salátu zakončete pár kapkami balzamikového octa.
Malý tip: uděláte dobře, pokud dáte balzamikový ocet stranou do malé mističky, aby si každý strávník dochutil salát dle svého.
Salát s melounem a mozzarellou
V posledním receptu se mírně vzdálíme od Balkánského poloostrova a přikloníme se blíže k Itálii, neboť v tomto salátu bude hrát prim jemnější mozzarella oproti výraznému sýru Feta.
Na tento salát si připravte:
- 50 g salátu (záleží na vašich preferencích, my doporučujeme lístky salátu rosso),
- 100 g cherry rajčat,
- 100 g vodního melounu,
- 100 g mini mozzarelly,
- 10 ml balzamikového octa,
- 20 ml olivového oleje
- 4 snítky čerstvé bazalky.
Salát si dobře omyjte a osušte, následně ho natrhejte na menší kusy. Rajčátka nakrájejte na poloviny, meloun na kostičky. Mini mozzarellu překrájejte na polovinu, přidejte lístky bazalky. Vše zakápněte olivovým olejem, dle chuti dosolte. Můžete podávat s čerstvým pečivem.
Meloun na všechny způsoby
Věříme, že jsme vás utvrdili v tom, že využití melounu je opravdu široké. Snad jsme i ty z vás, kteří přílišnými fandy nebyli, navnadili na ochutnávku. Kombinace sladkého ovoce a slaných surovin se osvědčila již několikrát a potvrzuje to i salát, kde hraje hlavní roli šťavnatý meloun a doplňuje ho slaný sýr. Dobrou chuť!