Léto přináší úrodu zeleniny, tedy i oblíbených cuket. Nejen, že jde o potravinu zdravou a dietní, ale dá se zpracovat mnoha způsoby, na sladko i na slano. Jistě znáte zapečenou cuketu, cuketový kiš, nebo cuketové bramboráčky...ale co takhle marmeláda? Zní to netradičně, ale určitě to stojí za zkoušku.

Cuketa neoplývá příliš výraznou chutí, proto je nutné přidat k ní chuťově výraznější doplněk. Tím mohou být například citron, pomeranče nebo zázvor. Recept na cuketovou marmeládu není nijak složitý a výsledek vás jistě mile překvapí.

Suroviny pro přípravu cuketové marmelády

  • Cuketa - 1 kg
  • Cukr - 1 kg
  • Citron
  • Želírovací cukr

Postup

Cuketu oškrábejte a zbavte semínek. Poté ji nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Citron také zbavte kůry a nakrájejte na menší kusy. Můžete jej přidat k cuketě a společně vařit, dokud nebude cuketa rozvařená.

Až je cuketa řádně uvařená, vyjměte ze směsi citrón a cuketu rozmixujte. Pak už zbývá jen přidat cukr a želírovací látku. Společně znova vařte do doby, než džem zhoustne a získá tmavý karamelový odstín.

Marmeládu předělejte do zavařovacích sklenic. Přes noc sklenice nechte otočené víkem dolů a přikryjte je utěrkou.

Namazat si ji můžete třeba na čerstvý chleba, na vafle nebo ji dát do palačinek. Je to tak jednoduché, že už zbývá vám jen popřát dobrou chuť!