Avokádo má krémovou strukturu a specifickou chuť. Vychutnat si ho můžete jen tak, pokud vám ale zrovna nechutná, lze ho zařadit do různých receptů. Stále tak můžete čerpat jeho výhody, přitom ho upravíte tak, abyste si ho zamilovali.
Čerstvé avokádo
Avokádo patří mezi ovoce, i když byste to na první pohled možná neřekli. Svou chutí i využitím připomíná spíše zeleninu. Jíst se dá čerstvé – stačí ho rozkrojit a vyjmout pecku. Dále ho můžete nakrájet na menší kousky nebo rozmačkat a konzumovat jen tak na pečivu či třeba v tortille. Jde o jednoduché řešení, pokud máte rádi chuť avokáda. Mnohým lidem však jen tak nechutná, pak přichází čas na další zpracování v podobě rozmanitých receptů.
Pomazánky
Připravit si můžete skvělou pomazánku. Základem je avokádo, dále můžete přidat v podstatě cokoli, na co máte chuť. Skvěle se doplňuje s čerstvým krémovým sýrem, ale třeba i tvarohem. Přidat lze limetkovou šťávu, najemno nakrájenou cibuli či různé bylinky.
Specifický recept představuje guacamole, jde o oblíbený dip, který je využíván jako příloha k různým pokrmům. Stačí přidat limetovou šťávu, cibuli, rajčata, koriandr a česnek. Výsledkem je symfonie chutí, která dokáže zaujmout.
Plněné avokádo
Skvělou rovnováhu chutí nabízí plněné avokádo. Stačí ho rozpůlit, případně lehce vydlabat a do důlku plnit suroviny, které máte rádi. Může jít například o vajíčka, tuňáka, grilované maso či fazole. Při výběru náplně můžete být kreativní a vytvářet zajímavé kombinace.
Smoothies a omáčky
Různé ovocné koktejly a zeleninové omáčky či polévky nabízí skvělou příležitost, jak zakomponovat avokádo. Typická chuť se v nich lehce ztratí a můžete ji doplnit dalšími oblíbenými surovinami. Vyzkoušejte rychlou omáčku k těstovinám – přidat můžete špenát, měkký sýr, olivový olej a další zeleninu dle chuti. A pokud chcete vyzkoušet smoothie, skvělým základem jsou banány, které mají výraznou chuť. Dále pak můžete kromě avokáda přidat i další druhy, záleží na tom, co máte rádi.
Ozvláštnění pokrmů
Avokádo můžete jen tak přidat i do jídel, ve kterých ho běžně nejíte. Nabízí se například míchaná vajíčka, saláty či třeba sushi. Díky poměrně neutrální chuti se hodí do spousty různých pokrmů. Použít ho můžete čerstvé, ale klidně i opečené. Dokonce ho lze i nakládat do octového nálevu či si z něj připravit netradiční hranolky.
Dezerty
Avokádo se díky relativně vysokému obsahu tuků skvěle hodí pro pečení různých sladkostí. Dokážete jím snadno nahradit máslo, vajíčka nebo olej. Dosáhnete tak o trochu jiné chuti a zároveň můžete snížit počet kalorií v dezertu. S oblibou je používáno zejména v kakaovém pečivu jako jsou různé dorty, brownies a podobně – díky kakau nebo čokoládě totiž zelená barva není patrná.
Přidat ho můžete i do těsta na palačinky. Zlepšíte tak jejich nutriční hodnotu, výsledkem jsou zajímavé zelené palačinky s krémovější konzistencí. Do těsta můžete přidat i další ovoce, pokud chcete chuť a obsah živin ještě více upravit.
Poněkud netradičním dezertem je avokádová zmrzlina. Ovoce stačí jen rozmačkat, přidat smetanu, sladidlo a případně i kakao. Směs pak vložte do mrazáku a zhruba každou půlhodinu promíchejte, aby se netvořily ledové krystalky. Výsledkem je chuťově zajímavá zmrzlina, která stojí za vyzkoušení.
Avokádo je mnohdy označováno jako superpotravina, obsahuje totiž řadu vitamínů, zdravé tuky a další skvělé nutrienty. V kuchyni má rozmanité využití. I když jste mu napoprvé možná nepřišli na chuť, tyto varianty stojí za vyzkoušení.
Jíte zdravě? Zkuste tipy, jak v kuchyni využít artyčoky. A vyzkoušejte také zázračné účinky podbělu lékařského.